Malý výlet proti řece času

02. 08. 2012 | 21:39
Přečteno 6909 krát
Trocha zvídavosti a fantazie může i z malého výletu u nás nabídnout zážitky jak z exotické dovolené. Střední Povltaví je dnes typická rekreační oblast. Ale i tady na vás může z obyčejného křoví vybafnout nefalšovaná historická romantika. Jako když. v místech soutoku Vltavy a říčky Mastníka narazíte na stopy .po českém rytířském rodu Břekovců, jako barvitý doklad našich pohnutých dějin v XV. století.

null
null


Mastník je napájen vodami ze Sedlčanska a přitéká zprava do Vltavy, vzedmuté v těch místech slapskou přehradou. A přímo nad tímto zatopeným soutokem se dá nalézt rodové sídlo Břekovců, zbytky původně gotické pevnosti Ostromeč, která zde střežila tuto důležitou vodní cestu z jihu do Prahy a ovládala i celý zdejší kraj, který je dnes rájem pro rekreační turistiku a vodní sporty.
Jak jsem si našel ze starých análů, Břekovcové jako páni stavu rytířského jsou v kraji Vltavském uvádění od XIV. století. Lze nalézt i v Ottově slovníku naučném, že heraldikové jim připisují erb se štítem červeným a se stříbrným pruhem pokosem. Svůj vrchol zažil tento rod za Jiřího z Poděbrad. Kdy Ostromeč doopravdy vznikla se možná již asi nedozvíme, ale některé prameny dovozují, že základy byly postaveny v XIV. století na místě ještě staršího hradiště. O podobě tehdejší stavby se nic neví. Dnešní zbytky jsou už z pozdějších, husitských dob, kdy byla původně dřevěná pevnost přestavěna na kamenný hrad.

null
null


Nyní jsou trosky hradu už sotva patrné, zarostlé mimořádně hustým náletovým porostem. Ale i bez většího detektivního úsilí lze zjistit, že tady něco opravdu stálo. Po přístupové cestě se dostaneme k hranaté prohlubni, kde jsou zřejmé zbytky zdiva hradního jádra. Ve srázu k Vltavě jsou patrné zbytky příkopu, relikty brány a masivních hradeb. Na nejvyšším místě hradního prostoru stával palác, zřejmě sídlo pána hradu. Kolem bylo lehčí opevnění s předsunutými baštami a zřejmě dřevěné předhradí pro prosté vojáky a lid služebný. Postát chvíli v těchto místech a ani by vás nepřekvapilo, kdyby na vás z mlází vyskočila postava v středověké kytlici a kápi mávající nějakou sudlicí či kropáčem..
Břekovcové za krále Václava IV. zpočátku sympatizovali s husitským hnutím. Jejich sídlo Ostromeč získalo důležitý význam během husitských bouří a svou roli sehrál i v časech bojů krále Jiřího z Poděbrad s panskou jednotou. Tuto kapitolu z dějin hradu lze dohledat v kronikách :

13. července 1424 obsadili Ostromeč Táborité, kteří zde vystavěli mohutné opevnění,. aby se stalo opěrným bodem proti nepřátelům kalicha. Zpočátku jim velel hejtman Jan Hvězda z Vícemilic řečený Bzdinka. V letech 1425-1427 velel zdejší posádce táborský hejtman Zákon. Ten ale padl v srážce s karlštejnskou posádkou u Mníšku a v dalším roce Ostromeč přepadli Bechyňští a celý jej pobořili. Husité však hrad v následujících letech obnovili. Velitelem posádky Táboritů se v období 1427-1429 stal Mikuláš z Padařova, který na jaře 1429 obléhal marně hrad Zvíkov. Jeho bratr Filip z Padařova tu velel v letech 1430-1435. Spolu s vojsky Prokopa Holého vytáhli tehdy do Uher a do Rakous. Za Filipa z Padařova na Ostromeči opisoval v letech 1432-1434 písař Jan z Prahy řečený Aliapars se skvostnými iluminacemi český překlad bible (tzv. padařovská bible je dnes uložena v universitní knihovně ve Vídni).

null
null


Ukázka iluminací z padařovské bible

Posádkou Táboritů v čele s hejtmanem Filipem z Padařova zůstal Ostromeč obsazen i po porážce husitů v bitvě u Lipan v roce 1434. Proto ke hradu přitáhlo24. března 1435 vojsko zemské hotovosti panské jednoty pod velením Hynce Ptáčka z Pirkštejna a Jana Sádla z Kostelce a hrad byl obležen. Těžké boje trvaly do 22. května; poté posádka Ostroměře kapitulovala a hrad pod podmínkou svého volného odchodu odevzdala obléhatelům. Po čestném odchodu husitské posádky do Tábora byl pobořený hrad a zboží k němu náležící připojen ke zboží Konopišťskému (mezi těmi kdo dobyli Ostromeč byl i lid paní Perchty Konopišťské a Aleše ze Šternberka)
Hrad pak zůstal v troskách do roku 1450, kdy Zdeněk Konopišťský ze Šternberka nechal Ostromeč znovu opravit a poté obsadit posádkou. Hrad následně sehrál roli opěrného bodu ve válce Jednoty zelenohorské proti králi Jiřímu z Poděbrad. Akce pořádané Šternberky ale měly spíše charakter loupeživých výpadů. Posádka hradu také bránila plavbě po Vltavě a zadržovala zejm. dodávky dřeva a soli. Hrad Ostromeč se tak stal překážkou zásobování Prahy, proto rozhodl zemský sněm v roce 1471 o jeho opětovném zboření. Pevnost se ale tentokrát držela a ani královské vojsko Jiříka z Poděbrad ji onoho roku 1471 nedobylo. Do obléhání se mimochodem zapojili z nedaleké Bystřice u Benešova a za odměnu jim byl udělen statut městyse a do znaku vůz z prakem. Pan Zdeněk ze Šternberka si své postavení udržel i po smrtí krále Jiřího z Poděbrad. Za krále Vladislava mu bylo v roce 1475 dokonce přiřčeno právo cla na Vltavě pod Ostromečem. Hrad byl proto ještě v té době předmětem zájmu loupeživých rytířů, kteří chtěli také svůj díl z plavby dřeva a soli po Vltavě.
Když pan Zdeněk ze Šternberka 4. prosince 1476 umírá, Ostromeč se vrací zpět do rukou rodu Břekovců. Ještě v roce 1503 je vzpomínán jako pán z Ostromeče i rytíř Bohuslav Břekovec. Hrad, protože byl poměrně stranou veškerého žití, nakonec postupně chátral. S pokrokem ztrácely tradiční pevnostní hrady pro šlechtu svůj význam a tak i hrad Ostromeč byl počátkem XVI. století svými majiteli opuštěn. Hrad pak definitivně zchátral a roku 1542 je poprvé uváděn jako zcela pustý.


Břekovcové i v uvedeném pohnutém období 1424-1476 nadále sluli po hradu Ostromeči, ale přímo za nimi bylo třeba tehdy jít o trochu dále. Dnes je to krásná trasa pro pěší výlet od ústí říčky Mastníku do Vltavy. Asi kilometr proti proudu Mastníku po jeho levém břehu nalezneme malebné pozůstatky dalšího hradu, archeologicky prý datované do XIII. století. Stojí na úzkém skalnatém hřebenu obtočeném Mastníkem. se dvou stran. Původně bylo toto sídlo zvané prostě Hrádek. Jak jsme si přečetl bylo toto sídlo již v roce 1369 uváděno v predikátu pánů z Hrádku. Později neslo toto sídlo název Kozí hřbet. Trosky tohoto hrádku nad Mastníkem jsou dnes v lepším stavu než předchozí Ostroměř.

null
null


V hradním jádru se tu dochovaly zříceniny dvou brán, velké obytné čtyřhrané věže a obdélné obytné budovy. Zachoval se také příkop, který odděluje hrad od ostatní části hřbetu, bývalé nádvoří je dnes prorostlé mohutnými jedlemi. Co je pro opevněné místo zajímavé, hrad podle vykopávek neměl vlastní studni a voda byla přiváděna nyní zasypaným dřevěným vodovodem. I tady se můžete snadno vcítit do středověké atmosféry. Když pohlédnete ze strmého svahu dolů k bublajícímu Mastníku, jako byste slyšeli supění a nadávky mužů v těžké zbroji snažících se s pomocí dobývacích strojů stéci opevnění. Ono jenom se vyškrábat vzhůru k hradu není mimochodem snadné ani dnes v tričku a šortkách.
S předchozí zastávkou na Ostromeči toto místo spojuje fakt, že v roce 1392 tento hrad získal Bohuslav z rodu Břekovců a v majetku tohoto rodu zůstal až do roku 1475. I o tomto sídle rodu Břekovců můžeme najít v kronikách řadu dalších zajímavostí.

Bohuslavův syn udatný rytíř Petr Břekovec, který zde sídlil za husitských válek místo v původním sídle Ostromeči, hrad pojmenoval Kozí hřbet podle tvaru skalnatého hřebenu. Ani na tomto hradě si Břekovcové neužili klidu. Když Petr Břekovec přešel v lednu 1440 podpisem všeobecného zemského míru na stranu umírněných utrakvistů, pokusila se nesmiřitelná skupina Táboritů v roce 1441 hradu zmocnit. Rod Břekovců původně sympatizující s husitským hnutím vinila tato skupina ze zrady táborských ideálů. Husitské války byly ale už dávno skočeny a tak není divu, že útočníci byli krvavě odraženi, část jich byla posádkou pana Břekovce zajata a následně v Benešově oběšena. jako rušitelé míru.
Rytíř Petr Břekovec na sklonku života zbohatl. Od roku 1456 získali Břekovcové ještě Suchdol, který byl připojen v roce 1473 ke Kozímu hrádku.V roce 1466 koupil Petr Břekovec od svého švagra Jana Sádla ze Smilova hrad Kámen a přidal k němu ještě Hořepník na Pelhřimovsku. V roce 1467 dobyl ještě Červenou Řečici, kterou ale v zápětí prodal. Nebyly ale jen zisky a vítězství. Rytíř Břekovec, pán na Kameni, Suchdole a Kozím hrádku, zůstal věrný Jiřímu z Poděbrad v jeho sporu se Zdeňkem ze Šternberka a se Zelenohorskou jednotou. Proto tento velmož v roce 1468 Kozí hřbet napadl, dobyl a zle poškodil.
Douška k osudu tohoto dalšího sídla rytířů Břekovců je už neslavná. Po smrti Petra Břekovce v roce 1499 byl zpustlý Kozí hřbet i se zbožím prodán a připojen k majetku rytířů Osečanských z Osečan. Svůj sídelní význam ale ztratil a jeho majitelé o něj nepečovali. V záznamech o majetkových převodech zboží v letech 1530, 1541, 1550, 1553 a 1560 je pak už vždy zmiňován jako „zámek opuštěný“. Ale jak se lze dočíst u Augusta Sedláčka, podle místní tradice byl zchátralý hrad ještě v 18. století v relativně dobrém stavu. Při stavbě nového mlýna však nařídil správce z nedalekého Radíče používat jeho zdiva jako stavebního materiálu a jeho příkladu pak následovalo i okolní obyvatelstvo, takže zbytky hradu byly značně pobořeny.


Tady můžeme náš krátký výlet po historických stopách rodu Břekovců ukončit. Na jedno odpoledne je to hezká a i docela poučná procházka a to jen kousek od hladiny slapské přehrady. Rytíř Bohuslav Březovec z Ostromeče je v roce 1508 ještě jmenován sídlem na nedalekém zámku (tehdy vlastně ještě pozdně gotické tvrzi) Červeném Hrádku u Sedlčan. Předal ho svým synovcům, bratrům Janu a Petrovi, aby ho tito v roce 1560 prodali panu z Adlaru. To by ale už byl jiný příběh.
null
null

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy