Koncem června podá asi Finsko a Švédsko přihlášku do NATO

09. 04. 2022 | 17:20
Přečteno 3152 krát
Předešlé díly Vikingské výpravy do NATO

8. díl – Spojenecké manévry (update z 4.4.):
Zcela jistě v souvislosti s jednáními s nejvyššími finskými politiky v uplynulém týdnu, a jejich vyjádřeními tento víkend, ujistil generální tajemník NATO veřejně obě země, že aliance najde způsob, jak je přijmout, pokud se pro to rozhodnou, poměrně rychle a současně potvrdil, že aliance vede ohledně vstupu s oběma zeměmi „dobrý dialog“.

A finský ministr zahraničí navíc prohlásil, že představitelé země již stihli projednat možný vstup do NATO s „téměř všemi“ jeho 30 členy (prezident mezitím i s Tureckem, které prý podporuje „finské cíle“, cokoliv se pod nimi myslí) a již teď, do poloviny dubna, podá novou bezpečnostní zprávu parlamentu, jemuž tak zůstane docela pohodlný měsíc, určený finskou premiérkou, pro projednání a schválení členství...

9. díl – Verbování vojáků (update z 5.4.):
Průzkum veřejnoprávního rozhlasu sice veliká většina poslanců odignorovala, ale, vedle potvrzení předešlých deklarací druhé a třetí největší parlamentní strany podpořit z opozice členství v NATO, prokázal přiklánění se ke vstupu i u čtvrté, páté a sedmé největší parlamentní strany, které jsou již všechny součástí vládní koalice. A jelikož poslanci největší sociální demokracie neodpověděli asi i kvůli tomu, že si doma balí kufry do NATO, jen šestá největší parlamentní strana, taky vládní Levicový svaz, zůstává být asi se svými jen 16ti z 200 poslanců převážně proti členství. Průzkum se navíc konal ještě před odkrytím ruských masakrů, které musely obě země posunout ještě blíž k alianci, vzhledem k čemuž se hraje spíš již jen o dvoutřetinovou podporu vstupu. O ní se zdál prezident naznačit, že by si neměla vzhledem k jasným průzkumům veřejného mínění vyžadovat potvrzení v referendu, i když tím, že tak neučinil otevřeně, nevyloučil jeho nekonání ani v případě slabší parlamentní většiny.

A generální tajemník NATO prohlásil, že očekává pro vstup Švédska a Finska podporu všech 30 členů aliance, a navíc obě země nepřímo ujistil, že NATO zajistí jejich bezpečnost i v mezidobí mezi podáním žádosti o členství a jeho ratifikací.

Sociologická vsuvka:
Rady: Žít jen v „univerzalističtějším“ prostředí vzdělaného a liberálnějšího velkoměsta či lepší „maloměstské“ univerzity (ale ve Stockholmu pozor na bytový problém, o jakém se Praze ani nezdálo), připravit se na introvertnější a uzavřenější kulturu (ve které jde vše podstatné jako bydlení, práce či „informace“ z 90 % přes neformální známosti), opatrně našlapovat na minovém poli milionu nikde nepsaných pravidel a moc nevyčuhovat (max. konformně nekonformní – cop nebo tak), je to pietisticko-asketická, ustupujícím ledovcem a Augustem Strindbergem obnažená, obří skandinávská skála, která je tak těžká, že se podle geologů postupně potápí, a která zplodila Foucaulta...

Michel Foucault: „[… In Sweden], a human is but a moving dot, obeying laws, patterns and forms in the midst of a traffic that is more powerful and defeats him/her.“ (Bonniers Litteräre Magasin, 3/1968)

Dějiny Švédska v nano-kostce: Švédi pocházejí z Vikingů, nikdy neměli nevolnictví či širší aristokratickou vrstvu (na druhé straně ale umožňujíc i panovnický absolutismus Karla XII., pokládající historické základy silného moderního technokratického a sociálního státu) a, vedle válečných porážek Ruskem, je zkrotili, podle místních historiků, až moravští pietističtí misionáři hrabě von Zinzendorfa, zakládající v podstatě to, co dnes svět rozumí pod moderní „švédskostí“.

10. díl – Spodní proudy (update z 8.4.):
V uplynulých dnech se staly tři, jen zdánlivě ne natolik podstatné, události, které ale mohou být posledními hřebíky do rakve minimálně finské neutrality.

Introvertní mlčení bude sice asi již navždy nejpřitažlivější skandinávskou volbou, ale ne za každou cenu, a pro politiky určitě ne za víc než tři procenta voličských hlasů, které podle nejnovějšího průzkumu, pravděpodobně za své jasné postavení se za vstup do NATO, získala středopravá opoziční Národní koalice, vytvářející si nimi výrazný náskok před tajnůstkářskými sociálními demokraty. A i když Praví Finové naopak ztratili dvě procenta, průzkumy veřejného mínění ohledně členství se již zjevně promítají do politických průzkumů, což i zbylé politiky pomůže obrátit směrem k alianci.

A to i ty méně odvážné, na které zase zaúčinkuje zjemnění ruské rétoriky, která místo předešlého řinčení zbraněmi upozorňuje ústy Putinova mluvčího již jen na nutnost „vybalancovat situaci“ a za účelem zajištění vlastní bezpečnosti „přijmout dodatečná opatření“ či „posílit sofistikovanost západního křídla“. V rámci obnovy dobrých sousedských vztahů by navíc Rusko neodpálilo jaderné hlavice, jelikož by vstup severských zemí do NATO nepovažovalo za existenční ohrožení.

Generální tajemník NATO následně nepřímo potvrdil souhlas všech 30ti členů se vstupem skandinávských zemí a současně i jejich politickou ochranu aliancí v několikaměsíčním mezidobí od podání žádosti o členství do její ratifikací nimi. Pentagon k tomu ještě vzápětí naznačil, že země mohou počítat i s americkou (zjevně obrannou) podporou. A v odpovědi, přirozeně, očekávané cyber-, airspace- a další hybrid- (pro nedostatky nové technologie opožděno) odvetná opatření.

11. díl – Finská šifra (update z 9.4., kataklyzmatická katarze):
Jelikož žádné víkendové vydání novin nemůže zůstat bez křížovky, i finská premiérka nechala pro čtenáře jeden hlavolam, když prohlásila, že nová bezpečnostní správa, kterou vláda předloží příští týden, „odstartuje formální proces, který bude završen koncem června“…
Tik – tik – tik – tik – bong

Nemusíte být zoufalí, autor za vás rozluštil jak samotný hlavolam, tak i hlavolam hlavolamu, pokud jste tam, podobně asi i jako většina světových novinářů, žádný nespatřili. Proč koncem června, když by měl parlament, podle premiérčiných předešlých prohlášení, a navíc i popohánění, projednat vstup do poloviny května, nutnost referenda přední severští politici opakovaně vyloučili již předem a žádné další formální procesy, které by měly zabrat dokonce až měsíc a půl, pro podání žádosti o členství nejsou nutné?
Tak další dvě minuty na vyřešení již samotného hlavolamu, na základě premiérčiny šifry…
Tik – tik – tik – tik – bong

Jelikož doufáme, že budeme i nadále ve fakticko-analytickém médiu, přesuneme se do říše...
Spekulace: Neodůvodněný časový posun nesměroval k vlastním voličům nebo NATO, ale pořád podřimujícímu skandinávskému sousedovi, možná předávkovanému prášky na spaní. Švédska premiérka podmínila souhlas svých sociálních demokratů se vstupem do NATO jeho předešlým schválením finským parlamentem, což by dokonce časově souhlasilo i s jejím předešlým prohlášením o předložení analýzy nové bezpečnostní politiky do konce května (tedy v dané bezpečnostní situaci zbytečně pozdě, ale nedlouho po finském parlamentním projednání, které je i z toho důvodu premiérkou tolik popoháněno), i s vyjádřením vládního postoje k členství. Na jejich základě by měl následně věc projednat švédský parlament, kterému by pak na to zůstal do konce června, podobně jako teď finskému parlamentu, celý měsíc. Přičemž švédská premiérka dokonce ještě před finskými vedoucími politiky prohlásila, že by si vstup neměl vyžadovat referendum, a politici obou zemí neustále upozorňují na úzkou vzájemnou koordinaci svých postupů. Ale jelikož každá z nich se, samozřejmě, rozhoduje nezávisle, tak asi i vzhledem ke své, již předtím demonstrované, oblibě v deadlinech, určila finská premiérka jeden, za který není ochotna jít, i svým švédským kolegům. Bingo.

Dnes nejpravděpodobnější prognóza vývoje: v polovině dubna postavení se finské vlády za členství, v polovině května jeho schválení finským parlamentem, a následné opakování stejného scénáře ve Švédsku, jen s posunem prvního na přelom května a června a druhého na přelom června a července, kdy by i měly obě země podat společnou přihlášku. Jelikož ratifikační proces všemi 30ti členy by měl podle finského ministra zahraničí trvat 4 až 12 měsíců, ale vzhledem k tomu, že podle generálního tajemníka souhlasí s rozšiřováním již všichni, a navíc by se v současné výjimečné situaci urychlil, jde počítat s nižší hranicí. Jestli se tedy nic nezadrhne a předávkovanému švédskému sociálnědemokratickému kocourovi nebude nutné pumpovat žaludek (kdy by ale mohlo Finsko samostatně podat žádost dokonce ještě dřív), obě země by mohly vstoupit někdy ve 2měsíčním předvánočním období, respektive ke standardně zaokrouhlenému datu 1.1.2023. A pokud má někdo příležitost vsadit si na konkrétní datum, kurz bookmakerů bude na tento i stovky násobně vyšší, než je jeho reálná pravděpodobnost, přičemž to ale pořád vypadá spíš ještě na závěr tohoto roku.

Zpátky mezi fakta:
Finská premiérka následně v televizi naznačila vlastní orientaci na NATO, které by podle něj poskytlo dodatečnou bezpečnost a jejíž směrem, a ve stejnou dobu, doufá, že Finsko vykročí společně i se Švédskem, za účelem čehož se příští týden sejde se švédskou premiérkou, čímž i částečně potvrdila předešlou spekulaci a prognózu.

A čtvrtá největší parlamentní, a poprvé současně i vládní, strana Finský střed oficiálně deklarovala již tušenou podporu vstupu do aliance. Tím pádem parlamentní strany, mající již v součtu 107 poslanců z celkových 200, oficiálně podpořily členství, i když se jedná o prohlášení stran a jejich poslanci mohou ve většině případů hlasovat podle vlastního svědomí. Podpora Finského středu je ale navíc zajímavá i tím, že se jedná o jen teď obráceného tradičního zastánce neutrality, demonstrujícího tektonický posun skandinávské společnosti a politiky.

Ve Švédsku zase předseda Švédských demokratů vyzval svojí stranu, aby se spolu s Finskem přiklonila k členství, což by umožnilo jeho přijetí nadpoloviční parlamentní většinou. Tu ale premiérka označila vzápětí za nedostatečnou a ve snaze udržet sociálnědemokratické veto trvá v tak závažné otázce na nutnosti tříčtvrtinové většiny, což ale jen může znamenat s připravovanou podporou vládní strany a potenciálně podle výše načrtnutého scénáře. I když je tomu teď těžké uvěřit, pokud holky opravdu kují pikle, může se z něj vyklubat mnohem mazanější kocour, a tím namazaným se nakonec může ukázat být opoziční dřevorubec.

A po tom, co jak finský, tak i švédský ministr obrany dementoval šířící se drby o švédsko-finské obranní alianci, zůstává na stole již jen jedna bezpečnostní alternativa, což dál zužuje švédským sociálním demokratům manévrovací prostor, i když právě to může být skutečným účelem jejich vyčkávací taktiky (to není paranoie, Švédi jsou extrémně mazaní – nezapomínat na „záležitost nevyhnutelnosti“, která se o vše postará sama a za kterou již nikdo nebude muset nést odpovědnost)...

__________(průběžná aktualizace)__________
12. díl – Závěrečná scéna:
Nemá to již smysl dál sledovat, vlaky se rozjely a šlo jen o to, tedy ke všemu řečenému pak jen postupně přidávat predikát reální existence (chytli jste se, existence není predikát – což ale neznamená, že Bůh neexistuje) a dál již jen fakta…
11.4.:
- švédští sociální demokraté odstartovali vnitrostranickou debatu o členství
- stranickým odsouhlasením podpory členství Švédskými Demokraty se zformovala proalianční parlamentní většina, i když samotnou přihlášku do NATO podává vláda, která tak může dělat obstrukce
- již 68 % Finů podporuje i jen samostatný vstup země do NATO

13.4. (odvíjí se autorův scénář):
- finská vláda předložila novou bezpečnostní správu, zdůrazňující nutnost změny bezpečnostní politiky a výhody členství v NATO, ale bez konkrétních doporučení, parlamentu,...
- …a zatímco, v dané věci tři hlavní, finští ministři se na tiskové konferenci při té příležitosti snažili bez otevřeného prohlášení podpory vstupu všemi ostatními způsoby naznačit svoji podporu členství,…
- …finská premiérka, při návštěvě švédské, v černé kůži potvrdila, že se o něm rozhodne do několika týdnů (i se skutečností, že jen Článek 5 poskytuje bezpečnostní garance),...
- …a tedy předešlý termín do konce června platí pravděpodobně pro společnou přihlášku se Švédskem, jelikož obě země by měly podle ní konat v souladu,...
- …v průběhu kterých, jak se patří na konsensuální demokracii, proběhne sociálnědemokratická celostranická diskuse, jejíž výsledky jistě vezme do úvahy vedoucí stranická komise, která ale o věci nakonec rozhodne sama (nenápadní poslední věta) pravděpodobně 24. května již i na základě nové vládní bezpečnostní správy a především hlasování finského parlamentu, ponechávajíc tak pro jednání švédského přesně měsíc nejen do premiérčina deadlinu, ale i madridského summitu NATO, který hraje i důležitou závěrečnou roli v celém tom „harmonogramu“,…
- …který je, vedle autora, i podle Torbjörna ze Svenska Dagbladet již i švédským sociálnědemokratickým vedením nějakou dobu schválen

14.4.:
- první finský vládní ministr otevřeně podpořil členství
- finský prezident potvrdil, že se o něm rozhodne daleko před koncem června
- finská ministryně pro Evropu potvrdila vysokou pravděpodobnost vstupu země do NATO
- a, především, ve švédské zahraničněpolitické odborní obci vzniká prý konsensus o tom, že i Švédsko podá žádost o vstup koncem června
- the Local, navíc, čtyři dny po autorovi zveřejnil téměř identický pravděpodobný harmonogram vstupu Švédska do NATO (i domácí jsou dva kroky pozadu, ale autor předběhl i samotné politické aktéry a místy dokonce i sebe samého)

Bonus: Švédský bezpečnostní expert vysvětlil, proč je kvůli své strategické poloze Švédsko ještě ohroženější než Finsko, a kdyby již na někoho z nich Rusko zaútočilo, tak na jeho bezbranný ostrov Gotland („pevninová letadlová loď“). Především, když by se po samostatném vstupu Finska do NATO dostalo Švédsko do podobné pozice jako Ukrajina a stalo se poslední, zvenku nechráněnou možností ruského útoku v regionu, respektive by jej po něm, izolované, bylo možné odstrašovat od pozdějšího samostatného vstupu mnohem lehčeji než dnes obě země současně a dveře do NATO by se mu tak vstupem Finska mohly na dlouhou dobu zcela uzavřít. A tedy pokud invaze v momentu rozbourala základní předpoklad finské neutrality, tak v případě švédské to platí ještě víc a politika již jen následuje logiku. Jiný bezpečnostní expert ale upozornil na to, i když to zní paranoidně a téměř jako z Jamese Bonda, že Rusko již může mít na území obou zemí vybudovány menší „soukromé“ armádní základny pro helikoptéry, menší lodě a ponorky (a podezřelé je i známé helsinské ruské kolo).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy