Místo omezování hazardu se teď vede bitva o jeho výnosy

16. 11. 2011 | 11:20
Přečteno 3491 krát
Chtělo by se říci se Švejkem: „Tak se nám debata o regulaci hazardu (ne)pěkně posunula, paní Müllerová“. Když jsem v roce 2005 předkládal novelu loterijního zákona, která měla dát poprvé obcím možnost zcela vymístit hazard z jejich katastru, byla debata o regulaci hazardu v úplně jiné poloze, než je dnes.

Až do roku 2010 byl tlak na silnější regulaci hazardu veden nezpochybnitelnými etickými motivy, jež symbolizovali starostové, kteří chtěli omezit či zakázat provoz hazardních her ve své obci, ale zákon jim to neumožňoval. Mělo se automaticky za to, že když se pravomoc povolovat různé hrací automaty a kasina převede ze státu na obce, které jsou přímo konfrontovány s negativními dopady kolem hazardu, regulace se zpřísní a heren ubude. Osobně jsem byl o tom přesvědčen také, a proto jsem jako poslanec několikrát stál v čele legislativních iniciativ, které se posílení pravomocí obcí snažily, a jsem rád, že se nám to nakonec (navzdory tlaku hazardního průmyslu) povedlo!

Dnes se ale situace začíná měnit a je otázka, zda převedení regulace na obce povede skutečně k tomu, že příležitostí k hazardním hrám opravdu ubude a omezí se sociální problémy, s hazardem spojené. Místo debaty o tom, jak herny zrušit, se dnes vede spor o to, jak rozdělit jejich odvody. Jistě cítíte ten významový posun. Ze zrušené (zakázané) herny totiž žádné odvody nejsou a nebudou.

Místo omezování hazardu mají obce (podle Gazdíka, Kalouska spol.) dostat větší ekonomické pobídky k tomu, aby ho pěstovaly. Posiluje se tak zřejmý střet zájmů a závislost obcí na tomto kontroverzním zdroji příjmů. Regulátor hazardu, obec, je odměňována za to, že hazardu co nejvíc povolí. Jak to asi v praxi dopadne? Troufám si tvrdit, že i když mají obce právo hazard na svém katastru zcela omezit (to je správné, prosazuji to od roku 2005), udělá to jen naprosté minimum z nich. V současné ekonomické mizérii bude každá koruna dobrá. Co na tom, že ji dodají gambleři, co na tom, že tím budou trpět jejich rodiny, co na tom, že na hazard je navázána i kriminalita, včetně prostituce a krádeží. Pod tlakem TOP 09 se regulace hazardu zvrhává ke svému pravému opaku. Pěstování pro výnos. Peníze z hazardu najednou nesmrdí…

Jaké by bylo správné řešení? Podíl obcí na výnosech hazardu by neměl přesáhnout jednu třetinu. Zbytek by měl končit ve státním rozpočtu prostřednictvím standardního zdanění. Bude tak oddělena funkce regulátora (obec) od toho, kdo bude v zásadě anonymně získávat většinu výnosů z provozu hazardních her (stát). Sníží se tak opravdu nepříjemný střet zájmů, který nyní budou muset řešit zastupitelstva obcí po celé zemi. Pokud budou obce méně ekonomicky motivovány k tomu, aby hazard povolovaly, a současně ho budou moci zakázat, heren skutečně ubude. A stát může dát (možná dokonce nižší) výnosy z hazardu transparentně na sport a sociálně preventivní aktivity.

A ještě několik poznámek k tomu, co se nyní děje kolem novely loterijního zákona:
Senátoři ČSSD opraví v Senátu vládní návrh daňové reformy, trvá přitom na zajištění financování sportu z výnosů hazardu a odložení účinnosti na rok 2015. ČSSD ale odmítá pokrytecké obviňování ze strany TOP 09, která hovoří o tom, že se ČSSD stala při hlasování o tzv. daňové reformě součástí jakési „hazardní koalice“. ČSSD trvale hlasovala a vždy hlasuje pro všechny návrhy, které směřovaly a směřují k posílení regulace hazardu. V tomto případě nešlo o regulaci, ale o rozhodnutí, zda z výnosů hazardu bude garantováno financování sportu, který dnes v naší zemi prochází vážnou finanční i organizační krizí. Poslanci ČSSD hlasovali v souladu s dlouhodobými programovými prioritami ČSSD, které počítají s tím, že by významná část výnosu z hazardních her měla být použita právě na řešení financování sportovních organizací, včetně podpory mládežnického sportu a sportovních aktivit na venkově.

Je nutno připomenout fakta:
Zákon byl, včetně nyní zjišťovaných legislativních chyb, schválen výhradně hlasy ODS, TOP 09 a VV. Pokud měli poslanci TOP 09 ke konečné podobě zákona výhrady, neměli pro něj hlasovat stejně, jako pro zákon nehlasovali poslanci ČSSD. Zákon by pak nebyl vůbec přijat.
V průběhu projednávání zákona v Poslanecké sněmovně byla podána celá řada pozměňujících návrhů, které se týkaly zejména úpravy regulace hazardu. V naprosté většině se jednalo o návrhy, předkládané koaličními poslanci. Pozměňující návrh, který mění současnou situaci při použití výtěžku z hazardu tak, že jednu třetinu ponechává obcím, druhou třetinu posílá ve prospěch sportu na zvláštní účet ministerstva školství, a poslední třetinu umožňuje provozovatelům poskytnout po schválení ministerstvem financí na veřejně prospěšné účely, předložili koaliční poslanci z ODS a VV. Tento návrh schválil rozpočtový výbor, v němž má opět výraznou většinu vládní koalice. Ministr financí Kalousek do celého tohoto procesu nijak nezasahoval, ačkoliv k tomu měl řadu příležitostí.

I tento návrh rozpočtového výboru, kolem něhož se vede debata, je pozitivní změnou oproti současnému platnému legislativnímu stavu, neboť nyní rozdělují provozovatelé hazardu 100% výtěžku bez jakéhokoliv schvalování ze strany ministerstva financí.
Schvalování tzv. daňové reformy doprovázel legislativní chaos a snaha vládních poslanců měnit řadu důležitých ustanovení, včetně účinnosti, na poslední chvíli. Podobný legislativní zmatek bohužel doprovází všechny tzv. vládní reformy a zvyšuje pravděpodobnost, že zákony budou obsahovat velké množství chyb. To se stalo i v případě tzv. daňové reformy. Koalice poslala do Senátu legislativní zmetek a paskvil. Je dobré připomenout, že jak předkladatel zákona, tak zpravodaj, kteří řídili závěrečné hlasování, byli opět z řad vládní koalice.

Jediný důvod, proč při hlasování na plénu Poslanecké sněmovny jeden z pozměňujících návrhů rozpočtového výboru podpořil celý poslanecký klub ČSSD, byla obava ČSSD o zajištění financování sportu v příštích letech. V současné době jdou ročně na podporu sportovních aktivit v rámci prostředků na veřejně prospěšné účely z hazardu více než 2 miliardy korun. Pokud by byl zákon schválen v podobě, jak to prosazovala TOP 09, sportovní prostředí by o tyto prostředky nenávratně přišlo. Navrhované řešení, které poslanci ČSSD podpořili, je zcela transparentní. Třetina výnosů z hazardu by měla směřovat na zvláštní účet ministerstva školství, které by tyto prostředky následně rozdělilo ve prospěch sportu.
Je dobré rovněž připomenout, že to byla ČSSD, která od roku 2005 trvale předkládala návrhy zákonů, směřující k posílení regulace hazardu a zvýšení transparentnosti použití výtěžku z hazardních her a loterií. Před volbami v roce 2010 byl návrh ČSSD na regulaci hazardu schválen jak v Poslanecké sněmovně, tak Senátu. Vetoval ho však prezident republiky a to ve chvíli, kdy jeho veto už nemohla rozpuštěná Poslanecká sněmovna přehlasovat. Prezident republiky tak daroval hazardu celý rok 2011 bez přísnější regulace. Aniž ho za to kdokoliv, mimo ČSSD, tehdy kritizoval.
K podivnému vetu prezidenta na jaře 2010 mlčeli i představitelé TOP 09 Kalousek a Gazdík. Tehdy jim hazard asi nevadil, jinak si to ostudné mlčení nedokážu vysvětlit.

Ihned po volbách v roce 2010 ČSSD předložila návrh na regulaci hazardu znovu. V Poslanecké sněmovně i v Senátu pak podpořila návrh, na kterém se shodly napříč všechny politické strany.
Důvod pro současné hysterické výkřiky TOP 09 je jiný. Ministr Kalousek a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík potřebují nutně odvést pozornost od skutečnosti, že nebyli schopni prosadit novelu zákona o rozpočtovém určení daní, kterou už rok slibují starostům malých obcí, aniž by vláda předložila do Poslanecké sněmovny jakýkoliv konkrétní legislativní návrh. Vláda na ni totiž nemá peníze, v žádném rozpočtovém výhledu s ní nepočítá, což ale Gazdík s Kalouskem nemohou starostům přiznat.
Současně potřebují zakrýt fakt, že v novele zákona o DPH snížili podíl obcí na výnosu z této daně, čímž postupují zcela v rozporu s tím, co starostům a samosprávám TOP 09 slibovala před volbami. Obce tak budou platit vyšší výdaje, spojené s růstem cen, vyšší výnos z DPH ale neuvidí. Místo těchto nesplněných slibů nyní nabízejí obcím alespoň peníze z hazardu. Na úkor budoucího financování sportu.

Senátoři ČSSD opraví v Senátu zřejmé legislativní a věcné chyby, které se týkají loterijního zákona. Ten bude účinný od prvního ledna 2012. ČSSD přitom trvá na legislativním zajištění financování sportu z výnosů hazardu a odložení účinnosti změn v daních až na rok 2015. Tak, aby o nich mohli definitivně rozhodnout občané v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy