18. 06.

Babišovo "řešení" problému migrace

Jan Rychlík Přečteno 1813 krát


V článku "Fialova migrační zrada" (Právo, 10. 6.) se Andrej Babiš opřel do Fialovy vlády za to, že ministr vnitra Vít Rakušan v Luxemburku souhlasil s kompromisem v otázce migrační politiky. Podle tohoto kompromisu má být především pobřežním státům v případě velkého počtu migrantů ostatními státy EU pomoženo buď tím, že část osob dobrovolně převezmou, anebo zaplatí solidární příspěvek. Ačkoliv Česká republika má výjimku a nemusí ani nikoho přijmout, ani nic platit (a dokonce s ohledem na vysoký počet přijatých uprchlíků z Ukrajiny bude mít pravděpodobně naopak možnost čerpat příspěvky v fondů EU), ANO a SPD v kritice lucemburské dohody vidí ideální možnost získat hlasy. Není totiž žádným tajemstvím, že průměrný občan jakmile slyší slovo "migrant", začne křičet, že tady žádné nechce - a to bez ohledu na to, že žádní uprchlíci ze Sýrie nebo z Afriky u nás nejsou a ani nebudou: o pobyt v České republice totiž nestojí. V Babišově textu proto nechybějí emocionální výrazy jako "zrada zájmů České republiky", "hanebnost" apod. Babišův článek je vlastně předehrou ke grilování ministra Rakušana v poslanecké sněmovně, jejíž mimořádné zasedání k problému smlouvy ANO iniciovalo.

Více »

18. 06.

Máme zapomenout na osvobození Československa Rudou armádou?

Jan Rychlík Přečteno 4272 krát

Dostal jsem e-mail od známého z Moskvy. Umí dobře česky. Píše: „Blíží se 8. a 9. květen. Čtu články v českém tisku, které jsou dostupné na internetu, a z nich se mi zdá se mi, jako kdyby Češi litovali odchodu Wehrmachtu, který je měl chránit před Rudou armádou. V článcích se píše ani ne tak o osvobození Československa, ale především o tom, že rudoarmějci rabovali, znásilňovali a donesli novou okupaci, ačkoliv Rudá armáda odešla už v říjnu. Čtu, že v době německé okupace ekonomika rostla, zatímco po zavedení plánovaného hospodářství podle sovětského vzoru se sesypala.“

Více »

18. 06.

"Sláva Ukrajině" není "nacistický pozdrav"

Jan Rychlík Přečteno 3923 krát


Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, obvinila německého spolkového kancléře Olafa Scholze, že při předávání ceny Karla Velikého v Cáchách prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému použil na závěr "nacistický pozdrav Sláva Ukrajině" (Právo, 17. 5.).
Toto tvrzení mluvčí ruského MZV je ale zavádějící; je součástí ruské propagandy o tom, že na Ukrajině jsou "nacisté" a ruská armáda zde musí prvést "denacifikaci".
Pozdrav "Sláva Ukrajině" má tradici sahající až do 19. století. Poprvé jej použil ukrajinský básník Taras Ševčenko, a to už v roce 1839: k tomtuo roku byl literárními vědci později objeven v jednom nepublikovaném rukopisném konceptu. V roce 1860 se toto zvolání objevilo v Ševčenkově tiskem vydané básnické sbírce "Kobzar" (kobzar je tradiční ukrajinský lidový zpěvák doprovázející sám sebe na strunný hudební nástroj - kobzu; kobza se podobá loutně). Pozdrav potom postupně zdomácněl. Používal se tedy už dávno před tím, než se narodil Adolf Hitler a v než v Německu vznikla nacionálně-socialistická dělnická strana (NSDAP). Byl celkem běžný v ukrajinských ozbrojených formacích během ukrajinského boje za nezávislost v letech 1918-1920. Ve dvacátých letech jej převzala Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN). Tehdy také zřejmě vznikla na pozdrav odpověď "Sláva hrdinům". Za druhé světové války převzala pozdrav Ukrajinská povstalecká armáda (UPA), bojující jak proti Rudé armádě, tak proti Wehrmachtu a podzemní polské domácí armádě (Armija Krajowa).

Více »

06. 03.

Zákon proti Babišovi?

Jan Rychlík Přečteno 2042 krát

Zákon proti Babišovi?
Josef Koukal ve sloupku "Utkvělá myšlenka" (Právo, 28. 2.) připomněl návrh ministra vnitra Víta Rakušana na rozšíření lustračního zákona na šéfy rezortů, tedy na ministry. Protože i předseda vlády je vlastně ministrem, vztahoval by se zákon i na něj.

Více »

02. 03.

Budoucnost Ruska

Jan Rychlík Přečteno 3101 krát

Současná rusko-ukrajinská válka trvá už rok a její konec je stále v nedohlednu. Avšak každá válka jednou skončí a pak je nastolena otázka co dál. Dá se jistě pochopit, že Rusko poté, co anektovalo Krym a oblasti na východě Ukrajiny, se dost dobře nemůže z těchto území dobrovolně stáhnout. Avšak stejně tak je jasné, že Ukrajina jako suverénní stát se nemůže této části svého území vzdát.

Více »

12. 02.

Kdo měří dvojím metrem?

Jan Rychlík Přečteno 3169 krát

V článku "Jak se má číst Chorvatsko?" (Právo, 8. 2.) poukazuje Bohuslav Borovička na postoje chorvatského prezidenta Zorana Milanoviće, který se v rozporu s linií chorvatské vlády fakticky staví rusko-ukrajinském konfliktu na stranu Ruska. Odmítá dodávání zbraní Ukrajině, které označil za nemorální, odmítá možnost Ukrajiny získat zpět Krym a fakticky i další Ruskem okupovaná území a tvrdí, že Západ měří dvojím metrem, protože schválil odtržení Kosova od Srbska, ale odmítá respektovat vůli ruského obyvatelstva Krymu na spojení s Ruskem.

Více »

06. 01.

Naděje Ruska je v jeho vojenské porážce

Jan Rychlík Přečteno 8166 krát

V období socialismu se velmi často skloňovalo slovo „mír“. Sovětský svaz a samozřejmě také Československo a ostatní tzv. socialistické země, tvořily tzv. „tábor míru“ a usilovaly o mír, zatímco „imperialisté pod vedením USA“ se snažili rozpoutat třetí světovou válku. Cílem měl být světový mír. K němu se ovšem neupíraly jen vlády a většina obyvatel SSSR a socialistických zemí: i v demokratických kapitalistických státech existovalo silné hnutí obránců míru opájejících se vidinou světa bez válek. Konec konců: kdo by něco podobného nechtěl? Zabíjet své bližní přece žádný normální člověk nechce.

Více »

28. 12.

Proč se Československo rozpadlo

Jan Rychlík Přečteno 2465 krát

Koncem tohoto roku uplyne třicet let od pokojného rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky (ČSFR). Historici, politologové, publicisté i širší veřejnost si budou opět klást otázku: pro se Československo rozpadlo, když podle všech výzkumů veřejného mínění byla většina občanů v obou republikách proti rozdělení? Proč o rozdělení státu rozhodly reprezentanti vítězných politických stran vzešlých z voleb 4. – 6. června 1992 (Občanská demokratická strana a Hnutí za demokratické Slovensko, ODS a HZDS), když tyto strany neměly rozdělení ve svém volebním programu? A proč se k otázce rozdělení federace nakonec neuskutečnilo referendum, po kterém veřejnost opakovaně volala?

Více »

13. 10.

Není pravda, že Rusko nelze vojensky porazit

Jan Rychlík Přečteno 5232 krát

5. října 2022 byl v Lidových novinách otištěn článek Zbyňka Petráčka, v němž autor fakticky podporuje "mírový" plán amerického miliardáře Elona Muska. Jak známo, ten navrhl, aby se Ukrajina "dobrovolně" vzdala Krymu, neusilovala o členství v NATO a souhlasila s novým hlasováním o připjení k Rusku na Ruskem okupovaných územích pod dohledem OSN. Petráček argumentuje tím, že válku proti Rusku nemůže Ukrajina vyhrát a měla by tedy jednat "racionálně," tj. měla by se podřídit ruským agresorům.

Více »

13. 10.

Kontroly na slovensko-českých hranicích problém migrace nevyřeší

Jan Rychlík Přečteno 1549 krát

Kvůli rostoucímu počtu Syřanů a Afghánců, kteří přicházejí do Česká republiky přes slovensko-českou hranici, aby se odtud pokusili dostat dál do Německa zavádí Česká republika od čtvrtka 29. září znovu kontroly na slovensko-českých hranicích. Opozice tentokrát vládu kritizuje nikoliv za zavedení kontrol, ale za to, že je prý zavádí příliš pozdě. Samozřejmě, opozice vládu kritizovat musí, ať už je to oprávněné nebo ne, protože to v popisu práce. Nicméně v tomto případě je třeba na její adresu říci rovnou: mýlíte se, i kdyby byly kontroly zavedeny už před dvěma týdny, nic by se nezměnilo.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy