Běh na dlouhou trať

02. 03. 2022 | 21:21
Přečteno 1561 krát
V první fázi reakce na ruskou invazi na Ukrajinu česká společnost uspěla. Nyní je čas začít se připravovat na tu druhou. Těžší.

Ruská invaze na Ukrajinu byla šokující událostí, která výrazně změnila celou řadu oblastí včetně přemýšlení o přístupu k dezinformací a zahraniční propagandě v českém informačním prostoru. Dříve nemyslitelné kroky se staly možnými. Došlo k zablokování některých webů šířících ruskou propagandu (o jehož problematických aspektech se autor již rozepsal) nebo k zahájení vyšetřování osob schvalujících invazi (mezi něž patří například exposlanec KSČM Zdeněk Ondráček). Veřejný prostor zároveň zaplavily různé manifestace solidarity s Ukrajinou, kterou podpořila víceméně celá politická reprezentace včetně doposud prorusky orientovaného prezidenta Miloše Zemana.
První dějství krize tedy česká společnost zvládla relativně dobře, ale je nutné si uvědomit, že se jedná teprve o začátek. Začátek, který byl frustrující a psychologicky náročný, ale zároveň přehledný a srozumitelný. Sociolog Martin Buchtík připomíná, že nyní nastoupí další fáze, při níž konflikt zevšední a bude překryt každodenními problémy lidského života. Bude tedy výrazně těžší mobilizovat společnost k akci a konsenzus ohledně postoje k válce (a jejím případným řešením) přestane být automatický. Což opět otevře prostor pro dezinformace a ruskou propagandu.
Autor vidí jasnou paralelu se začátky pandemii koronaviru, kdy první vlnu společnost zvládla až pozoruhodně dobře a teprve během vln následujících se vytvořil kontext pro vznik protestních hnutích a šíření konspirační teorií a fám. Na tuto fázi je tedy nutné se začít připravovat, protože politický konsensus se rozpadá již nyní. Zatímco na jedné straně SPD kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu, na straně druhé skupina bývalých chartistů volá po rezignaci prezidenta Zemana kvůli údajné spoluzodpovědnosti za vypuknutí konfliktu.
Rozepře na politické scéně – nutnou podotknout, že v demokratické společnosti přirozené – se jistě rychle promítnout do nálad veřejnosti. Mimo jiné i z toho důvodu, že nastává nejvyšší čas pro rozběhnutí kampaní pro prezidentské volby v roce 2023. Vrátí se situace společenské fragmentace, která představuje živnou půdu pro dezinformace a propagandu. Dle názoru autora již nyní lze odhadovat, jaká témata - ač sama o sobě nejsou nelegitimní a je možné a nutné o nich vést diskuzi – jimi mohou být zneužita.
Zaprvé může jít o kritický postoj k uprchlíků z Ukrajina navazující na dlouhodobý spíše vlažný vztah k ukrajinským občanům – podle průzkumu CVVM z roku 2020 k nim 40 % respondentů nemělo žádný postoj a 35 % byli spíše nesympatičtí. Při pohledu na dnešních vlnu solidaritu se to sice může zdá těžko představitelé, ale dle autora postoje obyvatelstva skutečně otestuje až setkání (a zejména hledání dlouhodobého modelu soužití) s uprchlíky, kteří do České republiky reálně dorazí. Další výzkum CVVM z roku 2020 ukazuje, že 53 % občané se domnívá, že cizinci přicházející do České republiky představují problém. 66 % respondentů vnímalo cizince kriticky v souvislosti s rizikem nemocí – zde si připomeňme, že pandemie koronaviru nemusí být zdaleka za námi – a 57 % respondentů je spojovalo s nárůstem kriminality. Lze tedy očekávat nárůst hoaxů nebo přibarvených reálný událostí o problematickém chování uprchlíků na českém území.
S problematikou uprchlíků může souviset i další téma, kterým budou ekonomické problémy, s nimiž se české domácnosti již potýkají a různé nepřímé dopady války je ještě prohloubí. Zejména poté, co se nalezne politické řešení konfliktu, lze očekávat výzvy k tomu, aby se uprchlíci vrátili domů, když je v jejich zemi bezpečno. Už předtím však mohou začít objevovat pragmatické hlasy kritizující dopad konfliktu na ekonomiku a apelující na českou vládu, aby tlačila Ukrajinu za každou cenu ke smírnému řešení nebo se v situaci na Ukrajině přestala angažovat. V této souvislosti se zcela jistě objevují argumentace poukazující na důležitost dodávek plynu a ropy z Ruska pro český trh odůvodňující snahu o zlepšení vztahů s touto zemí.
Třetím tématem, které se pravděpodobně objeví, bude zpochybňování samotných příčin krize na Ukrajině. Opakování kremelského narativu o denacifikaci Ukrajina se nejeví jako příliš pravděpodobné, ale lze očekávat různé variace na úvahy o přirozených sférách vlivu, vlákání Ruska do konfliktu a intrik Spojených států, které nutní své evropské partnery, aby za ně tahali kaštany z ohně. Výstupem těchto úvahy pak bude apel na nutnost české nezávislosti a preference pro politiku nevměšování. Což je apel, který by mohl rezonovat mezi 59 % Čechů, kteří se (podle Globsec Trends 2020) necítí být ani součástí Západu ani Východu.

Výše nastíněná témata jsou samozřejmě spíše hypotetická, ale dle názoru autora logicky vyplývají z některých dlouhodobých postojů české společnosti (a rozhodně dlouhodobých trendů v ekosystému konspiračních webů), které týden výjimečné situace sotva mohl výrazně změnit. Pro vládu, která zvolila kurz solidarity s Ukrajinou a jestřábí pozici vůči Rusku, proto budou představovat výzvu, s níž je třeba počítat. V souvislosti s ním by si autor dovolil předložit několik návrhů týkajících se obecnějšího rámce pro komunikaci ve chvíli, kdy se konflikt na Ukrajině přestane být stěžejním mediálním tématem a otevře se prostor pro šíření dezinformací a zpochybňování současné pozice České republiky:
- Předně je nutné znát nálady obyvatelstva a vyvíjející se vnímání konfliktu a s ním spojených témat. Bez nich nelze realizovat efektivní komunikaci a hrozí, že politici začnou svá vyjádření formulovat, tak aby potěšili názorové bubliny svých voličských skupiny. Je nutné investovat do podrobných sociologických šetření a na jejich základě formulovat komunikační strategii.
- Vztah českých občanů k uprchlíkům z Ukrajiny představuje jednu z klíčových oblastí, skrze niž bude veřejnost s konfliktem konfrontována. Státní instituce ve spolupráci s neziskovým sektorem musí transparentně informovat o situaci v této oblasti, osvětlovat fungování mechanismu pomoci a začleňování uprchlíků do české společnosti a ilustrovat jej na konkrétních příkladech.
- V souvislosti s mezinárodní politikou je nutné jasně komunikovat cíle a strategii České republiky ve vztahu k Ukrajině. Zejména je nutné připravit se na možnost, že se konflikt začne vyvíjet v její neprospěch a země bude donucena k uzavření míru za nevýhodných podmínek. Tato strategii se musí týkat nejen současného konfliktu, ale dlouhodobější perspektivy vzájemných vztahů včetně otázek jako je pomoc při poválečném rozvoji, stimulace ekonomické spolupráce a dalších odvětví. Jinými slovy vláda by měla využít současné situace, k vysvětlení toho, proč je Ukrajina dlouhodobě důležitým partnerem české veřejnosti.
- Obdobně je nutné komunikovat dopad současné krize na vztahy s Ruskem. V tomto ohledu je nutné přemýšlet v dlouhodobém horizontu a hledat způsoby, jak komunikovat nutnost snížit zranitelnost České republiky vůči ruskému vlivu zejména soukromým subjektům. Případ zavření banky Sberbank CZ, který přímo dopadl na její české klienty, může představovat vhodnou ilustraci nutné ostražitosti ve spolupráci s ruskými entitami. Na druhou stranu však nelze akceptovat princip kolektivní viny vůči ruským občanům – autor v tomto ohledu považuje za přinejmenším znepokojivý signál ambici revidovat vydaná povolení k pobytu. Pokud se česká vláda hodlá zaštiťovat „havlovskou zahraniční politikou“ měla by být otevřena ruským občanům, kteří pro zemi nepředstavují bezpečnostní riziko, a naopak aktivně se snažit vytvářet podmínky pro podporu občanských inciativ v Rusku. Tato schopnost rozlišit mezi kremelským režimem a jeho přisluhovači a běžnými občany by měla být komunikována i v Rusku samotném.
- Případy šíření dezinformací a prokremelské propagandy je nutné adresovat, avšak lze tak činit pouze v rámci existujícího právního rámce. Snaha o „naming and shaming“ jejich šiřitelů stejně jako mimořádná opatření (typu zablokování webů šířících prokremelskou propagandu) postupně ztratí na účinnosti a povede spíše ke kontroverzím.

Závěrem jen na místě podotknout, že i přes veškerou svou tragičnost představuje ruské invaze na Ukrajinu příležitost testovat schopnosti státu komunikovat v krizové situaci a čelit nepřátelské propagandě. Což je schopnost, která je velmi potřeba, protože do budoucna je nutné být připraven na to, že přijdou krize další.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy