Když nemocnicím šéfují politici

29. 03. 2011 | 09:42
Přečteno 8772 krát
Stojí v čele zařízení, které má miliardové obraty z veřejných peněz. Zároveň jsou členy vlivných politických orgánů a dozorčích rad soukromých firem. Pokusila jsem se zmapovat vliv těchto významných osob ve zdravotnictví.

Ředitelé státem řízených nemocnic jsou v poslední době pod drobnohledem médií. Novináři se snaží odkrýt původ jejich majetku a žádají o vysvětlení, jak k němu přišli. Odborníci na problém korupce poukazují také na neprůhledný způsob výběru ředitelů státních nemocnic a upozorňují, že v mnohých případech hraje roli politická kontrola.

„Způsob výběru managementu nemocnic v mnoha případech probíhal nestandardně a neprůhledně, a bylo zřejmé, že zřizovatel nevybírá jen podle schopností, ale hraje v tom výraznou roli i politická kontrola. Výběrová řízení se konala bez jasných kritérií a možnosti přezkumu,“ napsal pro Medical Tribune tento měsíc ředitel Transparency International David Ondráčka.

Celé téma by podle něj mělo být zahrnuto do změny správy korporací na úrovni fakultních a dalších veřejných nemocnic, která má kromě personalistiky řadu dalších aspektů.

„Zřizovatelé musí mnohem více dbát na profesionalitu a vyvozování osobní odpovědnosti. Vláda by měla i tento aspekt zvládnout do svých reformních strategií v oblasti zdravotnictví,“ míní Ondráčka.


O jménech ředitelů rozhoduje ministr

Redakce Medical Tribune požádala ministerstvo zdravotnictví o podklady, na základě kterých byli ředitelé fakultních nemocnic vybráni. Kolik se hlásilo v daném výběrovém řízení účastníků, jaká byla kritéria a proč je splnil právě tento kandidát?

„Kritéria splňují většinou všichni účastníci výběrového řízení. Pořadí vhodnosti kandidátů se určuje tajným hlasováním a je předloženo ministrovi k rozhodnutí. Výlučné právo ke jmenování má pouze ministr zdravotnictví. Stejně tak má ministr právo jmenovat ředitele bez jakéhokoli výběrového řízení, například na základě referencí, zkušeností a praxe,“ odpovídá ministerstvo zdravotnictví.

Jak již bylo uvedeno, podle ředitele TI Ondráčky hraje při výběru ředitelů nemocnic velkou roli také politická kontrola. Redakce MT proto oslovila i některé ředitele fakultních nemocnic, kteří se vedle své manažerské funkce ve zdravotnictví angažují také v politice.

Ředitel nemocnice má vliv na územní plán města
Ředitel FN Motol v Praze, JUDr. Miroslav Ludvík, který je ve funkci od roku 2000, k dotazům ohledně výběrového řízení odpověděl: „Výběrové řízení vedla dvacetičlenná komise složená ze zástupců MZČR, Zdravotního výboru PSPČR, ČLK, odborových organizací a obou lékařských fakult. Pokud si pamatuji, přihlásilo se 10 zájemců,“ odpověděl na dotaz Medical Tribune Miroslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Šéf největší nemocnice v České republice je zároveň pražským radním za ČSSD a předsedou Výboru pro územní plán hlavního města Prahy. Tento výbor se zabývá územním plánem města – citlivé téma především z pohledu tlaku developerů. Sám ředitel Ludvík k této funkci říká, že z funkce předsedy vyplývají pouze formální privilegia. „Předseda výboru má povinnosti výbor svolávat a řídit jeho jednání, program sestavuje na návrh členů výboru. Žádné jiné kompetence nežli vyplývají přímo z funkce předsedy tohoto výboru jako neuvolněný člen Zastupitelstva MHMP nemám,“ odpovídá na dotaz MT ředitel Motola.

Začátkem února 2011 se dostal na veřejnost videozáznam, na kterém ředitel motolským lékařům otevřeně popisuje současné praktiky při výběrových řízení nemocnice. Miroslav Ludvík zde uvádí, že účastníci výběrových řízení jsou jeho kamarádi a výsledky řízení jsou předem dohodnuté.

Ředitel nemocnice politikem a obchodníkem

Dotazy ohledně výběrového řízení položila redakce MT také řediteli Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, MUDr. Markovi Zemanovi, který je dlouholetým zastupitelem Městské části Praha 3 za ODS, člen vlivných výborů radnice Prahy 3 a člen dozorčích rad několika soukromých firem.

„Výběrové řízení proběhlo v květnu 2007. Komise ustavená ministerstvem zdravotnictví vybírala ze čtyř uchazečů,“ vzkázal tiskový mluvčí nemocnice. Na dotaz, jaká byla kritéria výběru ředitele, odpověděl: „Kritéria výběru nebude ředitel FNKV, jako vítěz výběrového řízení, komentovat.“
V roce 2007, kdy uspěl v konkurzu na místo ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, působil jako člen představenstva společnosti Pražská parkovací a.s, jejíž vznik i provoz provázel řadu otazníků. „Její náplní mělo být provozování parkovišť, přičemž tato společnost je ve 100% vlastnictví Městské části Praha 3 se základním kapitálem Kč 20 milionů korun. Perličkou už tehdy bylo, že aniž by tato společnost právně vznikla (byla zapsána až 15.5. 2004), bylo převedeno na účet společnosti Pražská parkovací, a.s., jako základní kapitál, 20 milionů Kč a to pouze usnesením Rady MČ Praha 3 č. 335 ze dne 21.4.2004,“ píší autoři Občanského zpravodaje Praha 3.

MUDr. Marek Zeman je nadále společníkem ve firmě Vinohradské ambulantní zařízení, s.r.o. a členem dozorčí rady společnosti Art Frame Palác Akropolis s.r.o.

Zároveň je současným zastupitelem ODS na radnici Prahy 3, předsedou velmi vlivného Výboru pro majetek městské části Praha 3 a také předsedou Komise pro privatizaci bytového fondu (v současné době zde probíhá další privatizační vlna).

„Ředitel Zeman jinak porůznu figuruje ve společnostech s většinovou účastí obce. V rámci Oblastní organizace ODS Prahy 3 patřil a patří k tvrdému jádru a je v podstatě výkonnou rukou oblastního šéfa Pavla Hurdy (obdoba Milana Jančíka z Prahy 5),“ uvedl pro MT Michal Konvička, redaktor Občanského zpravodaje Prahy 3.

Sám Zeman ke své účasti v soukromých firmách a ve vlivných městských výborech poznamenává: „Firma Vinohradské ambulantní zařízení, s.r.o. se zabývá poskytováním zdravotnických služeb. Součástí tohoto zařízení je jedna ordinace interny, endokrinologie a praktického lékaře. Společnost Art Frame Palác Akropolis s.r.o. je známým centrem nezávislé kultury, zejména moderních proudů v oblasti divadelnictví a hudby.“

Ke své účasti ve vlivných výborech ředitel FNKV poznamenává: „Kompetence předsedy Výboru pro majetek městské části Praha 3 jsou stejné jako u dalších šesti členů výboru, který je tvořen jak zástupci koalice tak zástupci opozice MČ Praha 3. Výbor zaujímá stanoviska k problematice související s majetkem MČ Praha 3 a tyto předkládá jako svá doporučení radě nebo zastupitelstvu MČ Praha 3. Rozhodování tohoto výboru má výhradně kolektivní charakter. Kompetence předsedy Komise pro privatizaci bytového fondu se shodují s pravomocemi ostatních komisařů. Komise řeší návrhy postupu privatizace bytového fondu ve správě MČ Praha 3. Své návrhy předkládá radě MČ Praha 3. Rozhodování této komise má výhradně kolektivní charakter.“

VFN - ODS
Dalším šéfem nemocnice s politickým angažmá je ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice, Mgr. Dana Jurásková. Prezidentka České asociace sester nastoupila do čela VFN v roce 2009. Několik měsíců poté byla po pádu Topolánkovy vlády na jaře 2009 navržena ODS do pozice ministryně zdravotnictví ČR, kterou byla jmenována 8. května 2009. Dosavadní ředitel VFN, MUDr. Jan Bříza s jejím příchodem odchází „z osobních důvodů“.

Letos v lednu obdržela redakce MT dopis od zaměstnanců této nemocnice, ve kterém mimo jiné píší: „My, zaměstnanci VFN v Praze si dovolujeme oslovit všechny, abychom vás informovali o stavu VFN v Praze a požádali o pomoc při nápravě nezákonných a nepřehledných postupů paní ředitelky Mgr. Dany Juráskové. Celá situace nastala, když bývalý náměstek ministra Marek Šnajdr nechal bez udání důvodu sesadit ředitele VFN pana MUDr. Jana Břízu (dle informací pana Marka Šnajdra požádal pan ředitel MUDr. Bříza o uvolnění z osobních důvodů), což se nezakládá na pravdě. Důvodem bylo, že do funkce ředitele potřeboval dosadit člověka, se kterým by mohl realizovat neprůhledná výběrová řízení, prodej majetku a další.“

10. června 2010 vstupuje Mgr. Jurásková do Občanské demokratické strany. Po loňských parlamentních volbách se vrací na post ředitelky VFN. S jejím návratem přichází do nemocnice i její bývalá náměstkyně pro léčebnou péči na ministerstvu MUDr. Markéta Hellerová (ODS), kterou z úřadu propustil současný ministr Leoš Heger. ¨

Z funkce náměstkyně pro léčebnou péči VFN je za velmi nejsaných okolností odvolána MUDr. Marcela Černická, která kritizovala některé nevýhodné zakázky nemocnice a převod budov nemocnice. Redakce Medical Tribune se opakovaně dotazovala vedení nemocnice, z jakých důvodů byla náměstkyně MUDr. Černická odvolána a proč na její místo nastoupila právě dr. Hellerová. Konkrétní odpověď však redakce nedostala.

„Jsem velice ráda, že jsme získali takovou posilu. S Markétou Hellerovou jsem spolupracovala již na ministerstvu zdravotnictví a jsem přesvědčena, že bude pro celou nemocnici velkým přínosem,“ odpověděla na dotaz MT ředitelka Jurásková. „V žádném případně není důvodem odvolání MUDr. Černické kritika nákupů zdravotnické techniky nebo převod budov.“

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy