Hugo Boss – módní značka s nacistickou minulostí

09. 10. 2015 | 10:48
Přečteno 2357 krát
Dnes tvoří značka „Hugo Boss“ synonymum pro luxusní módu. Dříve však jeho zakladatel vyráběl uniformy pro obávanou SS či všemocný Wehrmacht.

Společnost zpočátku vyrábějící konvenční, pracovní a sportovní oděvy založil Hugo Boss v roce 1923 ve svém rodišti v německém Metzingenu na Kronenstrasse 2. V následujícím roce dostal od mnichovského obchodníka Rudolfa Borna objednávku pro nacisty – výroba hnědých košil. V roce 1925 disponuje s 33 zaměstnanci a ve výrobě zaujímá široký záběr. Zaměřuje se nejen na pánskou konfekci, ale také na ložní prádlo či dokonce pláštěnky.

V roce 1930 se však vlivem hospodářské krize Německa dostal téměř do bankrotu. Svou firmu udržoval v utlumeném režimu a své věřitele dokázal přesvědčit, aby mu s platbou vyčkali – byl zřejmě velmi schopný řečník a vyjednávač. Dokonce získal své zaměstnance k tomu, aby dočasně pracovali za sníženou mzdu.

Záchranou se mu záhy staly zakázky na výrobu uniforem pro poštovní službu a zaměstnance železnice.

Bossova situace se ještě více upevnila, když v roce 1931 vstoupil do NSDAP. Již jako člen nacistické strany se dostal k přímým zakázkám nacistů a lukrativní objednávka byla na světě – výroba stranických uniforem a v následujícím roce ve spolupráci s profesorem Karlem Diebitschem a grafickým designérem Walterem Heckem navrhl proslulé černé uniformy SS.

Přesto, že se nyní dostával stále více k lukrativnějším zakázkám, nikterak výrobu civilních oděvů nezavrhoval. Rok před válkou ovšem musel výrobu zcela a výhradně zaměřit jen pro armádní účely.

Svůj první milión říšských marek získal ze svého ročního obratu v roce 1942. V průběhu války se mu dařilo ekonomicky velmi dobře, důvodem byl požadavek na nepřetržitou dodávku uniforem wehrmachtu a jednotek Waffen-SS. Vzhledem k enormnímu nárůstu nacistických objednávek a nízkému poměru zaměstnanců začala Bossova firma využívat pracovní síly nuceně nasazených, které jí dodávalo gestapo. Jednalo se převáženě o ženy z Polska, ale také z Československa, Rakouska, Francie, Belgie, Itálie a Sovětského svazu. Ti byli soustředěni v pracovním táboře, který byl vybudován v prostoru Bossova továrny, kde však vládly velmi špatné podmínky. Hlavním nedostatkem pro nuceně nasazené, kteří museli splňovat drakonickou normu dvanáctihodinových směn, byl nedostatek jídla a léků. Poměry se o něco málo pro dělníky zlepšily v roce 1943, kdy společnost přehodnotila strategii životních podmínek. Boss si uvědomil, že pracovní výkon se zvedne, pokud se jeho pracovníkům povede lépe. Přesto došlo v táboře k několika úmrtím. Ve čtyřech případech se jednalo údajně o přirozenou smrt a v jednom o sebevraždu. Podle pozdějších zjištění měla společnost v roce 1944 celkem 324 zaměstnanců.

Po válce byl Boss obviněn z přímé spolupráce s nacisty a obohacování se na válečném průmyslu. V roce 1946 nad ním byl denacifikačním tribunálem vynesen rozsudek, který ho zbavil hlasovacího práva a určil povinnost zaplatit sto tisíc německých marek, jako reparaci nuceně nasazených pracovníků. Měl však dovoleno pokračovat v podnikatelské činnosti.

Hugo Ferdinand Boss zemřel v srpnu 1948. Osudným se mu stal rozsáhlý zánět dásně a zubů, zřejmě gingivitida.

Po skonání módního návrháře společnost prosperovala dál i po válce. Továrnu totiž řídil Bossův zeť Eugen Holy, který se zaměřil víceméně na výrobu pánských obleků. Firma ožila, když došly další neuvěřitelné zakázky – oděvy a uniformy pro alianční vojska. To však nebylo vše, posléze přišla další objemná objednávka, tentokrát od Červeného kříže, který byl v poválečném období gigantickou humanitární institucí.

V 60. letech se ku prospěchu společnosti již pozapomnělo, že prosperující firma vydatně pracovala pro nacisty. Společnost se stala více uznávanou značkou po celé Evropě a její věhlas se šířil i za její hranice.

V roce 1967 převzali firmu do správy Jochen a Uwe Holy - vnuci Huga Bosse, kteří dali společnosti zcela novou image.

Začali rozšiřovat barevné odstíny svého sortimentu. U stávajících černých obleků se objevily moderní hnědé, modré či zelené barvy. Lákadlem byly nepochybně odolné látky utkané firmou Gaenslen & Voelter sídlící shodou okolností v Bossově rodišti. Přidáme-li k těmto inovacím ještě moderní střihy a materiál z vysoce kvalitních italských tkaniv, pak není divu, že během následujících deseti let značně předběhli své konkurenty. Na počátku 70. let proto také patřičně za svou kvalitu zvedli ceny. V následujících letech se tváří módní značky stala řada osobností, mezi nimiž byl například herec Sylvestr Stallone či slavní řidiči Formule1. Stejně tak si vedli v golfu a tenisu, kde svou značku propůjčili například několikanásobnému vítězi Wimbledonu Björnu Borgovi. S reklamou nikterak nepolevovali a prozíravě prosazovali své výrobky na těch nejvyšších místech. Důkazem je toho i skutečnost, že samotný Michael Jackson se nechal vyfotografovat na obal svého alba Thriller v bílém plátěném obleku, jak jinak než od firmy Hugo Boss. Pro tak výbušně expandující firmu v módním trhu byla Evropa rozhodně malá. V USA se přitom tato značka v polovině 70. let zpočátku setkávala s určitou nedůvěrou, ovšem bombastická reklamní kampaň zafungovala. Manažeři, úspěšní podnikatelé či muži s vyhraněnou potřebou k atraktivitě, ti všichni se bez luxusního obleku od Bosse nemohli obejít.

V roce 1980 dosáhla firma ve svém ročním obratu 100 milionů marek. Značka Hugo Boss již expandovala natolik, že se v roce 1985 objevila i na Burze ve Frankfurtu nad Mohanem, kde její část akcií koupil kontroverzní japonský podnikatel Akira Akagi. Ovšem po Akagiho finančním skandálu podíl společnosti Hugo Boss koupila italská společnost Marzotto. Britský deník Financial Times si tehdy nemohl nechat ujít ironický komentář o "transakci mezi osou".

V roce 1989 bratři Jochen a Uwe Holy, majitelé firmy Hugo Boss, nečekaně prodali svých 67% akcií japonské skupině Leyton House. A za dva roky Valentino Fashion Group, jehož předchůdcem byl již zmíněný Marzotto, dosáhl za 165 milionů dolarů k více jak 77% akcií.

Vnuci Huga Bosse, kteří německou značku od základu reformovali, v roce 1993 management společnosti opustili. Zřejmě tomuto nečekanému odchodu přispěla i recese, která módní průmysl přepadla rok před tím. Proto si v tom samém roce vedení společnosti najala proslulého slovenského obchodníka Petera Littmanna, který neměl o módním byznysu ani základního povědomí, což také bylo hlavním důvodem. Nepotřebovali návrháře, nýbrž obchodníka, který značce navrátí opět lesk, prestiž a samozřejmě zisky. Mimochodem Littmann patřil k vlně československých emigrantů z roku 1968, který radil Tomášovi Baťovi či vedení Mercedesu. Dnes jsou jeho klienti například automobilka BMW nebo Porsche.

Bratři si ponechali pouze dva obchody v bavorském Mnichově a Stuttgartu, hlavním městě země Bádensko-Württembersko, které zůstaly součástí Hugo Boss Group.

Odešli možná včas. V roce 1999 totiž američtí právníci, kteří jednali jménem přeživších obětí holocaustu, zahájili soudní řízení proti společnosti Hugo Boss. Důvodem byla otrocká práce nuceně nasazených v průběhu druhé světové války, které zakladatel společnosti využíval. Žaloba přišla rok poté, co rakouský časopis vydal článek pojednávající o otrocké práci dělníků pro společnost, která vyráběla uniformy pro nacisty během období Třetí říše. Nutno podotknout, že tuto nechvalnou minulost prvně zveřejnil Washington Post již v roce 1997.

Soud následně nařídil společnosti, aby se veřejně omluvila všem přeživším nuceně nasazeným při otrocké práci a rodinným pozůstalým. V roce 2000 se společnost Hugo Boss zavázala zaplatit do fondu pro bývalé nuceně nasazené 500 000 liber, jako určitou kompenzaci za práci vykonanou během druhé světové války. V roce 2008 byl generálním ředitelem Hugo Boss jmenován Claus-Dietrich Lahrs.

Hugo Ferdinand Boss se narodil 8. června 1885 ve švábském Metzingenu na jihozápadě Německa nedaleko Stuttgartu. Z pěti dětí byl nejmladším přírůstkem do rodiny Luise Münzenmayerové a Heinricha Bosse, kteří se zabývali především obchodem s textilem. Tkalcovna v Kostanzu (česky - Kostnice) ležící nedaleko švýcarských hranic na jihozápadě Německa byla v letech 1903 – 1905 jeho pracovištěm, kde získal nejen praxi v oděvní oblasti, ale také obchodní přehled. Hugo Boss byl jediným ze všech sourozenců, který se dožil dospělosti a v roce 1908 v rámci dědického řízení převzal ve 23 letech rodinný obchod. V tom samém roce se také oženil s Annou Katharinou Freysingerovou, se kterou měl dceru. V roce 1914 vypukla světová válka a téměř třicetiletý Boss narukoval do armády, kde dosáhl hodnosti desátníka.

Hugo Boss je dnes stále synonymem kvalitního zpracování materiálů a celkové elegance výrobku. Výrobce pánské i dámské módy a parfémů dnes provozuje přes 6000 prodejních míst ve více jak 100 zemích po celém světě.

Václav Miko

Autor je spisovatel a publicista

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy