Putování za Velkou Tlapou (Dopisy z Tramtárie /9)

06. 01. 2009 | 17:34
Přečteno 2742 krát
V roce 1958 objevili cestáři nedaleko jednoho městečka v Tramtárii v blátě podél cesty v hlubokých hvozdech obrovské stopy podobné lidským. Fotky obletěly svět. Yetti v Tramtárii !


Odborníci odhadli váhu dotyčné bytosti na 180 – 400 kilogramů. Najednou kdosi objevil staré místní legendy, které byly doposud pro smích. Vypravovaly o obrovi, zjevujícím se v lesích a unášejícím zlé lidi. První zprávy o obrovském lesním muži se v místním tisku objevily koncem 19. století. V posledním půlstoletí byly stopy Velké Tlapy nalezeny údajně více než čtyřicetkrát.

Průvodce Tramtárií tenhle objev nepitvá. Do Himálají zatím cestu nemám, jak bych mohl nejít po stopách yettiho-Velké Tlapy v Tramtárii. Stovka kilometrů od mojí trasy? Hračka. Ohnu malé červené autíčko do pravého úhlu a zpívám si „přes hory, přes lesy, Velká Tlapo, kde že jsi“…

Autíčko trochu heká. Stoupáme v serpentinách do nebe. Mraky lezou po silnici a dosedají na blatníky. Na úbočích, kam trochu vidět, leží sníh. Mrkám do mapy. Že bych byl už skoro na Sněžce? Naštěstí se kopec láme a kloužeme do mlhy. Nekonečné černé hvozdy, hřbety, údolí, nahoru a dolů. Odstín zelené, který nemám v hlavě uložený. Kde jsem to četl, že jacísi domorodci žijící v pralesích mají pro zelenou barvu asi padesát výrazů?

Tak tady bych toho Hrombáce potkat nechtěl. I kdyby to byl obr Dobr, neměl bych mu kam uhnout. Vlevo skála nahoru, vpravo skála dolů do propasti. Jel „bysem sem“, kdybych věděl, jak dlouho a jak složitě tu stovku kilometrů pojedu?

Doklouzávám do absolutního ďolíku. Objevují se první domy. Nejsou rozdupané žádným monstrem, je to dobré, asi jsou tu s Velkou Tlapou zadobře. Ostatně díky Tlapě k nim míří turisti nejen z Tramtárie. A zase jsem u toho módního pojmu „zážitková turistika“. Už jste v poslední době navštívili u nás doma nějaký zámek, kde by nedávno neobjevili nějaké původní speciální místní strašidlo? Nebo tam, kde nefunguje fantazie, jak by měla, aspoň poněkud fádní bílou paní?

Za prvními domy je šipka na Centrum. Jiná silnice tudy ani nevede. Na centrum musí všichni. Centrum je na dně hlubokého talíře. Dvě benzinky, velká prodejna s potřebami pro dům a zahradu. Na boční stěně je v barvách vyvedena Velká Tlapa, jak cosi kutí se zahradním náčiním. Další Velká Tlapa vyvedena ve dřevě před místní bankou.

Motel Velká tlapa mě vítá rudým neonem. Smráká se. Ceny příšerné, ale jiná možnost k přespání není. Paní v recepci je v tričku a naboso. Vypadá, jako by už spala. Má klepotici. Zvenku pořádně táhne. Nebabrá se se mnou. Žádné mimosezónní slevy. Plať, a nebo jeď dál. Přes hory, přes lesy, Velká Tlapo, kde že jsi? Beru klíč, auto zaparkuje přede dveřmi na dvoře. Postel, ručníky, topení funguje, sprcha teče.

Vycházím do potemnělých ulic. Otevřeno v obchoďáku. Žena s vyholenou a vypadá to, že i s vyhulenou a potetovanou hlavou nakoupila obrovskou krabici řetězů na vánoční stromeček. Nekupte to, když je po Vánocích! Stejně jako všude pátrám po místních raritách. Už bych se na to měl vykašlat. Stejně jsou všechny Made in China. Dokonce i tyhle jedinečné kovbojsko-tramtárijské kickers jsou z Číny. A tihle tradiční tramtárijští bůžkové z myrtového dřeva, které roste jen v Tramtárii? No, odkud byste řekli… je to tak. Nejen všechny džíny jsou z Číny…

Raritou byla jen ona vyholená žena. Podle padesát let staré obrovské limuzíny, do které nákup všemi otvory nastrkala, a podle směru, kterým odjela, soudím, že bydlí ve vesnici, kam já pojedu raději ráno za světla. Z té vesnice totiž Velká Tlapa odnáší lidi. Dokonce tam někde je Potok Ztraceného chlapa. Za tmy tam nejedu ani náhodou. Fotit Velkou Tlapu tajně bleskem? To by se taky mohl jiný potok jmenovat Potok u Ztraceného Čehúna.

Centrum „města“ mám projité. Kemp, raftové a golfové centrum jsou na zimu zavřené… Obchod nabízející „Dárkový koš Velká Tlapa pro gurmety“ jakbysmet. Zavřeno do odvolání… Odvolání přijde nejdřív za čtvrt roku. Najaře se dveře netrthnou. Nikde ani živáčka. Sem tam nějaký profrčí obrněný řvoucím plechem. Ale ani řvoucích konzerv s lidským masem není na ulici pro Velkou Tlapu dost.

Zmocňuje se mě divný tísnivý pocit. Jako vždycky na dně. Jako vždycky v dolících, odkud se musíš vyhrabat, aby ses díval aspoň narovinu na rovinu, anebo dokonce na něco s nadhledem. Proč asi lidi lezou na kopce, na hory? Nesnášejí být na dně. Žene nás to do vrchu! Pak je ti dobře. A co teprve ptáci! Není odvěká touha lidstva po létání vlastně jen stísněným pocitem z vlastní malosti? Z věčné žabí perspektivy?

Potřebuji kontakt s někým jiným než s Velkou Tlapou. Vcházím do miniobchůdku s potravinami. Jsem tu jediný. Kupuji si … co si tu proboha mám koupit? Okurku hadovku a první čokoládu, která mi padne do ruky. Endorfiny budou možná třeba. Je opravdu všechno z Číny? Raději se nedívám.

„Přejete si ještě něco?“ ptá se znuděná prodavačka nyvým hlasem. Co když je taky z Číny? S vámi bych si, madam, přál… Ale jo, podíval jsem se. Ne, to je pro dnešek opravdu všechno, madam… A padám.

(Okurka byla z Mexika, čokoláda z Itálie, prodavačka z Tramtárie.)

Pokojík, zámek na dva a další dva západy. Velká Tlapa tu přece unáší lidi.

Jak bývá psáno v denících objevitelů, rozhodl jsem se, že následující den vyrazím na cestu hned za rozbřesku.

Protože se začátkem ledna v Tramtárii rozbřeskává až kolem osmé, nedělalo mi to potíže.

Po silničce inzerované jako „Dálnice do země Velké Tlapy“ jsem ráno vyrazil do vesnice, kde to všechno mělo na člověka padnout ještě víc… Údolí se otevřelo do placky podél řeky. Domečky. Nic. Nikde nic. Blbý obchoďák.

Vyrazil jsem za Velkou Tlapou do hvozdů směrem, kde byly stopy viděny nejčastěji. Velká opuštěnost. Fotím ji. Čiší odevšud. Něco za mnou zapraskalo. Uvědomil jsem si, že auto už je hodně daleko. Cedule u silnice upozorňovala na medvědy s návodem, jak se chovat, když ho potkáte. Jestli četli místní medvědi návod, jak se slušně chovat k Pražákům, netuším. Najednou je slyším za každým křovím a pokrouceným stromem. Rychle hup do konzervičky, nastartovat - a pryč. Na pobyt v divočině asi už naprogramovaný nejsem.

V Muzeu Velké Tlapy, v prostředí plném publikací, videí, odlitků stop, autentických svědectví, ale i plakátů na celovečerní film o Velké Tlapě a nedlouho po mezinárodním sympoziu o Velkých tlapách celého světa, marním čas vysvětlováním paní průvodkyni, že časopis Vesmír v Čechách přece napsal, že je to všechno výmysl!

Drápy Velké Tlapy tu neprodávají. Koupil jsem si aspoň jeden medvědí. Údajně není z Číny…

Expedice za Velkou Tlapou se nenaplnila. Existence tohoto humanoidního tvora opět nebyla prokázána. V poslední době se jacísí recesisti pokusili prezentovat Velkou Tlapu vysekanou v oblasti věčného ledu. I sjeli se velkotlapologové, jenže kvádr ledu se nedopatřením v mrazáku roztekl a uvnitř trapný kostým nepodařené gorily.

Pravdu: Já jsem tě,Velká Tlapo, ani potkat nechtěl. Na co bych se tě asi zeptal? A neptal by ses náhodou spíš ty mě, proč ti nezvané Malé Tlapy lezou do obýváku? A proč by vedle bílých, černých, hnědých a šikmookých nemohli žít taky velkotlapí?

Beru čáru. Za hory, za lesy, moje doma, kde že jsi? Kamarádka mi psala, že byli po Novém roce na výletě v nedostavěném gotickém chrámu kousek od Prahy. V kněžišti je prý tak silná energetická zóna, že se zde chodí do mdlob. A pak taky o menhiru, který i v mrazu hřeje…

Učí to i moje bytná Tram ve svém tramtárijském Kurzu zázraků… Zázraky jsou všude (kam se jen nepodíváš).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy