Archiv článků: prosinec 2013

29. 12.

Pán Kali

Petr Minařík Přečteno 7718 krát

Včera přinesly Lidové noviny rozhovor se Slovákem. Budiž. Jmenuje se Milan Kňažko a chce být prezidentem. Budiž. Chápu noviny, že chtějí oslovit čtenáře o svátečním čase něčím exotickým, a tak se obrátí k Východu. Mimoto Kňažka u nás každý zná, protože hrál s Vladimírem Menšíkem ve filmové sáze o alkoholismu. Když už nemůže být prezidentem v Česku Menšík, což by byla nejrozumnější lidová volba, pak ať je u sousedů aspoň Kňažko.

Proti Kňažkovi nelze nic namítat, stejně jako proti Vladimíru Menšíkovi. Oba měli své potíže, které řešili různými způsoby. Ovšem na Slovensku žijí opravdu zajímavé osobnosti. Rozhovory s nimi však pro noviny nemají smysl. Sice jsou mezi nimi alkoholici, dokonce notoričtí, abstinenti i vyléčení (Slovensko není jednotvárná země, už vůbec ne jen Bratislava, jak si občas myslíme), ale nehráli v tolika českých filmech a slovenské televizní pondělky si už nikdo nepamatuje.

Koloman Kertész Bagala tuším nehrál nikdy v ničem. Nemá na to figuru, hlas ani talent. Jako každý tlouštík mi byl na Frankfurtském knižním veletrhu, kde jsme se potkali před patnácti lety, sympatický. A to jsem neměl zdání, že za ohromující postavou je ještě větší srdce. Pán Kali, jak mu říkám já – aby to znělo důstojněji než obyčejné „Kali“, jak na něj volají všichni slovenští spisovatelé, literární kritičky a pracovníci kulturních referátů –, je nesnadno uchopitelná figura. Dokázal něco, o čem se nám v Česku může jen zdát.

Přes zřejmé handicapy své nelehké povahy (je občas hádavým a samolibým) vydává od devadesátých let původní slovenskou literaturu. Jen tu! Žádné překlady s granty od západních institutů. Nejen vydává, ale taky objevuje. Pořádá nejrůznější soutěže a tragikomicky objíždí nejrůznější kouty Slovenska, aby propagoval neprodejnou, totiž skutečně národní kulturu. Když herec Milan Kňažko, budiž mu sláva věčná, seděl v Mečiarově vládě, pán Kali budoval národní kulturu, kterou ta vláda tak vehementně prosazovala, až ji málem zničila. Z tohoto úhlu pohledu je pán Kali největším slovenským nacionalistou, aniž si to uvědomuje.

I v Česku máme záslužné nakladatele původní české literatury. Nikdo z nich ale nemá ten primát pána Kaliho. Pluháček-Reiner, který byl tomuto osudu nejblíže, zběhl k vlastní tvorbě a ostatní jdou příliš doširoka. Což je správně. Nikdo z nich nemusel budovat a hájit to co bodrý muž původem z Levic. Na úrodu našich písmáků nás tu bylo vícero. Bez pána Kaliho by slovenská literatura nebyla, čím je.

Kdyby Milan Kňažko chtěl být doopravdy prezidentem, zavolal by si pána Kaliho, aby mu donesl své knihy, aby si v nich o tom Slovensku přečetl. Pak by sestavil program, jejž by ani Fico nerozstřílel. Ale třeba to už Milan Kňažko udělal a v programu se odrazí Slovensko podle Bally, Mitany, Slobody a Vilikovského. I my za řekou Moravou budeme takový program číst pozorně.

A nyní přímo k věci. Pán Kali jako každý slušný člověk, co se dal na podnikání, krachuje. Pro zisk žijí jen muži bez charakteru. Rozčiluje se – jako každý správný muž, který nechápe svoji omylnost a chybí mu soudnost –, jak je to možné. Kope kolem sebe a všechny obviňuje. Je to sympatické, myslí i na druhé. Jako poslední záchranu vymyslel obchodně naivní akci, aby si každý Slovák koupil deset knih z jeho vydavatelského podniku. Jednu za pět, dokupy za 50 eur, což je po eskapádě ČNB přibližně 1400 Kč.

Milí spoluobčané, prezidenta Slovenska si zvolit nemůžeme, jednoho máme a bohatě to dostačuje, o našich tzv. sousedech však můžeme vědět více než „vládce“ Grassalkovičova paláce. Stačí si přečíst deset knihy. Navrhuji vám proto, abyste tak učinili a knihy zakoupili. Jako vydavatel překladů ze slovenštiny do češtiny vlastně budu největší obětí tohoto „byznysu roku“; ale já to nepoznám a vám to pomůže. Objednávejte, pán Kali je furiant a uvolil se dát vám šanci na jeho záchranu do posledního dne letošního roku: www.literarnyklub.sk

06. 12.

Vážený pane Babiši

Petr Minařík Přečteno 9049 krát

Vážený pane Babiši,


velmi se omlouvám, že ruším v adventním čase, i to sestavování vlády Vám jistě bere hodně energie. Ale co už, šel jste do politiky, tak Vás jen tak nějaké psaní nemůže zaskočit. Budu ovšem stručný.

Píši ve věci, která mě v noci napadla, když umřel Mandela. Jde o internetový Deník Referendum. Asi to neznáte, což není Vaše chyba, je to menšinová záležitost. Píší tam levičáci, někteří i sympatičtí, jiní méně. Ale celkově kultivovaně, až na pár nešťastných případů. Jsou to takové noviny, ale jen na internetu, kterým někteří okázale říkají levicový Respekt.

To není fér k Respektu ani Deníku Referendum. Respekt má profesionální zázemí, lidi placené za psaní textů a celou řadu vlivných podporovatelů. I Deník Referendum má podporovatele, ale buď zcela nevlivné, anebo i vlivné, ale zase k ničemu v praktických otázkách (například Jiří Dienstbier, Vladimír Špidla atp.). Ale co je to zač Deník Referendum, Vám můžou lidi z podniku zjistit (stačí, když na internetu zadají www.denikreferendum.cz).

Myslím si, že přes všechnu kritiku, kterou bych tu na Deník Referendum mohl snést, je to nesmírně důležité místo pro názory. Ono je nejdůležitější pro samu českou levici, rozumějte pro sociální demokraty, ale ti toho nedbají a svoji tribunu nepodporují. Sám je asi teď znáte lépe, ze všech těch jednání; ti chytřejší jsou oportunisté, hloupější jsou naloženi v bazénku. Platforma pro dialog je jim na obtíž.

A možná se v tom ani my dva neshodneme, ale zkuste mi věřit, že pro demokracii, kterou Vy asi drobně pohrdáte, protože v práci Vám to šlo zatím bez ní, je dialog nesmírně důležitý. Pracovitost ano, ale v ní není všechno.

Deník Referendum řídí Jakub Patočka, nebudete ho znát, je z Brna a řídil už leccos. Vždy heroicky a neúspěšně. A Deník Referendum, kterému dává všechno, se topí v dluzích, zase. Možná je to vina toho Patočky, ale jiný to řízení nechce. A přitom nejde o mnoho, skoro se to před Vámi ostýchám vyslovit, ale na činnost a provoz jim schází asi půl milionu. Korun, samozřejmě!

Už asi víte, že Vám píšu o peníze pro Deník Referendum. Patočka ani nikdo od nich o tom neví (budou se zlobit). Dokonce když jsem navrhoval na jejich narozeninovém večírku (který byl tak skromný, že skoro nikdo nedorazil), aby o podporu poprosili kolegy z pravicových médií, kteří jistě něco v zásobě mají a hlavně jsou ti nejbližší, totiž oponenti, byl jsem odmítnut. Patočka prý nechce být nikomu zavázán. To je směšné! Ale není to jediná jeho chyba. Hádá se s kdekým, vede dětinské spory. Kultivovaně a elegantně mi vyčítal podporu Lišky i Bursíka, naštěstí pro mě se rozkmotřili i tito dva, takže jsem z debaty mohl dát, jak říkáváte u Vás na podniku - EXIT.

S kolegou Břetislavem Rychlíkem (kdybyste něco potřeboval v televizi, tak mám na něj mobil) si často můžeme nad Patočkou ukroutit hlavu. Přesto si myslím a tvrdím, že Deník Referendum by tu měl být, že je nesmírně důležitý.

A proč o peníze píšu Vám? Předně je známo, že určitými prostředky disponujete. Pak jste si v poslední době koupil nějaké noviny, říkal jsem si, že pro tuto oblast máte slabost, a pak a hlavně mne napadlo, že tomu budete rozumět. Že když děláte velký business a říkáte, že teď Vám jde o všeobecné blaho, tak Vám věřím - jen si myslím, že to nejde prosadit bez té politiky, tady zase pro změnu sdílím názor Klause (z toho by se jeden zbláznil) a Baťa má dělat boty -, ale nejspíš máte racionální úsudek. A tak Vám, stejně jako mně té noci, kdy umřel Mandela, což se ale dlouho dalo čekat, musí dojít, že oponenty je třeba si pěstovat. Dokonce bych šel někdy tak daleko, že by ČEZ platil všechny ty kluky a děvčata, co proti němu protestují, protože je drží v pohotovosti, cvičí jim argumenty a ČEZ je díky nim lepší a lepší.

Mohl jsem napsat panu Bakalovi, který rovněž podniká v tiskovém průmyslu. Ale má v sobě takovou divnou nadřazenost a nelidskost (intuitivně). Vy i tím ušpiněním zpřed listopadu 89, z něhož se sympaticky nevymlouváte, působíte nějak věrohodně, však si to myslí i kolem 20 procent voličů. Kellnera nikdy nikdo neviděl a jiné miliardáře neznám. Milionářů kolem je hodně, ale znáte to, jednou nahoře, podruhé dole, to není ta správná volnost pro principy.

Byl bych rád, abyste Deníku Referendum pomohl. Nejen proto, aby Vratislav Dostál (jejich redaktor), který má ženu a děti, mohl žít kultivovaný rodinný život, taky levičáci prahnou po konzervativních hodnotách, ne že ne. Mluvil jsem o půl milionu, ale milion by byl pochopitelně lepší, víc by je to rozmazlilo.

Narozdíl od ostatních médií, která jste v poslední době koupil anebo hodláte koupit, je jistota, že Váš příspěvek nebude zneužit ve Váš prospěch. Nepíšou o Vás pěkně, ale to skoro o nikom. Číslo účtu mají na webu a snad by byli schopni zařídit i nějakou darovací smlouvu, aby se to dalo před koncem roku odepsat z daní. Ale to se raději přeptejte v Agrofertu, tam s tím budou mít větší zkušenosti, třeba i maketku takové smlouvy.

Přeji Vám zdar v jednáních o koalici, i když vím, že si tam nejspíš žádné kamarády nenajdete, ale zkuste to, jinak se budete mezi nimi cítit příliš opuštěně. A těším se, že najdete pro mou prosbu pochopení. Adresu na Vás nemám, publikuji na Aktuálně.cz, kde Vás na to třeba upozorní, a poštou posílám na adresu Poslanecké sněmovny a do Agrofertu, raději ne do vlastních rukou, protože by Vás pošťák nemusel zastihnout a zbytečně byste pro to musel chodit na poštu.

Srdečně

Petr Minařík

P.S.: Musím sdělit, že jsem ve střetu zájmů, neboť do Deníku Referendum píšu. Ale jsou to texty bez významu, názory se proměňují tam a zpět, hlavu patu to nemá a drží mě tam jen z podivné brněnské solidarity. Samozřejmě od nich nepobírám žádné peníze a nemíním na tom nic měnit, ani kdybyste se rozhodl pro obnos zásadnější než existenčně nutný, jejž jsem formuloval výše.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy