Dech svobody

16. 09. 2010 | 13:19
Přečteno 3736 krát
Prohlášení Světového hutí za demokracii k Mezinárodnímu dni demokracie:

Včera, 15. září, slavilo Světové hnutí za demokracii (World Movement for Democracy) Mezinárodní den demokracie a znovu potvrdilo svůj závazek základní myšlence, že „demokracie je univerzální hodnotou, založenou na svobodně vyjádřené vůli lidí při vytváření politických, hospodářských a sociálních systémů a na plné účasti lidí při rozhodování o všech aspektech jejich života,“ jak je uvedeno v rezoluci OSN 62/7 ze 13. prosince 2007, která vedla k vyhlášení Mezinárodního dne demokracie.

Mezinárodní den demokracie má být stejně jako jiné podobné svátky nositelem zvláštního poslání. Jak se vyjádřil člen Organizačního výboru Světového hnutí za demokracii, „s demokracií je to jako s kyslíkem. Když ji máme, můžeme volně dýchat, aniž bychom si uvědomovali její přítomnost. Ale když ji nemáme, začneme se dusit a teprve tehdy plně pochopíme její hodnotu.“ O Mezinárodním dnu demokracie máme příležitost uvědomit si, že volně dýcháme, ocenit neutuchající zápas našich kolegů za to, aby i oni mohli dýchat svobodně, a vzdát hold jejich úspěchům.



Během několika posledních let lze pozorovat po celém světě několik důležitých trendů. Africké fórum pro demokracii ve spolupráci se svou členskou organizací Idasa: africkým institutem pro demokracii burcuje občanskou společnost, aby podpořila ratifikaci, popularizaci a zavedení Africké charty demokracie, voleb a dobrého vládnutí. Tato Charta přináší značnou naději na propagaci demokratických hodnot a jejich uplatňování v Africe. Od zahájení kampaně výrazně stoupl počet afrických vlád, které Chartu ratifikovaly nebo započaly ratifikační proces. Dalším pokrokem je skutečnost, že třicet afrických států dobrovolně souhlasilo s tím, že svůj vládní systém podrobí důsledné kontrole občanů a kontrole ostatních afrických vůdčích představitelů v rámci novátorského a ambiciózního Afrického kontrolního mechanismu (African Peer Review Mechanism – APRM). Také Africká komise pro lidská práva a práva národů posílila svou pozici a daří se jí účinněji chránit lidská práva v Africe. To je jistě dobře.

Tím však dobré zprávy nekončí: v červenci roku 2009 se vlády členských států ze Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) dohodly na ustavení Mezivládní komise ASEAN pro lidská práva. V jihovýchodní Asii, kde jsou snahy zabývat se otázkami lidských práv tradičně potlačovány s poukazem na zachování politické stability a hospodářského rozvoje, je založení Komise vítaným krokem vpřed. Jsme si vědomi také toho, že asijské demokracie, jako je Mongolsko, Jižní Korea a Tchaj-wan, se staly důležitými hráči v procesu rozvoje demokracie na regionální i mezinárodní úrovni. Povzbuzující je taktéž fakt, že se v posledních letech objevili v Asii, na Blízkém východě a ve střední a východní Evropě noví aktéři, kteří podporují demokratizační úsilí napříč hranicemi a regiony. Například organizace Arabská nadace pro demokracii, Člověk v tísni a Tchaj-wanská nadace pro demokracii si vytvořily programy na podporu budování demokracie v řadě zemí a posílily svou spolupráci s ostatními evropskými a severoamerickými organizacemi propagujícími demokracii.

Za patrně nejlepší zprávu lze považovat, že jsme v poslední době svědky větší účasti občanů z celého světa na řešení politických, hospodářských a sociálních problémů, zejména ze strany mládeže. Ve Venezuele pomáhají stovky mladých lidí s registrací voličů před nadcházejícími volbami. V Egyptě mladí zahájili mohutnou kampaň za politickou reformu. Srbská mládež ve spolupráci s mladými lidmi z Albánie, Bosny, Chorvatska, Kosova a Černé Hory stojí za vznikem aktivit na zlepšení vztahů mezi etniky a zasazuje se za efektivní proces smíření v balkánském regionu. Občané Keni se minulý měsíc dočkali úspěchu vlastního úsilí, když byla schválena nová ústava, která obsahuje jejich jasně formulované požadavky. Zvýšené účasti občanů na správě země zhusta napomáhá nejen činnost aktivních organizací občanské společnosti a komunitních organizátorů, ale také nové technologie, jako je internet a mobilní telefony, jejichž možností umí nejlépe využít nejmladší z nás, přestože tím často ohrožují sebe i své rodiny. Prokazují tak velkou odvahu a mnoho z nich se těší – a bude těšit – z výsledků svého konání.

Jestliže ale roste účast občanů na správě země a touha po ještě větším občanském zapojení, vzrostla i rizika, kterým občané čelí. Nejvyšší soud Ázerbájdžánu nedávno potvrdil rozsudek vynesený nad dvěma mladými blogery za to, že kritizovali vládu. V Uzbekistánu byl aktivista odsouzen na sedm let za šíření informaci o sexuálně přenosných nemocech a za propagaci zdravého životního stylu. Na Filipínách je zadržováno 43 komunitních zdravotníků za zorganizování zdravotnického školení. S blížícími se parlamentními volbami v Bahrajnu se množí hrozby a zatýkání tamních opozičních a občanských aktivistů. V Sýrii byla nedávno zadržena mladá blogerka za to, že na svém blogu otevřeně vyjádřila nesouhlas s vládními postoji. Od jejího zatčení o ní není nic známo. Jsou tu tedy i špatné zprávy.

V červnu jsme ztratili jednoho z našich nejstatečnějších přátel a kolegů Floriberta Chebeya Bahizireho, obhájce lidských práv v Demokratické republice Kongo, který byl za nevyjasněných okolností nalezen mrtev poté, co se setkal s náčelníkem policie. Generální tajemník OSN a mezinárodní společenství volají po nezávislém šetření ve věci Chebeyovy smrti a my se k jejich výzvě připojujeme a apelujeme na konžskou vládu, aby zajistila, že toto vyšetřování bude zevrubné a důvěryhodné a že bude dodržovat otevřený a transparentní postup. Floribert je jedním z mnoha takto postižených lidí z celého světa. Jeho úmrtí je nejspíš tou nejsmutnější zprávou.

Ohrožení práce na poli demokracie a lidských práv nabírá čím dál sofistikovanějších forem, protože stále více vlád klade tomuto úsilí do cesty zákonné či pseudo-zákonné překážky, popírá právo na sdružování, shromažďování a obhajobu a na přístup ke zdrojům, které občanské organizace potřebují pro svou činnost. V tyto dny je každý měsíc plánován, připravován či schválen v průměru jeden nový zákon, který má omezovat prostor občanské společnosti. Jestliže máme Světové hnutí za demokracii, musíme si uvědomit, že nyní existuje také světové hnutí proti demokracii, které možná představuje největší nebezpečí, s nímž se potýkáme.

Občanskou společnost však neohrožuje pouze restriktivní právní prostředí. Naše obavy se týkají také konfliktů a politické nestability po celém světě. Nedávná zpráva o hromadném znásilnění žen na východě Demokratické republiky Kongo povstaleckými silami je alarmující nejen proto, že jde o vážný zločin, ale i proto, že dokazuje slábnoucí schopnost vlády spravovat zemi a chránit své občany. K dalším signálům, které představují nebezpečí pro demokratický vývoj v Asii, patří bouřlivé politické klima v Thajsku, nepálská ústavní reforma prosazovaná maoisti a nedávno přijatá ústavní novela na Srí Lance, umožňující prezidentovi kandidovat v neomezeném počtu volebních období. Obavy vzbuzuje také pokračující korupce, slabé politické strany, sociální nerovnost a stále menší prostor pro politickou diskuzi, což jsou všechno faktory, které značně přispívají k potlačování demokratického procesu v Latinské Americe. Na Blízkém východě a v severní Africe vlády pokračují v brutálních výpadech proti občanskému aktivismu, které prohlubují rozhořčení občanů a napětí ve společnosti. Vládní restrikce a politické násilí v tomto regionu i nadále zabraňují přijetí a respektování pluralismu v rámci společnosti. Podobný trend lze bohužel vysledovat i v bývalých sovětských republikách, kde rostoucí autoritářství omezuje svobodu shromažďování, sdružování, projevu a náboženského vyznání. Nedávná krize v Kyrgyzstánu ukázala, jak jsou politický systémy v tomto regionu křehký a jak rychle zde dojde k politickému a společenskému konfliktu, pokud se základním svobodám a pluralismu nedostává dostatečného uznání.

V tento výjimečný den, 15. září, si Světové hnutí za demokracii a jeho účastníci – jednotlivci, organizace a sítě po celém světě – připomínají ty, kteří přišli o život při boji za demokracii a svobodu, a zavazují se k práci na podpoře demokratických systémů, které plní své sliby a zajišťují lidem právo podílet se na vládě a které chrání rovná práva všech občanů na život, svobodu a důstojnost. Vážíme si pokroku, kterého jsme dosáhli, a k výzvám, které před námi stojí, se stavíme čelem. Apelujeme na vlády a občany celého světa, aby podporovali mezinárodní zásady demokracie a řídili se podle nich, a všem nám tak umožnili dýchat kyslík svobodného života.


Světové hnutí za demokracii je globální sítí demokraticky smýšlejících lidí, včetně aktivistů, politologů, akademiků, tvůrců politiky a finančních přispěvovatelů, kteří se sjednotili v úsilí podporovat demokracii. Světové hnutí za demokracii usiluje o posílení demokracie všude tam, kde je oslabena, o reformu a oživení demokracie v zemích s dlouholetou demokratickou tradicí a o podporu prodemokratických skupin v zemích, které ještě proces demokratické přeměny nezahájily. (www.wmd.org)


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy