Správní rada VZP: alibi nebo skutečná kontrola?

20. 04. 2011 | 16:20
Přečteno 4702 krát
Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny zasedá celkem třicet členů. Každý z nich pobírá za svou účast průměrný plat v ČR. Zákon jim ukládá zastupovat zájmy pojištěnců a dává jim ke kontrole pojišťovny poměrně rozsáhlé kompetence. Jak členové správní rady tyto své kompetence využívají?

Na základě zákona č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně rozhoduje správní rada mimo jiné o nákupu nemovitostí pojišťovny nad 5 milionů Kč, nákupu hmotného a nehmotného majetku nad 5 milionů Kč a "dalších důležitých věcech, které souvisí s činností pojišťovny a které si k rozhodování vyhradí."

Dvacet členů správní rady jsou jmenováni poslaneckou sněmovnou, deset z nich jmenuje vláda.

Oslovila jsem členy ze všech parlamentních stran sérií otázek. Měli například odpovědět, zda v minulosti žádali vysvětlení některých ekonomických či jiných kroků vedení pojišťovny, zda se osobně zajímají o nejasné smlouvy VZP a jak konkrétně hájí zájmy pojištěnců, které zastupují.

Z některých odpovědí vyplynulo, že vedení pojišťovny se „dotěrných“ otázek kontrolního orgánu příliš bát nemusí.

Většina z oslovených se odvolala na to, že členů v radě je příliš mnoho, rozhodování je kolektivní, jednotlivec toho v radě příliš mnoho nezmůže, agenda je velmi náročná, dotyčný působí v radě teprve velmi krátce nebo není ekonom, takže neumí posoudit, zda pojišťovna plýtvá či nikoliv. Občas ale zazněly i některé konkrétní příklady, jak hospodaření pojišťovny alespoň formálně „interpelují“.

Kolektivní rozhodování

"Správní rada není orgán určený ke kontrole jednotlivých smluv. Je řídící orgán a kontrolní činnost provádí především dozorčí rada. Jsem ve správní radě půl roku. Pokud dostanu nějaké avízo, určitě si informace nechávám předložit a vysvětlit. Jsme však vázání mlčenlivostí, co se týká obchodní strategie -VZP pracuje v konkurenčním prostředí,“ odpovídá RSDr. Miroslav Opálka (poslanec KSČM).

Na dotaz, jakými aktivitami hájí ve správní radě zájmy pojištěnců, které zastupuje, Opálka odpovídá: “ Jejich zájmy hájím předkládáním návrhů a hlasováním. Ale i ve správní radě rozhoduje většina hlasů.“

Na kolektivní odpovědnost se odvolává i další člen rady, poslanec za ČSSD, MUDr. Jiří Kosbuba. „Správní rada je kolektivní orgán a takto i rozhoduje. Ostatně jste vůbec první, kdo se o aktivity prostého opozičního "podposlance" zajímá. Nejen já, ale prakticky všichni reprezentanti ČSSD ve správní radě VZP vždy dodržovali zásadu, že k veřejnosti hovoří jedině určený člen vedení a eventuálně tisková zpráva je orgánem schvalována.“

Na otázku, zda v minulosti žádal vysvětlení některých kroků pojišťovny, Koskuba odpovídá: „Snažil jsem se ovlivňovat tzv. úsporné kroky VZP směřující k poskytovatelům zdravotní péče. Těžko jsem se smiřoval s faktem, že "lovnou zvěří" na rozdíl od praktiků byli a jsou vždy převážně ambulantní specialisté a nemocnice. Ať s lůžky akutními, nebo následnými...“

Jaké kontrolní kroky hospodaření pojišťovny podnikl dosud hejtman kraje Vysočina, místopředseda Správní rady VZP, MUDr. Jiří Běhounek? „Jsem v radě pět měsíců, takže jsem žádal aktuální data a vše co bylo spojeno se zahájením mé činnosti ve správní radě. Jsem si vědom složitosti smluv, a proto žádáme jejich kontrolu a předložení. To se týká ale i nových smluvních vztahů na poskytování zdravotní péče když je stop stav vyhlášen.“

Otázku, jakými aktivitami hájí ve správní radě zájmy pojištěnců, které má zastupovat, ponechal Jiří Běhounek bez odpovědi.

Na kontrolní činnost v rámci správní rady jsem se zeptala také ing. Jiřího Rusnoka (Věci veřejné). „S kolegou Babákem a Vysloužilem jsme poslali vedení VZP otevřený dopis, ve kterém žádáme vysvětlení některých konkrétních kroků v hospodaření pojišťovny. Jednalo se o projekty IZIP, smlouvy s firmou Lenia, dodávka softwaru na vymáhání pohledávek firmě exministra Němce a otázky ohledně IT zakázek a očkovacího systému Avenier,“ uvedl Rusnok a dodal:

„Aby mohl každý člen rady fundovaně rozhodnout, musí mít dostatek informací. Další aktivity tedy souvisí především se zajišťováním potřebných informací. Dále je nutná spolupráce s ostatními kolegy ve správní radě, protože mezi třiceti členy jedinec při hlasování moc nezmůže.“

Kontrola nevýhodných smluv

Dalším z oslovených členů správní rady je právník a bývalý starosta Semil, Mgr. Jan Farský (TOP 09). Ve svém městě proslul jako úspěšný bojovník proti předraženým zakázkám a korupci. Jak se mu daří kontrolovat hospodaření pojišťovny s rozpočtem několika set miliard? Jaké kroky vedení VZP si nechal v minulosti vysvětlit?

„Žádal jsem například vysvětlení okolností jednacích řízení bez uveřejnění. Šlo o nákupy počítačů od firmy Hewlett Packard, nákup softwaru na vymáhání pohledávek, podklady ohledně smluv s IZIP. Institut jednacího řízení bez uveřejnění totiž otevírá prostor pro machinace, není vždy jasné, že byl opravdu vhodný pouze ten jeden uchazeč,“ říká Farský.

Na otázku, zda se osobně zajímá o smlouvy VZP, které znamenají pro pojišťovnu velké výdaje a není přitom jasná efektivita těchto smluv, Farský odpovídá: „Ano. Je ale složité, jak tuto efektivitu, popřípadě neefektivitu odhalit. Jak už jsem ale řekl, zajímal jsem se například o smlouvy VZP na dodání software na vymáhání pohledávek s firmou exministra Pavla Němce. Vzal jsem tyto smlouvy a doručil jsem je softwarové firmě, která je dostatečně velká a nemá žádné zakázky státu. Tato nezávislá firma mi smlouvu připomínkovala a zjistili jsme, že cena firmy je minimálně o třetinu nadsazená, což už byl argument pro prezentaci na ředitelství VZP. To dostalo úkol, aby s firmou pana Němce jednala dál a cenu snížila.“

U jiných typů smluv Farský uznává, že VZP si svůj postup i přes námitky správní rady obhájila.
Zabránila tedy správní rada někdy konkrétnímu případu plýtvání managementu VZP? Anebo si pouze nechává předkládat nějaká vysvětlení s tím, že vedení nakonec členy správní rady „umluví“ a unavení členové správní rady rezignují a smlouvy běží dál?

„Mám pocit, že díky správní radě si vedení nedovolí nechat cokoliv proběhnout jakkoliv,“ odpovídá Farský. „Myslím, že ve chvíli, kdy správní rada něco schválí s rozdílem jediného hlasu, tak si vedení příště rozmyslí, co příště položí na stůl. Pokud se například vedení rozhodne zadat zakázku formou jednacího řízení bez uveřejnění, musí velice podrobně odůvodnit, proč zvolila tuto formu výběru dodavatele. Myslím, že to postupně vede k tomu, že management VZP tato jednací řízení bez uveřejnění postupně přestává používat.“

Další členka správní rady MUDr. Patricie Kotalíková (TOP 09) se během svého působení v radě snažila pozměnit toky financí pojišťovny do projektu Mořský koník. NA otázku, jak osobně dohlíží nad hospodařením pojišťovny, odpovídá:

„Jelikož nejsem ekonom, musím říci, že co se týče hospodářských kroků, nejsem ve svém oboru. Spíše mě zajímají otázky využití fondu prevence, například akce Mořský koník. Zajímala mne přínosnost této akce, její využitelnost. Řada dětí, které na tuto akci jezdí, ani ozdravný pobyt z lékařského hlediska nepotřebují, jde spíše o vyplnění jejich volného času. Spíše bych ocenila, kdyby VZP tyto peníze věnovala jiným pobytům, třeba tuzemským, které by nebyly tak drahé a mohlo by je využít mnohem více dětí.“

Společně s Patrícií Kotalíkovou „interpelovali“ vedení VZP ve věci Mořský koník i další členové správní rady. „Protože však naše námitky přišly až na konci loňského roku, pojišťovna už jen konstatovala, že peníze na tento rok jsou do tohoto projektu již dané,“ dodává Kotalíková.

Oslovila jsem také členy správní rady za ODS (Petr Tluchoř, ing. Stanislav Bláha), kteří však na otázky neodpověděli. Bez reakce zůstaly také dotazy směřované na náměstka MZ RNDr. Jiřího Schlangera, kterého do správní rady jmenovala vláda.

Změna složení rady i jejich odpovědnosti

V těchto dnech ministerstvo zdravotnictví připravuje návrh zákona na změnu fungování zdravotních pojišťoven u nás. Novou legislativou by vznikl pouze jeden kontrolní orgán pojišťovny – dozorčí rada. Měla by pouze devět členů. V Rakousku i Německu fungují správní i dozorčí rady pojišťoven na základě tripartity. Třetina členů zastupuje zaměstnavatele, třetina zaměstnance a třetina zástupce veřejné správy.

„Předpokládá se zachování tripartity, způsob nominace a volby členů správních orgánů se ještě diskutuje,“ poznamenává MUDr. Pavel Vepřek z ministerstva zdravotnictví.


O některé obchodní vztahy pojišťovny se začala v minulosti zajímat také média. Požádala jsem oslovené členy správní rady o jejich názor na některé sporné smlouvy VZP:


MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny (ČSSD)

IZIP-
pokud bude systém zapojení vkládání dat a jejich užití funkční přístupem především lékařů, tak ano
Smlouva na zabezpečení objektů VZP s firmou Lenia – rozsah mi není znám
Smlouva na dodání softwaru na vymáhání pohledávek s firmou Pavla Němce –je nyní kontrolováno –nedoporučuji pokračovat
Mořský koník – pro nemocné děti ano

MUDr. Jiří Koskuba, poslanec ČSSD

IZIP
– Ne
Smlouva s firmou Lenia na zabezpečení objektů VZP - Není to nezbytné.
Smlouva na dodání softwaru na vymáhání pohledávek s firmou Pavla Němce - NE!
Mořský koník - Za dodržení určitých podmínek ANO.

Ing. Jiří Rusnok, poslanec Věci veřejné

IZIP-
Touto problematikou se bude zabývat dubnové zasedání SR, vedení pojišťovny má přinést informace k zajištění větší majetkové účasti ve společnosti IZIP. Pokud nebude tento projekt majetkově ovládat sama pojišťovna, pak nemá dle mého názoru cenu jej dále podporovat.
Smlouva s firmou Lenia na zabezpečení objektů VZP
V tomto případě mám rozporuplný názor o efektivitě tohoto projektu. Uvítal bych více informací o možnostech konkurence plnit podmínky této zakázky.
Smlouva na dodání softwaru na vymáhání pohledávek s firmou Pavla Němce
Jsem zásadně proti pokračování.
Mořský koník
Bohužel nejsem v této věci zcela seznámen se všemi informacemi.

Miroslav Opálka (KSČM)

IZIP

Smlouva by neměla být prodloužena. Je možné zvažovat převedení systému do vlastnictví VZP.
Smlouva s firmou Lenia na zabezpečení objektů VZP
Je věcí transparentního výběrového řízení.
Smlouva na dodání softwaru na vymáhání pohledávek s firmou Pavla Němce
Nesouhlasím. Jde o rozhodnutí předešlé SR.
Mořský koník
Zatím nejsem přesvědčen, že jde o efektivní a pro všechny potřebné přístupný projekt.

MUDr. Patricie Kotalíková (TOP 09)

IZIP
Jeho hodnota jeho závisí na tom, jestli VZP půjde do koupě nebo ne. Pokud by ho VZP odmítla, je hodnota nulová, prodejnost žádná. Jsme tedy pro to, aby pokud se bude IZIP nakupovat, kupovala pouze za symbolickou částku. A pokud by se nepodařilo domluvit symbolickou cenu, tak od smlouvy odstoupit.
Mořský koník
V této podobě je akce velmi neefektivní a drahá.
Smlouva s firmou Lenia na zabezpečení objektů VZP
Tím, že nejsem ekonom, tak více méně ty podklady, které mi dají, se snažím probrat, ale u toho zabezpečovacího systému jsem chápala, že tam nějaký zabezpečení musí pojišťovna mít. Takže když mi lidé z pracovní skupiny řekli, že nějaké zabezpečení pojišťovna musí mít, tak jsem se smlouvou souhlasila.
Smlouva na dodání softwaru na vymáhání pohledávek s firmou Pavla Němce
Jsem proti.


Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy