Gaborone

31. 10. 2017 | 09:43
Přečteno 3311 krát
Afrikou na kole - část osmá.

Správné rozhodnutí
Původně jsem chtěl přespat někde před Gaborone a do města dojet až v pátek ráno. Ještě že se tak nestalo. To bych si dal. V pátek bylo od rána tak zataženo, že to bylo pomalu na baterku, taková byla tma. Ta se okolo desáté hodiny rozsvítila tropickou bouří, jejíž blesky šily do budov v nejbližším okolí. Prodleva mezi bleskem a hromem necelou vteřinu. To znamená, že blesky se strefovaly do budov vzdálených nejvýše 250 metrů. Nevím, jak bych v tom jel a zalézt pod strom by také bylo riskantní.

[Gaborone] Silná bouřka s tropickým lijákem
[Gaborone] Silná bouřka s tropickým lijákem

Černá můra opilců
Letos nastala konstelace, před kterou mě včera mí hospodští kumpáni důrazně varovali. V sobotu je státní svátek, alkohol se neprodává. V neděli taky ne, to je ze zákona. A protože svátek připadl na nepracovní den, byl přesunut na pondělí. Tudíž jsou liquer stores zavřeny i v pondělí. "Kámo to je docela průser", řekl mi jeden ze štamgastů. Ale není to tak zlé. K večeru otevírají hospody a tam vám nalejou cokoliv. Pouze ceny jsou o něco vyšší než v supermarketu.

Už jsem o tom kdysi psal, ale nedá mi to. Kdyby nebylo restrikcí, každý by si koupil tolik, na co má chuť. Takto se předzásobí, ale aby netrpěl žízní, nakoupí toho o trochu víc. A když už to má doma, tak to vychlastá všechno, aby se to snad nezkazilo. Jak to tak v našem světě bývá, dobře míněná opatření vedou k opačnému výsledku. Lidi kvůli pitomému zákazu prostě víc chlastaj.

[Gaborone] Vpravo White City Inn, kde jsem bydlel
[Gaborone] Vpravo White City Inn, kde jsem bydlel

Já to měl jednoduchý. Zavrhl jsem pro tentokrát pivo a koupil dvoulitrovou krabici jihoafrického Cabernet Savignon. To mi bude na necelé čtyči dny bohatě stačit.

[Gaborone] Louže po tropické bouři nezmizely ani po dvou dnech
[Gaborone] Louže po tropické bouři nezmizely ani po dvou dnech

S jídlem nejsou žádné problémy. Kuchařky nabízí jídlo na ulici z velkých nerezových nebo litinových nádob. To je doplněno menšími krámky s rychlým občerstvením. Nabízí hranolky, smažená kuřata, párky, ale i steaky. Servírováno v plastových svačinových krabičkách. Lidé posedávají na obrubnících v okolí a konzumují jídlo. V supermarketech, kterých je zde požehnaně, je nabídka hotových jídel veliká. Kuřata, ryby, hovězí a kozí maso, rýže, těstoviny, kaše i zdejší knedlíky. Ve většině jsou i salátové bufety, kde si lze vybrat z nabídky cca deseti druhů.

[Gaborone] Ve vládní čtrvti
[Gaborone] Ve vládní čtrvti

Ač to tak nevypadá, bydlím 500 metrů od centra. Tomu dominuje sídlo prezidenta a parlament. V okolí rozličná ministerstva a ambasády. Většinou žádná nádhera, ale přece jenom se to podobá městu, na jaké jsme zvyklí. Velký rozdíl proti zambijské Lusace. Střed města je obklopen velkou vesnicí s prašnými ulicemi a v takové enklávě právě bydlím.

[Gaborone] Seretse Khama vyjednal s Velkou Británií samostatnost v roce 1966
[Gaborone] Seretse Khama vyjednal s Velkou Británií samostatnost v roce 1966


[Gaborone] Parlament, zebry má Botswana ve státním znaku
[Gaborone] Parlament, zebry má Botswana ve státním znaku


[Gaborone] Ministerstvo životního prostředí - architektura paneláku - omalovánky to vylepšily
[Gaborone] Ministerstvo životního prostředí - architektura paneláku - omalovánky to vylepšily


[Gaborone] Obraz na pěší zóně
[Gaborone] Obraz na pěší zóně


[Gaborone] Připomínka loňské cesty . obrázek Singapuru na boudě
[Gaborone] Připomínka loňské cesty . obrázek Singapuru na boudě


[Gaborone] Nová budova v budoucím centru
[Gaborone] Nová budova v budoucím centru

Dvojnásobné zklamání
30. září slaví Botswana výročí nezávislosti, kterou získala v roce 1966. Počítal jsem odpoledne s nějakými oslavami. Ráno jsem si přivstal a odjel do Gaborone Game Reserve, která je na východní hranici města, sedm kilometrů od centra. Nežijí tam žádní predátoři, ale lze vidět kromě zeber a antilop i spoustu ptáků. Přijel jsem celý natěšený už před osmou, ale vpuštěn jsem nebyl. Nové nařízení, do parku se smí pouze autem.

Koupil jsem místní obdobu WDčka (mazivo), zadní kolo obložil kartóny a řetěz jsem důkladně propláchl. Stejně tak SPD pedály. Byly zanesené pískem a zejména pravý špatně vypínal. Taky jsem je prostříkal, úplně utáhl a vzápětí úplně povolil. Po umytí jsem řetěz a pedály namazal, počkal až se olej vsákne a potom utřel do sucha. Dofoukl jsem kola, i když to ani nepotřebovaly. Za hodinku bylo kolo připraveno k další cestě.

[Gaborone] Rampa k Rail Mall
[Gaborone] Rampa k Rail Mall

Tak si to vynahradím na oslavách státního svátku. Viděl jsem připravené vojáky, obrněné transportéry u hlavních silničních tahů. Ale ve městě se nedělo vůbec nic. Žádná tribuna, pochod, muzika, demonstrace, prostě velké nic.

[Gaborone] Jaro se začalo projevovat
[Gaborone] Jaro se začalo projevovat

Státní svátek se dal poznat pouze v nákupních centrech, kde bylo více lidí než obvykle. Centra jsou postavena v obvyklém evropském standardu. Nicméně drahé značkové obchody v nich nečekejte. Nejlepšími obchody jsou Edgars, Ackermans a Woolworth, zbytek většinou menší krámky s oblečením a cetkami, a dokonce i pár "hrabáren" s oblečením naházeným ve velkých koších. V každém středisku několik supermarketů, ty jsou na úrovni.

[Gaborone] Státní svátek byl příležitostí k nákupům
[Gaborone] Státní svátek byl příležitostí k nákupům

Boj s počítačem
V guest house bylo stabilní, byť pomalé, připojení k internetu. Nahrání dat na můj server se nedařilo. Program hlásil mně doposud neznámou chybu "z této IP adresy se nelze připojit". Zkusil jsem Ftp přímo z Windows, výsledek stejný. Zakázal jsem firewall, taky bezvýsledně. Usoudil jsem, že je to připojením a vyrazil do města najít internetovou kavárnu. Uspěl jsem až na čtvrtý pokus, ostatní byly díky svátku zavřené. Připojení dobré, ale stále se nedařilo, stejná chyba.

Problém musí být v hostingu, usoudil jsem. Začal jsem studovat stránky Forpsi. Přecházeli na nové servery a je třeba změnit jméno serveru, na kterém mám stránky umístěné. Změna nepomohla, zase jsem se ke svým datům nedostal. Zkusil jsem jejich chat, kde jsem problém popsal. Zpráva se odeslala, žádný chat se nenastartoval. Podíval jsem se do mailu, a ejhle, zpráva od Forpsi a v ní řešení. Bylo zavedeno nové bezpečnostní opatření a přístup Ftp z cizí země je potřeba explicitně povolit v jejich aplikaci. Povolil jsem Botswanu a Jihoafrickou republiku a zase nic, pouze jiná chybová hláška. Napadlo mne vrátit staré jméno serveru a konečně jsem se chytil. Vše zachráněno, ale pěkně jsem se při tom zapotil.

Úspěch jsem oslavil koupí nového klobouku, díky kterému lépe zapadnu. Tady se nosí bláznivé hučky, čím trhlejší, tím lépší. Nešel jsem do žádné divočiny. Levně koupil klobouk usedlého designu, který má tu výhodu, že je oboustranný. Posuďte, zda to stálo za těch několik desítek pula.

[Gaborone] Selfíčko s novým kloboukem
[Gaborone] Selfíčko s novým kloboukem


[Gaborone] Kloubouk je oboustranný
[Gaborone] Kloubouk je oboustranný

Zmožen nudou a blbým počasím
V neděli jsem hned po probuzení věděl, že to není ono. Neměl jsem obvyklý vlčí ranní hlad, do jídla jsem se musel nutit. Navíc mě nečekalo nic zajímavého, skoro všechno už jsem viděl. Mohl jsem sice obrazit pár velkých nákupních středisek, ale to by mě taky nebavilo. Počasí bylo taky divné, výrazně se snížil tlak a chvílemi to vypadalo na déšť. Přece jen jsem se donutil dojít do nového centra Gaborone, které je ve výstavbě. Poblíž justičního paláce je nejfotografovanější místo - památník Three Dikgosi Monument, který vzdává hold třem nejvýznačnějším Botswanům.

[Gaborone] Three Dikgosi Monument - pomník je věnován třem nejvýznačnějším Botswanům, v pozadí kopule justičního paláce
[Gaborone] Three Dikgosi Monument - pomník je věnován třem nejvýznačnějším Botswanům, v pozadí kopule justičního paláce

Oběd jsem vynechal a šel si na hodinku lehnout. To mi pomohlo. Možná, že můj obstarožní organismus se zpožděním reaguje na dva poslední dny na kole, kdy jsem ujel skoro 300 kilometrů. Jsem zvědav na zítřek, chci odjet do Jihoafrické republiky.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy