Archiv článků: prosinec 2023

31. 12.

Nesýčkujte o cenách potravin, prosím

Jan Dvořák Přečteno 1074 krát

Co jsme se toho naposlouchali od léta, kdy vláda zveřejnila ozdravný balíček, v němž některá drobná zvýšení daní a poplatků celoplošně vykompenzuje snížením DPH na potraviny.

Více »

30. 12.

Mráz přichází z Kremlu, Mrazík z obrazovky

Jan Dvořák Přečteno 1470 krát

Přemnozí televizní diváci s velkými rozpaky, dokonce se správným pocitem, že se dívají na něco naprosto nevhodného, se pro-styděli až k závěrečným titulkům Mrazíka.

Více »

29. 12.

Dementi

Jan Dvořák Přečteno 1133 krát

Uplynulých 48 hodin bylo bohatých na výskyt dementi, která na pravou míru uvedla zkreslující informace z nejvyšších kruhů i ze společenského života.

Více »

27. 12.

Nad Strakovkou se blýská (neověřeno)

Jan Dvořák Přečteno 1290 krát

Kdo dopoledne neměl nic jiného na práci, než se projít po nábřeží Vltavy v hlavním městě, nepřehlédl panoráma Hradčan a pod nimi, kousek nad břehem, rozsáhlý úřad vlády.

Více »

26. 12.

Premiérova řeč jako z pohádky

Jan Dvořák Přečteno 2721 krát

Na Štěpána si v osm hodin večer jako diváci televize vykoledujeme projev předsedy vlády, jímž P. Fiala předběhne samotného prezidenta a doběhne předsedu Senátu.

Více »

24. 12.

Mánes nad rubín – krátká vánoční pohádka

Jan Dvořák Přečteno 1028 krát

Bylo, nebylo – ale spíš nebylo. Pár dní před „jéžíškem“ se ozval nebeský administrátor přímo jedné ze tří královských dcer, Marušce.

Více »

22. 12.

Nezklamali

Jan Dvořák Přečteno 2063 krát

Byl jsem moc zvědav, jestli se najde po včerejšku někdo chytrej, kdo nám tu hrůzu vyloží a zaujme pozici, popřípadě exhibici.

Více »

21. 12.

Protioplzlostní útvar tajné policie zasahuje - fikce

Jan Dvořák Přečteno 1180 krát

Bretschneider se ještě dvakrát prošel pomalým vyzývavým krokem ulicí, přičemž si dal velmi záležet na tom, aby pořádně kroutil boky v sukni od manželky a otáčel kabelkou vutonkou zabavenou při razii na falešné zboží u Vietnamce.

Více »

20. 12.

Nad zprávami – rodinná diskuse

Jan Dvořák Přečteno 1163 krát

Jako v každé správné rodině, která se nechce stát obětí dezinformací, probíhá každý večer výměna názorů na domácí i zahraničně politické otázky.

Více »

19. 12.

AI by se kdysi televizi šikla

Jan Dvořák Přečteno 1084 krát

Když v dubnu 1969 odstranil Dubčeka Gustáv Husák, zavál nový vítr, respektive zadul politický vichr, a pokud se doteď věřilo, že Moskvu nějak „zmákneme“, tak víra se stala iluzí.

Více »

18. 12.

Mluviti k národu = stříbro, odpustiti si projev = zlato

Jan Dvořák Přečteno 1382 krát

Začal týden, kdy nám vrcholní politici v sólových televizních projevech poděkují za poctivé budování vlasti.

Více »

17. 12.

TOP 09 – návrat k tradici?

Jan Dvořák Přečteno 1286 krát

Ještě před pár lety bylo v ústředí TOP 09 dobrou tradicí spojovat předvánoční večírek se soutěží o nejlepší interpretaci některé proslulé „hlášky“ z českých filmových veseloher.

Více »

15. 12.

Ach, ta média! Mají sloní paměť

Jan Dvořák Přečteno 1455 krát

Ať mluví co nejholejší fakta! Dobrat se k nim v éře slábnoucí páry, dohasínajícího uhlí i ostrakizovaných spalovacích motorů, je velmi snadné.

Více »

14. 12.

Generálové, či politici?

Jan Dvořák Přečteno 1203 krát

Už od dob rakousko-uherské armády máme štěstí na mimořádně intelektově vybavené vysoké důstojníky s pružným poměrem ke společenským změnám. Nastanou-li.Bohužel.

Více »

13. 12.

Drang nach Dresden (zájezd do Drážďan)

Jan Dvořák Přečteno 1845 krát

Na rozdíl od pana premiéra, jenž teprve před několika týdny přišel na to, že tatáž pomazánka je v Německu levnější než u nás, „blbonáladoví“ občané vědí o cenových rozdílech už dávno.

Více »

11. 12.

Nedůvodně blbou náladou si zatloukáme hřebíčky do rakve

Jan Dvořák Přečteno 1203 krát

Mohlo to být asi tak: Premiér přemýšlel nad tím, jak na síť napsat pár řádků o tom, že objektivně není žádný důvod k blbé náladě.

Více »

08. 12.

Novák vypouští moc emisí, „řídí jako pr*se“, zjistil Brusel

Jan Dvořák Přečteno 1115 krát

(Vize z doby, která předchází definitivnímu zákazu spalovacích motorů)

„Předvolal jsem si vás, pane kolego,“ promlouval komisař pro životní prostředí k českému velvyslanci při Evropské komisi, „protože u vás v Čechii máte stále nadlimitní spotřebu PHM, a tím pádem vysoké emise.“

„Ale, to snad ne,“ bránil se diplomat, „naše vláda, naše policie, naše kontrolní stanice dělají maximum pro..“

„A to vám mám věřit?“

„Samozřejmě.“

„Pak ovšem to vaše české maximum je strašlivě málo!“ A podíval se do sjetiny.

„Mám tady zcela aktuální data z našeho Centrálního registru palubních měřičů spotřeby paliva – a jak víte, každé auto v Unii elektronicky sledujeme 24 hodin denně – a už tam zase figuruje jako největší hříšník mezi těmi ostatními z Česka, ten Novák ze Lhoty!

No ano, nekruťte hlavou, opět ta známá firma! To jste si ho u vás ještě nepodali? Vždyť řídí jako, ehm, jako vepř! Dupe na pedál jako blázen. Víte, jak velkou tím produkuje uhlíkovou stopu? To se pak oteplování nezastaví nikdy!“

Rozohněný Komisař k rudnoucímu velvyslanci potom jen dodal: „Už mě došla trpělivost. Když toho Nováka není schopna předělat na optimálního řidiče vaše vládička, budeme to muset vzít do rukou sami. A my už si s ním poradíme.“

U Nováků, manželka:


„Franto, volal Béďa, že s námi na narozeniny v sobotu počítá. Máme přijet už dopoledne. Máňa prý upeče husičku, takže.., “ upozorňovala Nováková manžela, ale ten ji přerušil.

„Z toho nic nebude. Dostal jsem předvolání. Nemůžu.“

„Předvolání? Na víkend? A kam?“ divila se.

„Do nedělní autoškoly, kvůli spotřebě, že mám prý těžkou nohu,“ dotčeně vysvětloval.

„Když do nedělní, tak ale v sobotu přece jet můžeme,“ namítala Nováková.

„Ale to se té škole jenom říká, že je Nedělní. Nástup je už v sobotu ráno.“

„A kde?“

„V Bruselu.“

„Cože?“ vyrazilo to Novákové dech.

„Je to Evropské koncentrační středisko pro nápravu řidičů. Každý víkend po tři měsíce budeme mít povinné jízdy, a důležitá bude co nejmenší spotřeba.“

„Jéžiš, Brusel,“ zahořekovala Nováková, „a víš, kolik zaplatíš za letenky?“

„Náhodou nic, to se hradí z fondů, ubytování taky,“ konejšil ženušku Novák.

„Aspoň že takhle. A to budete na závěr dělat nějaké zkoušky, kde půjde o řidičák?“

„Kdo nesplní limit spotřeby, tomu na dva roky seberou nejenom řidičák, ale i auto, aby nebyl v pokušení.“

"Proboha, a jak se dostaneme na chatu, jestli rupneš?"

"Neboj, měl bych nárok na 19 jízd bruselským elektroautem i s řidičem."

BRUSEL NAOPAK OCENIL SNAHU ČESKÉHO PREZIDENTA JÍT PŘÍKLADEM OBČANŮM V ELEKTROMOBILITĚ. CESTOU MŮŽE BÝT I  ADAPTACE  KLASICKÉHO VOZU NA BATERIOVÝ. - dv

BRUSEL NAOPAK OCENIL SNAHU ČESKÉHO PREZIDENTA JÍT PŘÍKLADEM OBČANŮM V ELEKTROMOBILITĚ. CESTOU MŮŽE BÝT I ADAPTACE KLASICKÉHO VOZU NA BATERIOVÝ. - dv

07. 12.

Lékaří výsluhy hromadně odmítají - "nejsme chamtivci", říkají

Jan Dvořák Přečteno 922 krát

Ještě včera to vypadalo, že státní rozpočty se v příštích letech prohnou ještě víc, protože lékaři požadují, aby po odchodu ze služby-důchod a podobně-dostávali až do smrti tučnou rentu, jako běžně bezpečnostní složky.

Více »

06. 12.

Evropa nám může trvalý pokles cen závidět

Jan Dvořák Přečteno 1354 krát

Nejhorší je, když nás začnou napadat kacířské myšlenky. Třeba, že Bůh je nespravedlivý, anebo, že neviditelná ruka trhu je naopak viditelná a ranami zákazníkům nešetří.

Více »

05. 12.

Zlatí zdraví Ukrajinci

Jan Dvořák Přečteno 1491 krát

Exministr Kalousek v posledních dnech velmi naléhavě upozorňoval, že to byl právě jeho soustraník Válek, který přišel s jedinou splnitelnou, leč odmítnou nabídkou lékařům, kdežto premiér nabídl nesplnitelné.

Více »

04. 12.

Neprofesionální řidiči protest odvolali – premiér peníze pro ně zařídil

Jan Dvořák Přečteno 962 krát

Po veleúspěšném protestu lékařů přinesl sladké ovoce také protest další skupiny občanů, řidičů amatérů. Také oni měli pádný důvod žádat stát o vylepšení finančních podmínek.

Více »

03. 12.

Premiér chlácholil ministra Válka

Jan Dvořák Přečteno 2003 krát

Od zdroje blízkého Strakovce je k dispozici údajně autentický záznam neformálního rozhovoru premiéra s ministrem Válkem.

Více »

02. 12.

Maximálně osm hodin denně, shodují se předáci soc.dem.

Jan Dvořák Přečteno 951 krát

Osobitý pohled na požadavky mladých lékařů mají zakladatelé sociální demokracie. Na mimořádné reinkarnační schůzce, kam jako hosta ani nepřizvali dosud žijícího současného předsedu umrtvené strany, Šmardu, přijali krátké provolání.

Více »

01. 12.

Ministr v telecí kůži

Jan Dvořák Přečteno 1109 krát

Premiér se pokusil o husarský kousek, když mladé doktory chtěl obloudit přihozením virtuálních miliard, aby si rozmysleli pohrávat si s pacouši.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy