Proběhlo třetí slyšení s osobami zadrženými během povolebních protestů před revolučním soudem v Teheránu

21. 08. 2009 | 11:37
Přečteno 4440 krát
Zápis íránského blogera ze 16. srpna 2009

Před dvěma týdny začal v Íránu soudní proces s více než stovkou lidí ve věci „ narušování veřejného pořádku“. Podle toho, jak se soudní moc vyjádřila, jsou tito lidé obviňováni z toho, že se pokusili o sametovou revoluci, k čemuž se už také doznali.

Mnoho stran, politických uskupení, duchovních a několik bývalých funkcionářů Islámské republiky společně s ochránci lidských práv uvnitř i vně Íránu kritizovalo tento akt soudní moci Islámské republiky.

Během prvního sezení tohoto procesu byli mimo jiné přítomni i předáci reformistické frakce jako Mohammad Alí Abtahí, bývalý víceprezident, Behád Nabáví, člen organizace Mudžahedínů Islámské revoluce (Islamic Revolution Mujahideen Organization), Muhsín Mirdamadí, generální tajemník Fronty účasti (the Participation Front), Mohsen Amin Zadeh, bývalý náměstek ministra zahraničí a Mohammad Atrianfar, starší člen strany Kargozaran a několik lidí blízkých Akbaru Hašemí Rafsandžánímu.

Druhé slyšení týkající se osob zadržených během nedávných událostí začalo minulou sobotu. U tohoto slyšení byli přítomni francouzští občané a íránští zaměstnanci Francouzské ambasády společně s Ali Tajerniem, bývalým poslancem parlamentu a členem Músávího volební kampaně, Ahmad Zeid Abadim, novinářem, Shahabodin Tabatabaeim, šéfem organizace Yari (Mousaviho stoupenci), Hedayat Aqaim, členem strany Kargozaran a Javad Emamem, členem Fronty účasti.

Soudní přelíčení s protestujícími proti výsledkům prezidentských voleb z 12. června, z nichž jako vítěz vyšel Mahmúd Ahmadínežád, pokračuje, přestože mnoho z účastníků, politických uskupení, duchovních i některých bývalých úředníků Íránské islámské republiky kritizovalo soudní moc za to, že donutila obžalované k výpovědím pod tlakem a pomocí mučení.

Ajatolláh Hossein Ali Montazeri a ajatolláh Yousef Sane'ee, dvě ze šíitských autorit, řekli, že tyto soudní procesy nejsou legitimní. Mohammad Chátamí, bývalý prezident Íránu a Organizace mudžahedínů islámské revoluce (Islamic Revolution Mujahideen Organization) proces popsali jako „dramatickou“ a „patetickou show“.

Vyhlášení Mahmúda Ahmadínežáda jako vítěze nedávných prezidentských voleb způsobilo v Íránu takové masové protesty, které jsou podle názorů mnoha analytiků za posledních třicet let jen těžko s něčím srovnatelné.

Zatímco byl Ahmadínežád nejvyšším vůdcem podruhé uznán prezidentem Íránu, protesty proti jeho zvolení a jejich potlačování pokračovalo.

Oficiální zdroje hovoří o tom, že následkem potlačování protestů proti výsledkům prezidentských voleb zemřelo nejméně 30 osob. Neoficiální zdroje ovšem hovoří o mnohem větším počtu zemřelých.


Fareed Zakaria hovoří o soudním procesu s protestujícími v Teheránu, z 9.8.2009

Zprávy agentury Fars z třetího slyšení soudního procesu s protestujícími:

1 – Třetí slyšení v procesu s obviněnými ze sametového převratu začalo před pár minutami. Toto slyšení bylo zahájeno čtením z Koránu. Poté zástupce státního žalobce Sepheri přečetl hlavní obvinění.
Během tohoto přelíčení budou přestavena videa a fotografie vzbouřenců a bude sděleno individuální obvinění dvaceti lidem.

2- Soudce Salavat: Verdikt bude vydán na základě zákonů, spravedlnosti a práva.
Soudce během přelíčení s obžalovanými zdůraznil, že: Soud je nestrannou autoritou uprostřed mezi obviněním a obhajobou obžalovaných, založený na zákonech, spravedlnosti a právu.
Hlavní soudce stanovil, že: nejvyšším vedením bylo určeno, že jedinou mocí nad soudcem je Bůh a zákon; v průběhu dnešního slyšení vystoupí zástupci obžalovaných se svou obhajobou.

3- Během třetího slyšení veřejného procesu, který chce vyšetřit obvinění ze sametového převratu, budou přehrána některá videa, na kterých jsou záznamy akcí vzbouřenců. Tato videa ukazují hořící automobily, útoky na veřejná centra, útok na stanoviště Basídže č. 117 v oblasti Qods, zapálení mešity Lolagar, bitky s členy Basídže a policejními agenty a poškozování veřejného majetku.
Přítomnost a neohrožené jednání přívrženců jednoho z neúspěšných kandidátů na prezidenta jsou právě z těchto videozáznamů evidentní..

4 – Jména obžalovaných přítomných během třetího slyšení procesu jsou následující:

1- Alireza Eshraghi
2 - Payam Deh Panah
3 - Meisam Ghorbani
4 - Yeqouqil Shaoulian
5 - Ziba Asgari
6 - Hossein Bastani Nejad
7 - Moosa Shah Karami
9 - Mordad Varshoee
10 - Iman Sohrabpour
11 - Iman Pourreza
12 - Mehdi Fattah Bakhsh
13 - Mohammad Reza Ismail Zadeh
14 - Hessam Termosi
15 - Mohammad Rasooli
16 - Hossein A'ezami
17 - Mehrdad Aslani
18 - Kamran Jahanbani
19 - Shahram Mvousivand
20 - Mohammad Darmanki Farahani
21 - Mehdi Moqimi
22 - Majid Moqimi
23 - Amir Hojati
24 - Fartash Farhadpoor
25 - Masoud Shemirani
26 - Akbar Ajdadi
27 - Mohsen Jafari
28 - Mehdii Morteza Pour

5 – Následně se pokračovalo ve sdělení individuálních obvinění obžalovaným v tomto procesu. Státní zástupce přečetl obvinění Mehrdadu Aslanimu, synu Gholamrezy, dvaadvacetiletému obyvateli Teheránu.

Státní zástupce sdělil, že důvodem obvinění je identifikace Aslaniho jako toho, kdo posílal zprávy BBC, jeho účast na vzbouřeneckých akcích a kriminálních činech. Obžalovaný se ke všemu přiznal a požádal o nejvyšší možný trest.

Mehrdad Aslani se ve své výpovědi vrátil k některým ze svých vyjádření během prvního slyšení, které proběhlo 1. srpna a řekl: Já i moji přátelé, kteří jsme byli společně uvězněni věříme, že jsme byli obelstěni některými politickými elitami a stranami, a nyní akceptujeme svá pochybení a omlouváme se nejvyššímu vůdci a drahému lidu Íránu.

Aslani dále řekl: Jeden z politiků řekl, že my jsme politickými elitami a oni, že jsou vzbouřenci. Nyní pochybuji o naší důležitosti před volbami.

Dále se Mehrdad Aslani obrátil na Músávího, jednoho z neúspěšných prezidentských kandidátů: Prohlašováním voleb za zfalšované a tím, že jste se nepodrobil zákonu a porušoval jste ho, jste plánoval tyto změny a způsobil tyto události. Přiměl jste mě a lidi mně podobné, abychom Vás volili. Na základě Vašich řečí jsme pak vyšli do ulic, narušili veřejný pořádek a rozhněvali našeho nejvyššího vůdce. Ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, co děláme, jsme už byli uprostřed bouří.

Tento obžalovaný upozornil na to, že nejvyšší vůdce o nás mladých řekl, že jsme budoucností této země, a pokračoval: Jsme dnes ve vězení proto, že jsme si mysleli, že Músáví nám říká pravdu, nyní se ho ale ptáme: Co odpoví nám a našim rodinám na všechnu tu bolest, kterou jsme si museli projít? A jaké se mu dostane odpovědi?

Pak se obrátil na nejvyššího vůdce: Uznáváme Vás jako našeho duchovního otce a žádáme, abyste odpustil svým dětem jejich první chybu. Jak jste řekl během kázání 13. dne Rajabu (sedmý měsíc islámského kalendáře – pozn. překl.), my mladí lidé jsme dětmi revoluce a také Vašimi dětmi.

Požádal nejvyššího vůdce, aby mladým odpustil a propustil je a zároveň potrestal hlavní strůjce protestů.

Přeložila Kateřina Lánská z blogu http://shooresh1917.blogspot.com/ (příspěvek ze dne 16.8.) (dobrovolní překladatelé blogů z Iránu jsou koordinováni přes facebookové stránky Podporuji dialog v Íránu)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy