Česká lež o pomazánkovém máslu

10. 05. 2011 | 16:16
Přečteno 8598 krát
V příhodě z britského seriálu "Jistě, pane ministře" si získal hlavní hrdina popularitu bojem proti Evropské unii za britský párek. Repríza tohoto povedeného dílu nyní probíhá v Česku s pomazánkovým máslem. Historka je stejně iracionální: Většina autorů ostrých slov na adresu Unie si jen nedohledala údaje.

Podle platné úpravy EU z roku 1994 je máslem výlučně směs skutečného másla a vody, u nízkotučného másla se připouští nejmenší obsah tuku 39 %. České pomazánkové máslo má jiné složení a dělá se jinou technologií. Takže ani kdyby se v něm zvýšil obsah tuku, neodpovídalo by unijnímu standardu.

V době, kdy přistupovala do Unie Česká republika, předpisy neumožňovaly následným postupem získat výjimku, kterou několik států skutečně má. Česká republika ale mohla požádat o trvalou výjimku při sjednávání vstupu do EU. To neudělala. Od samého podpisu přístupové smlouvy se tedy ví, že pro nás název pomazánkové máslo není přípustný. Tuto skutečnost potvrdili občané ČR v referendu, kterým akceptovali evropské právo.

Čeští obránci pomazánkového másla prohlašují, že náš název nikomu nevadí, nikdo si ho s máslem nesplete a jeho záměna nikomu nevadí. Kdyby tomu tak bylo, Evropská unie by nekonala. Kdyby nebylo žalobce, nebylo by ani soudce. Jenže v roce 2006 došla Evropské komisi slovenská stížnost. Slovenští výrobci totiž nařízení Unie splnili. Češi mají proto neoprávněnou výhodu z nepovoleného ale zavedeného označení. Slováky to poškozuje a žádají nápravu.

Unijní úředníci to s Českou republikou zkusili po dobrém. Pětileté vyjednávání svědčí o benevolenci. Zlé jazyky říkají, že Češi nejednali s bruselskými inkousty poctivě. Prý slibovali odstranění nepřípustného označení a povídali dojemnou historku o obrovských škodách z nepoužití již vyrobených nádobek s nápisem máslo. Jen staré piksličky dobereme, na nových máslo nenapíšeme... A pak si nemohli vzpomenout.

Po letech čekání to už naštvaní bruselští úředníci museli dát k soudu. Ten nemůže rozhodnout, než že odstranění názvu nařídí. Pokud Češi neposlechnou, udělí v další instanci soud mastnou pokutu, kterou bude srážet Brusel z částek posílaných České republice. Pokutu za agilního producenta bude platit daňový poplatník, dokud si doma neudělá pořádek.

Suma sumárum: O tom, že nesmíme užívat název pomazánkové máslo, víme osm let. Náš nynější údiv je pokrytecký. Výrobce má ovšem reklamu zadarmo.

Psáno pro MfD

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Otázkář napsal(a):

To víte, každý si rád přihřeje polívčičku když ho to nic nestojí. Ovšem charaktery se lámou až při skutečných zkouškách jako např. v roce 1938. Už se těším na tu záplavu uniobijců a rádoby vlastenců jsem zvědavý na jejich argumenty. Pomazánakové máslo kupuju často a rád, chutná mi. Ovšem když na kelímku bude napsáno Pomazánkový krém změní se něco?

Přesto, že na EU shledávám mnoho vad, stejně budu za tento názor budu označen jako eurohujer :) tak do toho "vlastenci" ať na Vás může být Vašek Klausů náležitě pyšný.
10. 05. 2011 | 16:25

neo napsal(a):

problém je v tom, že nikdo nemá co kecat do toho jak se výrobek jmenuje.

I kdyby ho výrobci pojmenovali Unijní semeno, tak to může být unii u zadele. Ale nebylo by. EU by přispěchala s tím, že Unijní semeno musí mít 30% tuku ,20% vydloubaných mozků europoslanců a 50% jejich šťávy.
10. 05. 2011 | 16:33

Honza napsal(a):

Souhlasím s Otázkářem. Pomazánkové máslo není máslo. Tuzemák není rum. Hnědý nápoj z rejže není pivo. Kvašený ovocný mošt s polyethylenglykolem není víno, a hnědá hmota ze ztuženého tuku s oříškovou příchutí není čokoláda. Jako spotřebitel mám právo vědět, co kupuju. Když má někdo potřebu kupovat si umělohmotné náhražky, ať si to spánembohem dělá, ale já chci vědět, co v té krabičce je, a nemám čas ani chuť zjišťovat, co přesně se v Čechách skrývá pod nápisy jako "džus", "čokoláda", "rum" nebo "máslo". Ať si pro to vymyslí nějaké jiné slovo.
10. 05. 2011 | 16:33

Honza napsal(a):

Samozřejmě, že někdo má právo kecat do toho, jak se co jmenuje. Na jménu totiž záleží, zejména, když na mizernou náhražku ze ztuženého tuku a trochy barviv dáte jméno připomínající poctivý výrobek. Všechny ty "lososové pomazánky", co nikdy neviděly lososa, všechny ty "jahodové marmelády" z řepy, cukru a barviva....Vy máte u sebe chemickou laboratoř, abyste v sámošce zjišťoval, co tam doopravdy je? Já ne. Chci, aby máslo bylo máslo, a pokud mi to nezařídí česká obchodní inspekce, jsem vděčný Bruselu, že to dělá za ní.

Unijní semeno je v pohodě. Hlavně, ať tomu proboha neříkají "rum", když je to přepálená zkvašená melasa. Kdo někdy pil opravdový karibský rum z cukrové třtiny, ví, o čem mluvím. Ostatní je třeba politovat.
10. 05. 2011 | 16:40

Rumcajs napsal(a):

No, já bych tentokrát souhlasil s docentem.
10. 05. 2011 | 16:43

Otázkář napsal(a):

neo

opět to samé, neumíš číst, takže znova celý článek přečíst a také zapojit šedou kůru mozkovou ;)
10. 05. 2011 | 16:45

stále rebel napsal(a):

Napsal jsem, že neo je vůl, ale musel jsem to upravit, protože vůl si takové přirovnání nezaslouží.
10. 05. 2011 | 16:47

neo napsal(a):

Honza:

kolik let ti nevadilo Pomazánkové máslo a rum? Rum se tady leje do cukroví odjakživa , v hodspodě představoval whiskey chudých a najednou to neni rum
10. 05. 2011 | 16:48

Otázkář napsal(a):

neo napsal:

"problém je v tom, že nikdo nemá co kecat do toho jak se výrobek jmenuje.

I kdyby ho výrobci pojmenovali Unijní semeno, tak to může být unii u zadele. Ale nebylo by. EU by přispěchala s tím, že Unijní semeno musí mít 30% tuku ,20% vydloubaných mozků europoslanců a 50% jejich šťávy. "
---------------------------------------------------------------------------
Jiří Havel napsal:

"V době, kdy přistupovala do Unie Česká republika, předpisy neumožňovaly následným postupem získat výjimku, kterou několik států skutečně má. Česká republika ale mohla požádat o trvalou výjimku při sjednávání vstupu do EU. To neudělala. Od samého podpisu přístupové smlouvy se tedy ví, že pro nás název pomazánkové máslo není přípustný"

"Kdyby nebylo žalobce, nebylo by ani soudce. Jenže v roce 2006 došla Evropské komisi slovenská stížnost. Slovenští výrobci totiž nařízení Unie splnili. Češi mají proto neoprávněnou výhodu z nepovoleného ale zavedeného označení. Slováky to poškozuje a žádají nápravu."
--------------------------------------------------------------------------

Co z toho vyplývá? EU nikam nepřispěchala a neo neumí číst a nebo nechce. Ono to výjde na stejno.
10. 05. 2011 | 16:50

neo napsal(a):

Otázkář:

vyjadřuji můj názor na nesmyslnost EU blbinek

Stále rebel:

chápu, že člověk tvého ražení neunese jiný názor a musí nadávat.
10. 05. 2011 | 16:51

pig napsal(a):

neo

V multikulti spolku, jakým je EU, je pochopitelné, že ti, co mají rozum v hlavě tlačí na jakous takous standardizaci. Tak, aby portugalský rybář, rakouská důchodkyně i český Pepa mohli vzájemně obchodovat bez neustálých nedorozumění, že máslo není máslo, rum není rum atd.

Jestli se nám to nelíbí, pak sbalme žárlivě střežené rodinné stříbro - buřty, rum, pomazánkové cosi a z EU vystupme. Je to dospělejší, než neustálé ublížené kverulování.
10. 05. 2011 | 16:52

Otázkář napsal(a):

neo

ty nevyjadřuješ názor, ale demonstruješ svoji neschopnost porozumět psanému textu. Jinými slovy demonstruješ svoji hloupost. Každopádně kdo chce kam... :)
10. 05. 2011 | 16:53

neo napsal(a):

Otázkář:

jste normální? Dokud nepřišla unie s tím, že název není přípustný, pomazánkové máslo nevadilo ani slovákům ani otázkářům.
10. 05. 2011 | 16:54

Otázkář napsal(a):

neo

pořád to samé dokola :) Copak mě vadí název Pomazánkové máslo? Kdepak jsem to napsal? :))

ps: Kdysi jsem ti doporučoval, aby ses obrátil na pana Hnízdila, po dnešku mám dojem, že ti pomůže snad už jen pan Jarolímek ;)
10. 05. 2011 | 16:56

Honza napsal(a):

neo:
"kolik let ti nevadilo Pomazánkové máslo a rum?"

No, to je pravda. Na spoustu věcí byl člověk zvyklej. Lidi se nemyli a v tramvaji to smrdělo, na podzim byla na Mostecku smradlavá mlha, džemy ze sámošky se nedaly jíst, záchody byly špinavý a dětský hřiště spočívaly v jedné betonové prolejzačce. Pak ale člověk žije nějakou dobu na Západě a zjistí, že to může být i trochu jinak. Dokonce se pak ukáže, že se věci pomalu mění i u nás, v hospodách začnou být čistý záchody a pár dětskejch hřišť vypadá docela jako u Neckaru, ale pak se objeví neo a křičí, že chceme svůj smrad, špínu a umělohmotné náhražky, protože to je přece ta naše národní identita, na kterou si byrokratem z Bruselu nenecháme šáhnout! Jděte do háje, člověče.
10. 05. 2011 | 17:01

anti politik napsal(a):

Nic proti Havel, ale Vaše starosti bych chtěl mít. Tohle je ona skvělá činnost, kterou pro své občany a stát děláte v Bruselu za půl mega měsíčně? Hm, já osobně bych na odměnách pro Havla a spol přitlačil, když vidím jejich úsilí které nezná hranic, dne ani noci, práce od nevidím do nevidím a sebeobětování za vlast. Bože máslo, oni mají starosti s máslem a považují to za věc kterou musí rychle sdělit veřejnosti aby se s svým štěstíčkem podělili!
10. 05. 2011 | 17:01

Veterán napsal(a):

pig:

Zatímco RUM je všeobecně známý název a český rum mu moc neodpovídá, tak portugalský rybář asi název Pomazánkové máslo nepochopí.
Vy snad chápete co je myšleno: Caresses beurre, Brilhantina manteiga, Bistå smöret a ve francouzské, portugalském a švédském obchodě víte, co nakupujete? (překládáno pomocí slovníku).
A co takhle Pleťové mléko, Dětský olej, Koňská mast? Také se bude přejmenovávat? A co kdyby Češi žalovali v Bruselu na ostatní státy a názvy jejich zboží. To by teprve úřednická mašinerie dostala ty správné grády a mohlo by jich pár tisíc ještě nastoupit do práce. A hned snížíme i nezaměstnanost.
10. 05. 2011 | 17:03

Otázkář napsal(a):

Honza

nemáte to cenu, neo je takový místní trumbera, který raději zajde na svrab než by si umyl ruce. Protože ten svrab je přece náš ne? A žádná unie nám nebude přikazovat, abychom si umývali ruce, byť jsme se při vstupu do EU k umývání rukou dobrovolně zavázali :)
10. 05. 2011 | 17:05

Tydýt napsal(a):

To je báječné. Odsouhlasili jsme vstup do EU, samozřejmě jsme hlasovali uvědoměle, takže od té chvíle nemáme nejmenší nárok nesouhlasit. Nechte mi, laskavě a snažně vás prosím, právo nesouhlasit. Stejně si to pomazánkové máslo přejmenujete. Ale neurážejte mě tím, že když jsem hlasoval tehdy pro, nemám dnes nárok myslet si, že tyhle "problémy" jsou nebetyčnými zhovadilostmi vylíhlými v hlavách zcela zbytečných a nevolených úředníků. Mnohem horší než "pomazánkové máslo" je třeba nápis "made in EU", když už jsme u těch nebohých matených zákazníků. Výrobce má reklamu zadarmo? Který výrobce? Snad si nemyslíte, že všichni? Hned si jdu koupit dvě pomazánková másla, dokud jsou to ještě másla? Trhněte si nohou.
10. 05. 2011 | 17:06

michal napsal(a):

"Pomazánkové M a Slo "
(alias Morava a Slovensko (-: )

Tuzemský R u M
10. 05. 2011 | 17:09

Luba napsal(a):

Navrhuji změnu názvu z "Pomazánkového másla"
na "Pomazánkové EU".

Je historicky doloženo, že si s tím už v roce 1977 Am a Ea mazali chléb:

http://www.csfd.cz/film/265248-am-a-ea/
10. 05. 2011 | 17:12

Morová rána napsal(a):

Pane Havle, pardon, ale TOHLE vy v té unii celé dny řešíte??? V první chvíli mě napadlo, že budu v příštích volbách taky kandidovat, ale v zápětí jsem si to rozmyslela. Ráda si totiž připadám užitečná.
10. 05. 2011 | 17:14

Ivan napsal(a):

Mnoho lidí si vůbec neuvědomují, že bychom nejenom na pokyn EÚ
měli věci nazývat pravým jménem.
10. 05. 2011 | 17:16

Vlkodav napsal(a):

Tak naštěstí výčepák v hospodě ví co chci, když si poručím "Rum". A to mi stačí :)
10. 05. 2011 | 17:19

student napsal(a):

Každý ať si prodává co chce a účtuje za to kolik dokáže.
Ale názvy musí odpovídat příslušným normám. Kdo prodá vrták, který se ohne, boty, kterým po pár km popraská podrážka, klobásu bez masa anebo pivo bez chmele, tak ať zaplatí pokutu
ve statisících. A při opakování ztráta licence.
je to jednoduché, ale zatím jsem nepochopil proč se tomu naši nejvyšší brání.
10. 05. 2011 | 17:33

Luba napsal(a):

Ostatně,
asi by bylo lepší, kdyby se pan Havel pro potřeby EU přejmenoval. Třeba na Georga Helmuta.

No dovolte, ale "Jirži Chavel"? Co to má být?
10. 05. 2011 | 17:38

jih napsal(a):

Pomazankove maslo? Co to je? Ja kupuju akorat maslo Ramu.
10. 05. 2011 | 17:40

Drzá zrzka napsal(a):

Suma sumárum: Osm let víme, takže poměrně dost lidí má na hlavě tunu másla. Nepomazánkového. :o)
10. 05. 2011 | 17:48

češka napsal(a):

Tolik povyku kvuli "pomazánkovému máslu" už to jméno mi vždy bylo podezřelé.
Chtělo by to pořádnou směrnici na povinné označení všech potravin.
Např. zahuštěný výrobek s příchutí /chemická značka/, náhražka jogurtu, sýra, salámu.
Výrobek z 40% chrupavek, kůží, soli, vody, sóji nahrazující pro osoby s podprůměrným platem šunku.
10. 05. 2011 | 17:53

sasa napsal(a):

mile neo: vzpomen na Cinany, jak sypali do mleka melanin, podle tebe, dovedeno do extremu, to bylo jejich pravo. V okamziku, kdy slovo ztrati svuj vyznam, konci civilizace a zacina dzungle. Takze jelikoz v pomazankovem maslu zadne maslo neni, nemuze se jmenovat maslo. Maximalne smetanova pomazanka.
10. 05. 2011 | 18:07

Ládik!!! napsal(a):

Máslová pomazánka nic moc. Normální máslo je lepší.
10. 05. 2011 | 18:17

RA napsal(a):

problém je, že EU zřejmě nemá nic jiného na práci a takovými volovinami se zabývá. Něco podobného jako směrnice EU o správném zakřivení banánů. Nejlépe by bylo ten zbytečný spolek v Bruselu rozehnat armádou.
10. 05. 2011 | 18:35

modrý edvard napsal(a):

Honza: pil jsem kubánskej rum. Měl kvalitu výčepní lihoviny.
10. 05. 2011 | 18:36

simulant napsal(a):

sasa
smetanu bych tam taky nehledal. takže třeba tuková pomazánka? no nekupte to.
10. 05. 2011 | 18:36

Cestovatel napsal(a):

Takže pane Havle, když v Německu,Velké Británii a Španělsku prodávají to stejné pod názvem pomazánkové máslo a nikdo jim to nezakazuje a na nás je jiný metr tak je to správně? Jedem blig na toto téma už tu byl a vystihl mnohem lépe realitu
10. 05. 2011 | 18:37

Pobo napsal(a):

Tak že by podle vzoru Tuzemák (býv. tuzemský rum) vznikne třeba název Pomáslo (býv. pomazánkové máslo)? Fakt důležité věci, řeší EUsynci. Měli jim to uznat jako místní specialitu a mohl být klid, ale to by pak možná EUbrka ztratily na důležitosti. Ehhh...

Škoda klávesnice.
10. 05. 2011 | 18:42

Bunny napsal(a):

to modrý edvard:
No to si musíte, chlapče, umět vybrat. Stejně tak existují pravé skotské whisky mizerné chuti. Ale pořád jsou to whisky, přesně podle poměrně přísných pravidel, která má GB pro ně stanovena. Pokud máte něco v hlavě, příště si vyberete jinou značku.
10. 05. 2011 | 18:46

Fanoušek napsal(a):

pan J. Havel alespoň připomněl seriál "Jistě pane ministře".
Možná, že není "vhodné" pro všechny, podobně jako seriály "Přátelé", nebo dokonce "Teorie velkého třesku", ale pro mnohé může být inteligentním (nikoliv alternativním) zdrojem nejen poučení, ale i zábavy. :---)
10. 05. 2011 | 18:51

hoven napsal(a):

havel už zase kecá o ničem. jako vždycky.
10. 05. 2011 | 18:53

Cestovatel napsal(a):

Pane Havle,

Najděte si blog vašeho jmenovce Petra Havla, ten tam jasně vysvětluje jak je to s tím pomazánkovým máslem. Tam jasně popisuje pokrytectví EU kde tři státy Německo, a dále Velká Británie a Španělsko dodávají na trh úplně stejný výrobek, který také nesplňuje podmínku pro označení "máslo".
10. 05. 2011 | 19:02

Ládik!!! napsal(a):

Pane Havle,
máte máslo na hlavě a jeho typ je lhostejný. Jednou jste velebil Stalinovy ekonomické úspěchy a máte vystaráno. Lepší je být v Brusli, než být Bohušem Sobotkou.
10. 05. 2011 | 19:03

irinek napsal(a):

Srozumitelné Havlovo vysvětlení jak to bylo s názvem toho chutného,leč sajrajtu,který tady dostal název "pomazánkové máslo" se rázem,jako obvykle, zvrhne v provokativní "Havle,co vy v té EU vlastně děláte za ty prachy? Asi h....o"!Jak typické pro diskuze na blogu!
10. 05. 2011 | 19:13

RA napsal(a):

snad ani RVHP nebyla tak byrokratická a centralizovaná. Z jedné oprátky jsme se vysmekli a do druhé skočili,jak je dobrým zvykem zdejšího tupého obyvatelstva.
10. 05. 2011 | 19:28

péčko napsal(a):

Havel jako největší euroabsentér všem sděluje, proč se vláda ČSSD vykašlala na obchodní označení výrobku českého výrobce.

Klasické socdem myšlení - podnikatelé jsou fuj, odborově organizovaní zaměstnanci jsou fajn.
10. 05. 2011 | 19:39

Johanna napsal(a):

Docente "z Boží vůle", dokud nebudeš žít za osm tisíc hrubého, nepochopíš nic.
Jsi dost tlustý na to, abys měl nějaké starosti.
Než zas něco "moudrého" vypustíš "do éteru", konzultuj to s Rádiem Jerevan.
SocDem mi přijde již celkem "sobotkovská", ale ty, Havle, děláš ve všem jen chaos.
Dej si belgický pralinky, vykonej potřebu, umej se a jdi hajat.

Mohla bych vidět tvoji docenturu?
Není to "plzeň"?
10. 05. 2011 | 19:40

juj napsal(a):

RA: když čtu vaše příspěvky, nezbývá než s vaším hodnocením zdejšího obyvatelstva souhlasit.
10. 05. 2011 | 19:44

yorick napsal(a):

:-)))
kdbyy jak kdyby, pod vaším blogem se spolehlivě sejde nejvíc prostoduchů, wo tym žádná.
:-))))
10. 05. 2011 | 19:46

Kolemjdoucí napsal(a):

"Pomazánkové nemáslo" by vše vyřešilo. Podstata másla je tím popřena.
10. 05. 2011 | 20:09

Al Jouda napsal(a):

Napišme na karbičku "Pomazánkové M" a je to !
10. 05. 2011 | 20:45

jarpor napsal(a):

Co naplat.
Není důležitější věc pro pana europoslance a patrně EU než otázky názvů výrobků... co kde se smí a co kde se nesmí... jak vodit člověka za ručičku... neb vlastní zkušenosti je občan EU neschopen...

Tak jen nevím, zda má autor a všichni EU-úředníci, pro které je toto tak důležité, na hlavě "Pomazánkové máslo" či máslo skutečné...

Co kdyby se nám autor spíše vyjádři k tomu, že první půjčka Řecku jaksi nic moc nevyřešila... / jak jistí předpovídali.. / tak zda ta druhá problém vyřeší... ?

Zaslechl jsem zajímavý názor : Druhou půjčku ? Jo, ale přísně účelovou - pouze na pokrytí nákladů spojených s vystoupení z eurozóny a vrácení se zpět k vlastní měně...
No, možná k tomu autor, vedle tak důležité věci jako je "Pomazánkové máslo", se taky vyjádří..

Hezký večer
10. 05. 2011 | 21:13

Wraith napsal(a):

Al Jouda

To už může výrobek nazván Máslelná či Máslová pomazánka .... EU sklapne a spokojený budou všichni....
10. 05. 2011 | 21:16

hovorka11 napsal(a):

"Pomazánkové máslo" je založen na významovém podvodu, protože to není máslo.
Kdyby jsme byli normální, tak by nám nedělalo problémy slovo "máslo" nahradit jiným, neklamavým slovem. Cizinec by se potom nemohl zmýlit, že kupuje máslo na namazání např. na chleba.
EU jedná správně a logicky.
Českého trapného postupu jsem si všiml už dříve. Nevyjednali v EU dotace pro zemědělce (byli líní jednat na rozdíl třeba od Polska) a dnes ukazují prstem na EU že nás znevýhodňuje.
Naši politici jsou evidentně neschopní s jediným táhlem hrabat, a hrabat jen a jen pro sebe.
10. 05. 2011 | 21:26

Otázkář napsal(a):

jarpor znovu předvedl typickou ukázku stočení tématu úplně někam jinam. Tentokrát na půjčku Řecku. Učitelé spin doctoringu by měli radost :)
10. 05. 2011 | 21:33

Skogen napsal(a):

Neo, mno, co takhle říkat motorové naftě LTO? A na SAVO dát nálepku nesycená limonáda :)

Ono jde o to, že věci by se skutečně měly nazývat pravými jmény a pokud "pomazánkové máslo" u másla ani neleželo, těžko ho Češi mohou za máslo vydávat, i když sami jsou na to zvyklí.
10. 05. 2011 | 21:34

jarpor napsal(a):

Otázkář

Je-li pro Vás téma Pomazánkového másla zajímavé a důležité, klidně pokračujte v "plodné" debatě... Konečně, Vás jsem se na nic neptal... tak se nenechte rušit...

/Nicméně, protože se autor honosí i vyučováním na ekonomickém institutu, mám pocit, že ten spin... není úplně mimo... /

Hezký večer
10. 05. 2011 | 21:40

vasja napsal(a):

Já bych nepanicařil a dočekal, co na to řiká dr. Zaorálek. Přecejenom to je jiná váha než pan Havel. Teda soudruh, soráč.
10. 05. 2011 | 21:58

skeptický napsal(a):

..měli jsme příležitost si vyjednat výjimku.Svého agenta jsme tam měli,stejně jako ostatní.Naše zemědělství taky utřelo.Žeby double?
Děláte tam vůbec něco?
10. 05. 2011 | 22:04

Skogen napsal(a):

skeptický, ehm, tu výjimku si měla vyjednat Česká republika.

A abych řekl pravdu, ještě bych nám zakázal říkat té vodou nasáklé uzenině "šunka"...
10. 05. 2011 | 22:29

Morová rána napsal(a):

Teda přátelé... něco vám povím! Nedávno jsem si koupila bambucké máslo. V drogerii! Ne, nemaže se to na chleba, maže se to na pleť. Je po tom sice pak hebká, jemná a sametová, máme ale problém! Tahle srandička tutově nesplňuje přísné parametry, aby se mohla zvát hrdým jménem, máslo. Navíc, kdyby šel kolem, nedej bože, nějaký eurotrumbelín z Bruselu a viděl nápis máslo, tak by snad byl schopen to sežrat... kdyby uměl česky, což zaplať pánbůh neumí. A proto tomu budeme muset začít říkat nějak jinak! Uvítám vaše kreativní návrhy. Hlavně, ale opatrně, nevíme, co všechno ještě máme od EU vrchnosti zakázané.
Krom toho, nevím, zda si toho někdo další všiml, ale ten blivajz, o němž se tu celou dobu bavíme, se nejmenuje máslo. Jmenuje se POMAZÁLKOVÉ máslo a průměrně inteligentnímu orangutanovi by už v tuto chvíli mělo vrtat hlavou, co tam dělá ten přívlastek. Naštěstí, složení je na krabičce a i pokud máme problém s písmenky, je stále možné zeptat se prodávajícího. Proto bych ráda věděla! Skutečně mají čeští výrobci investovat (deseti)tisíce do výroby nových krabiček a čeští spotřebitelé si zvykat na nový název jen proto, že se v Bruselu nudí jakýsi byrokrat a chce dokázat nadřízenému, že si svůj plat zaslouží? A co kdyby si našel nějakou jinou zábavu, než šikanování českých mlékařů?
10. 05. 2011 | 22:31

Skogen napsal(a):

Morová rána, ty informace na obalu jsou z podstatné části také zásluhou evropské legislativy...

Ono jde taky nejen o ochranu českých spotřebitelů, ale také těch dalších na společném evropském trhu. Když dovozce český název přeloží doslovně, mohou spotřebitelé skutečně očekávat chuť másla a ne termizovaného tvarohu. Což už klamání je. Platí do i opačně na výrobky dovážené k nám. Džem je prostě džem a marmeláda je marmeláda.
10. 05. 2011 | 22:46

Morová rána napsal(a):

Skogene, pardon, ale nepotřebuji chránit před pomazánkovým máslem. A jak dopadnou případní EU spořebitelé? No, pravděpodobně stejně, jako ti čeští. Prostě jim dojde, že si nekupují máslo, ale pomazánkové máslo. I my jsme to zvládli pochopit a oni snad, proboha, nejsou úplně vymaštění.

P.S.: Ty informace na obalech nejsou zásluhou EU, byly už před tím.
10. 05. 2011 | 23:03

RA napsal(a):

řešit otázku pomazánkového másla v době, kdy je EU v ekonomickém krachu mi přijde poněkud natvrdlé.
10. 05. 2011 | 23:07

Ing.Břetislav Marek napsal(a):

Dopis JUDr. Jaroslav Janeček advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů

Nechci Vám brát iluze, ale ...... Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo.
Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech,je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví.
Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt.
Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy.Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za 1kg tvoří se sójou, chemikáliemi, céčky atd.jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme!(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes.Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie.Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to.
10. 05. 2011 | 23:27

Ing.Břetislav Marek napsal(a):

Pokr.
Je to bílý a bílé maso je přece dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií.Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou
10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka."
10. 05. 2011 | 23:28

Ing.Břetislav Marek napsal(a):

Pokr.

Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová. Hovězí a
vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita
k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.Z českého piva se povětšinou staly europatoky
univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo."
10. 05. 2011 | 23:29

Ing.Břetislav Marek napsal(a):

Pokr. Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o perlivé víno." A dalo by se pokračovat.Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českým filmem „Návštěvníci,,
kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa.Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
10. 05. 2011 | 23:30

Ing.Břetislav Marek napsal(a):

Pak se občané podívejte jak nás ti KAPITALISTI a super PODNIKATELÉ dostali do SRAČEK !!

Tady je to jasné a řešení je jednoduché - ŽRÁT tyto svinstva a jen se pořád divme PROČ se tady pořád UMÍRÁ na RAKOVINU !!

Zase je to pane Stejskale NÁHODA - ŽE !!!!
Vy jistě o Judr. Janečkovi víte VÍCE - jeho knihu Tanec kolem paragrafu - ZNÁTE ???
A už víte pro tak náhle ZEMŘEL a knihu NEKOUPÍTE !!!!

Doufám že Vám to všem už DOCVAKNE ????

Přeji MÍR a krásný život - moc nám už NEZBÝVÁ !!!
10. 05. 2011 | 23:38

Skogen napsal(a):

Vy budete opravdu Morová rána :) Postupovat v záplavě výrobků metodou pokus-omyl, abych se snad časem dopracoval k tomu, co bych chtěl mít už na začátku, to mi přijde uhozené, to se nezlobte.

Docela by mě zajímalo, co v zahraničí říkali na kvalitu našeho bramborového Tuzemáku, zda si z něj namíchali Mojito a jestli po té zkušenosti ještě vůbec mají chuť experimentovat s pomazánkovým máslem ;))
11. 05. 2011 | 00:00

Skogen napsal(a):

Co se týče obalů, Morová ráno, jistě. Bávaly tam nějaké položky jako "umělé sladidlo", "modifikátor chuti", "konzervant", "přírodně identické barvivo"... Z toho jste jistě byla moudrá až na půdu a hned jste věděla, který název by více vyhovoval ;)
11. 05. 2011 | 00:09

Skogen napsal(a):

Ing.Břetislav Marek,

popsal jste to perfektně. Ano, kdo má možnost cestovat, potvrdí, že kvalita potravin v zahraničí a ČR je propastná. Ano, konzumujeme odpadky.
11. 05. 2011 | 00:35

Tenco napsal(a):

No, ještě že si člověk občas uloví nějakou tu rybu - takto stále ještě dar přírody.
Ale ne duháka , který byl celý život na granulích.
Třeba potočáka, okouna, kapra, candáta, štiku...
Nejradši mám okouny a uzené úhoře.
Jenže letos je nějaký divný rok. Na úhoře. Nejdou.

Apropo - úhoř taky konzumuje odpadky /zdechliny a tak/.

No a vidíte - jak mu to jde k duhu ! :)

Ale pravda je, že za ně nemusí platit.
To je svatá pravda. :((

P.S. Já si myslím, že máslo by mělo stále zůstat máslem, pivo pivem a maso masem. Stejně jako blb zůstává taky pořád blbem.
Žádný obal to nezmění.

:)))
Blám
11. 05. 2011 | 01:55

Hugo napsal(a):

Pan Havel se snaží zastřít protilidskou podstatu evropské legislativy stejně, jako zatajil pravdivé okolnosti zmizení Národního majetku.
Otázka není, jestli nás naši milovaní bratia Slováci zase jednou udali říšským orgánům. Jasně, že ano a že to udělají, kdykoli dostanou příležitost. Donášeli Hitlerovi, donášeli Brežněvovi a budou donášet van Rompuyovi.

Otázka je, čím se to vlastně EU zabývá. Pro ochranu spotřebitele nedělá nic. Pan Pitr a Setuza si v klidu prosadili náhradu jakýchkoli stravitelných tuků v potravinách ztuženými tuky z Ústí. Neexistuje žádný unijní předpis, který by se tomu dal postavit do cesty. Stejně jako z pouhým okem neviditelných údajů o složení potravin mizí percentuální podíly jednotlivých sr...., takže u nás může opravdu být jogurtem směs hovězích kopyt a sušené syrovátky.

Excesy se špekáčky (o kterých předseda sdružení masařů pravil, že je každého věc, co do nich mele), pomazánkovým máslem nebo třeba s hygienickými normami řeznických provozů (jaké mají být podlahy a obklady EU s gustem předepíše, jaká svinstva se namíchají do žrádla je jí jedno) jsou myslím cílenými provokacemi, abychom viděli co EU může a kde nás tak asi má.

Pan Havel se již zcela přešupačil na apologeta toho stylu evropanství, které rajtuje na slovíčkách a za hradbou pseudoproblémů vyprodává životní zájmy svých obyvatel. Tedy: těch, kteří se dají.
Doufám, že tenhle stát panu Havlovi jeho evropský důchod náležitě zdaní. Tak aspoň osmdesáti procenty.
11. 05. 2011 | 02:08

vasja napsal(a):

Ing.Břetislav Marek napsal(a):
Pak se občané podívejte jak nás ti KAPITALISTI a super PODNIKATELÉ dostali do SRAČEK !!
--------------------------
Vedle jak ta jedle, pane inžinýr.
Kapitalista nabídne to, co lid chce žrát.
Chce do břucha párek za 30 Kaček kilo? V pohodě. Seš prase, tak tady ho máš.
11. 05. 2011 | 05:37

Daňový poplatník napsal(a):

To Vasja:
Když musí standardní rodina například na severu Čech nebo Moravy ufinancovat z 25 000 čistého 2 děti, dojíždění do práce starou Felicií, nájem, plyn a elektřinu, tak může ušetřit jen na kultuře, rekreaci a na potravinách. Nejsou to prasata, jen udělali chybu, že mají 2 děti,a jsou natolik slušní, že se nechtějí stěhovat do Prahy, nebo do Mladé Boleslavi, protože se starají o rodiče, kteří nemuseli skončit v pečovateláku.
11. 05. 2011 | 07:19

Admirál napsal(a):

vasja - v podstatě máte pravdu. Jen bych měl připomínku. Výrobci by neměli mást konzumenty názvy svých sraček připomínajícími normální jídlo.

Na některých buřtech by například mělo být upozornění pro vegetariány: "POZOR, OBSAHUJE ZBYTKOVÉ STOPY MASA!"

A o tom je blog. Neměli bychom nazývat máslem něco, co máslem není, šunkou, co má k šunce mezigalaktickou vzdálenost. To je matení spotřebitele.

O Bože, před 89 jsme se pohoršovali nad mlékem v pytlíku!
11. 05. 2011 | 07:27

Drzá zrzka napsal(a):

Admirál

Jak budeme nazývat morálku, která už morálkou není; čest, která už čestí není; upřímnost, která má do upřímnosti daleko; lež, která se nazývá pravdou? :o)
11. 05. 2011 | 07:43

rejpal napsal(a):

Docela mě fascinuje, kolik lidí se ve svém odporu k EU klidně smíří s tím, že nám je podstrkován šunt pod jiným názvem (a ne vždy levnější, jak naznačuje Vasja). Často kupuji uzeniny a vím, že orientovat se jen podle ceny a názvu prostě nestačí. Důležité je znát výrobce. Jenže to není vždycky jednoduché a člověk musí vyzkoušet hodně, aby našel něco, co ho uspokojí. Dřív nepoctivé pekaře máchali v řece. Dnes je málem velebíme. Když chci špekáčky, nechci nějakou podivnou amorfní hmotu bez chutí, zato se zápachem. Ať je s pánembohem dražší, ale ať se dá jíst a třeba i opékat. Když něco kupuji pod názvem máslo, chci máslo. Pokud ho nedostanu, je to klamavá reklama.
Pamatujete ještě na knihu Vražda potřebuje reklamu? Vznikla dávno před EU a velmi podrobně se v ní rozebírá používání konkrétních slovních spojení a jejich korektnost (zjevně již tehdy existovaly postihy pro výrobce, kteří se chovali nekorektně - ne politicky, ale vůči zákazníkům).
11. 05. 2011 | 07:46

rejpal napsal(a):

Drzá zrzka
Co takhle zavést povinné komentáře typu: "pozor, v mém projevu jsou stopy upřímnosti" nebo "má řeč obsahuje 1,5 % pravdivých tvrzení" nebo u zákona v pramebuli: "tento zákon neslouží zájmu veřejnosti, ale Břetislava Famfulína, který je švagrem pana ministra a vlastní společnost xy".
11. 05. 2011 | 07:50

Drzá zrzka napsal(a):

rejpal

:o)))) Víte kolik by zaměstnalo lidí posuzování těch stop a procent. Ta bitva o to, který pozuzovač je významnější. Ty mediální tlaky. Při tom rozhodování by uteklo pár věcí pro život důležitějších, ale to je jen malý nepodstatný detail.
11. 05. 2011 | 08:16

buldatra napsal(a):

Inu, nedá se svítit.
Musíme holt dodržovat podmínky, které nám naši neobyčejně schopní vyjednavači vyjednali. Kteří Hujeři to tak asi byli?
Patří jim náš neskonalý dík.
11. 05. 2011 | 08:28

rejpal napsal(a):

Drzá zrzka
Což, personální a nákladová stránka by byla řešitelá snadno - transformací části placených poraděnků. Nebo možná lépe by mohl vzniknout nějaký e-zin provozovaný občanským sdružením, který by to komentoval. Čtenost by byla velká a i nějaká korunka z komerčních bannerů by se najít mohla.Horší by bylo najít lidi "nad věcí". Ale jinak souhlasím. Určitě by to byly velkolepé mediální bitvy.
11. 05. 2011 | 08:34

rejpal napsal(a):

buldatra
Nevím, zda hujeři. Možná spíš osoby neschopné vyjednávat, kdykoli někde nemají většinu. Což na radnicích i jinde většinou mají, v EU obvykle ne. Turecké záchody v Entropě nám jdou jednoznačně lépe -:)).
11. 05. 2011 | 08:37

pig napsal(a):

Veterán:

V různorodém společenství s velkou vnitřní migrací typu EU je myslím rozumné žádat, aby když si najdete ve slovníku ekvivalent slova máslo, a zakoupíte si v obchodě cosi, co se takto jmenuje, neměl byste být příliš zklamán.
11. 05. 2011 | 09:16

student napsal(a):

Četl jsem tady, že v potravinách je ČR odpadkovým košem Evropy.
Není to náhodou tím, že ti, které ta Evropa vidí hned při prvním pohledu, svým chováním ty odpadky připomínají ?
11. 05. 2011 | 09:19

jepice napsal(a):

Vzpomněla jsem si na příhodu z návštěvy přátel ze Švédska. Z doby dávno před naším /a taky švédským/ vstupem do EU.
Ochutnali krém zvaný "pomazánkové máslo" a prohlásili: Není to špatné, ale u nás by si výrobce netroufl říkat tomu máslo.

Takže souhlasím s těmi, co říkají, že to je hlavně příběh o způsobech platných v civilizovaných zemích, ke kterým bychom rádi patřili, ale nějak nám to pořád nejde.
11. 05. 2011 | 09:23

Viola napsal(a):

Název pomazánkové máslo se užívá i v jiných zemích EU? Pokud k nám přijedou cizinci, tak umí česky a spletou si pomazánkové máslo s pravým máslem? No možná ano, pak by to výrobci měli pochopit. Když se já naučím trochu třeba německy, tak také budu naštvaná, když si koupím podle názvu něco jiného v Německu.
11. 05. 2011 | 09:50

stopa napsal(a):

Přes třicet let konzumuji to, čemu se říká pomazánkové máslo a od čeho se tady většina štítivě odtahuje (avšak musí být vyrobeno na smetanovém základě, ne z rostlinného tuku). Jakou zdravotní újmu jsem si tím způsobila, nevím. Nevím ani, jestli je větší, než by bylo poškození zdraví stálou konzumací pravého másla.

Když ten název tak vadí, tak ať se to přejmenuje třeba na pomazánkový krém a je po umělém problému.

Mně spíš vadí, že na spoustě výrobků je pouze označení Vyrobeno v EU. Takovým potravinám se snažím vyhýbat. Ta anonymita mi nedělá dobře. To radši sáhnu po tom "másle", o kterém vím, že pochází z jednoho menšího města ležícího na hlavní železniční trase. Prostě mu věřím a chutná mi.
11. 05. 2011 | 09:56

Tenco napsal(a):

stopa
Hmm. Máte pravdu.
Stejně matoucí je třeba , když si v Memphisu koupíte párky a na obale je nápis - a teď považte co je to za balamutící propagandistickou blamáž - " Made In USA".
To radši otevřu konzervu s nápisem "Made In PRC".
A hned je mi líp.

Ta anonymita je fakt děsivá.

:)))
11. 05. 2011 | 10:24

stopa napsal(a):

Pokud jde o Čínu, docela s nostalgií vzpomínám na konzervy dovážené ještě do soc. ČSSR - vepřové po sečuánsku s bambusovými výhonky. Aspoň doufám, že to bylo vepřové, dneska už bych to neriskovala, při tom divokém komunistickém kapitalismu, utrženém ze řetězu.

Ještě mě v souvislosti s pomaz. máslem napadá příklad jiného "výrobku", proudícího ve velkých kvantech do celé Evropy, a sice španělských rajčat z Andalusie. Jsou to chudinky pěstované na hadičkách, půdy se nikdy nedotkly. Něco jako tomatová JIPka. Tomu odpovídá také "výtečná chuť" , jak mi jistě dáte za pravdu. Může se to ještě nazývat rajčaty - bez klamání veřejnosti?
11. 05. 2011 | 10:42

Skogen napsal(a):

vasja, můj ty světe :)) Tak spotřebitelé rozhodli, že dají přednost nekvalitě před kvalitou... Není to tak nějak náhodou způsobeno poměrem mezi výší českých příjmů a výší českých cen? Jedno je zhruba trojnásobně podměrečné a druhé snese srovnání v Evropou. Pokud by tyto veličiny byly poměrově rovné, nemuseli by spotřebitelé kupovat náhražkové jogurty za 5 korun, mohli by si při stejném poměru výdajů koupit jogurt za patnáct korun. A to už je cena, při které se kvalitně vyrobit dá.

Spotřebitelé tak nějak nemají na výběr a nízkými příjmy jsou nuceni volit nekvalitu, která je plíživým problémem a nemá tak bezprostřední následky, jako si dopřávat schwarzwaldskou šunku a pak několikrát za sebou nezaplatit za energie.
11. 05. 2011 | 11:04

Bob napsal(a):

stopa
Vepřové po sečuánsku nově opět z číny dováží Kaufland. Jak maso, tak bambus jsou ovšem vyrobené ze sójové mouky a vyjetého oleje.
11. 05. 2011 | 12:06

Honza napsal(a):

Morová rána:
"Skogene, pardon, ale nepotřebuji chránit před pomazánkovým máslem."

Já s dovolením jo. Moje děti taky. Tenhle výrobek nekupuju, neznám ho, nebýt téhle diskuse, mohl bych se já nebo děti, když je pošlu nakoupit, snadno splést, a koupit tu věc místo másla. Je to klamavá reklama.

Ing. Marek: normy na kvalitu potravin stále existují, a některé se dokonce dodržují. Bílý jogurt například žádný škrob nebo jiné přísady obsahovat nesmí, a také neobsahuje, na ten se můžete docela spolehnout (u těch ochucených to už bohužel neplatí, ale aspoň má výrobce povinnost napsat, z čeho to dělá). Dá se vybrat. Problém bohužel je, že velká většina našich spoluobčanů prostě bere to nejlevnější, a výrobci kvalitnějšího zboží často zkrachují.
11. 05. 2011 | 12:07

Prudílek napsal(a):

Ještě že mají Američani atomovky, jinak by jim Evropská unie určitě zakázala peanut butter - burákové máslo.
V něm totiž určitě žádné máslo není.
11. 05. 2011 | 13:04

vlk napsal(a):

Já jsem pojednal story o pomazánkovém zde:

http://www.brejle.net/svet-kolem-me/maslo-nema-sestru-ani-bratra/#comment-3061
11. 05. 2011 | 14:36

Michal Macek napsal(a):

pomazankove maslo - lubrikacni gel na brusel :D
11. 05. 2011 | 14:54

resl napsal(a):

Hradní intrikán ho nejí, ale bude ho hájit do roztrhání těla a to proto, aby se lehce natvrdlým lidem zalíbil, ti raději nekvalitní, ale naše. Bože, jsem už stár, ale nová generace rychle roste, než nás ta naše nejen zostudí po celém světě, ale taky jistě zničí. Vlastenectví v podání některých českých troubů mi je z duše protivné a někdy pociťuji stud nad svými vrstevníky. Spíš často.
11. 05. 2011 | 15:23

hankacl napsal(a):

"Podle platné úpravy EU z roku 1994 je máslem výlučně směs skutečného másla a vody" Odpovídá této definici alespoň jeden druh "másla" prodávaného v Česku? Totiž - máslo podle této definice nesmí obsahovat margarín...
Umožňuje evropská norma označit jako "maso" směs masa a vody v poměru 40:60?
Je "smetana light" smetanou, tedy směsí výlučně mléka a mléčného tuku?
Vzhledem k tomu, jaké krmivo se v obchodech nabízí pod matoucím označením "potraviny", zdá se být pomazánkové máslo prkotinou a poctivou potravinou. Jestli to ale někomu zajistí klid duše, ať se klidně přejmenuje, hlavně ať ho někdo nezinovuje.
Ať žijí ochránci poctivého obchodu!
11. 05. 2011 | 16:08

hankacl napsal(a):

Honza:
"Bílý jogurt například žádný škrob nebo jiné přísady obsahovat nesmí" Nemám jiné prostředky k posouzení než vlastní jazyk, ale chce se mi zvolat: Svatá prostoto!

A k matení spotřebitele: Byla jsem v květinářství svědkem toho, jak ČOI nařídila okamžité stažení z prodeje umělých dekoračních jablíček (s drátkem) a všech vazeb tuto drkoraci obsahujících. Mohlo by totiž dojít k matení zákazníka a dokonce k ohrožení jeho zdraví! Dámy ovšem byly shovívavé a - jak neopomněly zdůraznit - na rozdíl od praxe roku předchozího neudělily za tento přestupek pokutu.
11. 05. 2011 | 16:19

Skogen napsal(a):

Prudílek, nepovídejte, že USA už jsou rovněž součástí EU... Odkdy?
11. 05. 2011 | 16:20

Da.Rock napsal(a):

Myslím, že ten údiv je docela namístě. On je to totiž spíše údiv nad tím, do čeho všeho EU kecá. Kolik jen bruselských ouřadů se živí tím, že sledují, zda členské země nepoužívají pro své výrobky chybného označení? Zakázali nám rum, marmeládu a teď i pomazánkové máslo. Přitom rum i marmeláda tady byly už v době, kdy celá EU byla ještě na houbách.
11. 05. 2011 | 17:38

Skogen napsal(a):

Da.Rock, chtěl jste asi říct, že Evropská unie českému lihovému nápoji, kterému se říkalo rum (a z toho pramenila jeho pověst podřadné lidové lihoviny) a nyní pomazánkovému máslu (všimněte si, že většina lidí včetně mě píše název malými písmeny, tedy jako obecný druh potraviny a ne jako konkrétní název výrobku), zakázala názvy rum a pomazánkové máslo, nikoliv, že by usilovala o zákaz samotných produktů.

Co se týče marmelády, tam nikdo nic nezakázal. Problém byl s užíváním označení jam (chcete-li džem) právě pro marmeládu. Marmeláda je homogenní hmota, džem obsahuje kousky ovoce.

Nespatřuji v tom nic skandálního. V pojmech by měl být určitý pořádek. Jen si vzpomeňte na prastarý fórek Čecháčků, kteří Moravákům dávali sežrat, že sifon není sodovka, nýbrž to pod umyvadlem :)
11. 05. 2011 | 18:19

Viola napsal(a):

vlku,

dokážete velmi pěkně psát, třeba i o pomazánkovém másle. Není vás škoda na takové komentáře, možná byste mohl zkusit něco většího, nebo jste už něco většího vydal?
12. 05. 2011 | 10:51

Da.Rock napsal(a):

Skogen: Bezvýznamné slovní hříčky, které nemají praktický význam, ale dobře živí hromady ouřadů. A možná i vás. Jestli se něco jmenuje džem nebo marmeláda možná zajímá někoho v Bruselu, tady je to celkem každému jedno. Ale lihovina označaná jako "tuzemský rum" je tady od dob Rakouska-Uherska, tedy dávno před tím, než nějaká EU vznikla a než začala něco regulovat.
A že může název "tuzemský rum" někoho mást? No to máte těžko, mě, jako odchovance plzeňského spodně kvašeného ležáku označovaného obvyklým slovem PIVO, může taky mást, když v Belgii narazím na višňový Kriek, označený tím samým slovem. Ono to totiž nemá s naším PIVEM nic společného.
12. 05. 2011 | 22:48

resl napsal(a):

Da.Rocku, maso hovězí není vepřové atd. a přesto je to maso.
13. 05. 2011 | 10:41

Skogen napsal(a):

Da.Rock, ale mě to třeba zajímá. Jako spotřebitele. Víc než marmeláda mi chutná džem - mám ty kousky ovoce rád :) Kdybych se nemohl spolehnout na označení, musel bych brejlit přes sklenici, což někdy jde, jindy hůře. Anebo si to zkusmo koupit. Výrobce marmelády by také mohl trošku podvádět, vydávat marmeládu za kvalitnější džem (bývají kvalitnější) a prodávat ji za cenu džemu (bývají dražší). No a to už naštve nejen výrobce džemu.
14. 05. 2011 | 18:20

Skogen napsal(a):

Da.Rock, ještě jednou - jistě, jsou různé druhy piva a nenechte se mýlit, trh s pivem je velice pečlivě sledován zejména konkurencí, která se v případě prohřešků obrací na autoritu. Stejně jako v případě másla a Pomazánkového másla. Evropská komise sama o sobě po výrobcích neslídí, jestliže ten belgický mok nikoho nepoškozuje, nikdo se na unii neobrátil. Můžete být první ;)
14. 05. 2011 | 18:24

cnemo napsal(a):

Navrhuji přejmenování na Pomazánkové nemáslo:) To bude určitě evropské
18. 10. 2012 | 20:50

Lexa napsal(a):

nestacilo by vypustit mezeru, rikat tomu 'pomazankovemaslo' ? Komousi z Brusele by se nazrali a koza by zustala cela
18. 10. 2012 | 20:57

stařenka napsal(a):

Je fakt, že se už Pomazánkové máslo řešilo před několika lety a docela mne překvapilo, že se stále prodává pod starým názvem. Myslím, že se říkalo, že se bude prodávat pod názvem Pomazánkové nebo Mléčná pomazánka. Pak to celé nějak utichlo. Jezdíme nakupovat do Německa, někdy se stavíme v Polsku. Připadá mi celkem normální, že platí stejné podmínky pro označení některých potravin v EU. Konkrétně u másla, pokud si ho koupím v Německu /vychází tam levněji/ či jinde, mám jistotu, že jsem si koupila opravdové máslo, ne nějakou náhražku.Pokud Pomazánkové máslo nesplňuje kritéria pro označení másla, pak ať se jmenuje jinak. Nikdo nám ho ale z trhu nebere nebo nezakazuje vyrábět či prodávat.Je až s podivem, kolik humbuku se z toho nadělá.
20. 10. 2012 | 21:45

amarok napsal(a):

Bohužel, konkrétně pomazánkové máslo je případ české malosti, překrucování a poukazování na to, že překroucený fakt je nesmysl. Potrefená husa se prostě vždy ozve.
Pomazánkové máslo není máslo. A to že víme co to je ještě neznamená, že se to tak může jmenovat. Mě osobně je jedno, jak se bude tento produkt jmenovat. A) zjistím si na co se přejmenuje a budu ho kupovat dále. B) nechápu, proč je to pro nás takový problém.
Chci aby označení RUM bylo pro skutečný RUM a ne pro tuzemák. Chci aby nafta byla skutečně nafta a ne jen smíchaný olej třeba s jahodovým sirupem. Chci aby maso bylo skutečně maso a ne třeba nějaká náhražka z banánového odpadu míchaného s čínskejma teniskama.
Chci přijet do Itálie a když požádám o olio di oliva, dostanu olivový olej a ne sto let starý lak na rakve. Bohužel si spousta našich spoluobčanů neuvědomuje to, že existují i lidé kteří cestují po světě a prostě si chtějí koupit to co chtějí. A ne být jako nějaký Jirka Babica. To platí jak pro cizince vůči nám, tak i pro nás, kteří se stáváme v cizí zemi cizinci.
Dlouho se zde bojovalo za označení buřt vs špekáček. Nikomu to nevadilo, spíš naopak. A teď vadí pomazánkové máslo? To mi přijde minimálně jako schizofrenie
21. 10. 2012 | 21:18

Rémi Simeón napsal(a):

Co se týče Jiřího Havla, tak ten odešel do věčných loviš , žádný evropsý důchod si neužije. Sám si neuměl spočítat , že by mohl déle žít , kdyby se nepachtil po funkcích . Takže mu 500 000 měsíčně život neprodloužilo ani o jediný den , spíše naopak .
17. 11. 2012 | 01:03

Alexander Mašlaň napsal(a):

pane Havel, otázka másla nic nemění na tom,že RVHP (pardon) EU je odporná zvrhlá záležitost,živí se na tom jen xx jedinců v čele s maoistou Barossem. Tihle lidé" s astronomickými platy odtržení od reálie života nejsou ani schopní ani ochotní tuto realitu vidět. Hlavně se mi tu pane Havle nezkoušejte připomínat se sumami které dostává jen tak za nic" ČR od RVHP, já budu jezdit po své" byť rozbité silnici než prodanou suverenitu. Celá zparchantělá EU není nic jiného než cesta do pekel, doufám že se EU rozpadne dříve než tu eurohujeři se svazáckým zápalem alá 50tá léta zavedou Ojro! Přestaňte strašit lidi,že rozpadem RVHP (EU) bude mít negativní důsledky. Možná pro nějakého pohůnka maoisty Barossa bude mít negativní (když nedostane statisícový měsíční plat) ale to mě vůbec nezajímá!
15. 02. 2013 | 21:44

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gazdík Petr · Glanc Tomáš H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Navrátil Marek · Němec Václav · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy