29. 10.

Na zázraky už je pozdě, pane Babiši!

Jiří Zlatuška Přečteno 4974 krát

„Pokud se nestane zázrak, tak nám nezbyde nic jiného než přitvrdit opatření,“ prohlásil premiér Andrej Babiš v neděli. A pokud si jen nevymýšlel výmluvy, zasluhuje za to i s celou vládou vyhnat co nejrychleji z Česka, nejlépe v jednom prostém oblečení, které rychle dotrhá, a určitě bosky. Nastoupit na cestu mohou v Praze a směr nabrat na Norimberk nebo Řezno, odtud pak do Ulmu a Kostnice a dál po stezkách, po nichž před nimi putovaly tisíce jiných do Santiaga de Compostela. Svatý rok s touto poutí spojený sice bude až rok 2021, před jeho začátkem do cíle ale tihle ministři a ministryně dorazí dost těžko.

Dovolávat se zázraků je sice docela populární, ale jen tak samy o sobě do té naší země s židovsko-křesťanskými tradicemi nepřijdou. Boží milost je sice nevyzpytatelná, ale dokáže Andrej Babiš vysvětlit, proč by se nějaký zázrak měl odehrát ausgerechnet zde a k tomu s touhle zlotřilou vládou a potvorným prezidentem?

Více »

11. 10.

Andrej Babiš, Miloš Zeman, Karel Havlíček a další jako lháři otevřeně ignorující zákony České republiky

Jiří Zlatuška Přečteno 25750 krát

Česká republika o víkendu předstihla v počtu evidovaných nakažených v poměru k počtu obyvatel Izrael a stala se celosvětově druhou nejhorší zemí po Andoře. Vedoucí představitelé státu se o víkendu nechali v médiích slyšet, že budou v rámci nouzového stavu přijata opatření, která od středy ( od středy - asi abychom měli čas se za jejich dalšího přispění dostat na první místo i před Andorru?!) zavedou další omezení v šíření epidemie. Všichni si notovali v tom, že se tato opatření nedotknou ekonomiky. Tato prohlášení jsou ovšem ve zjevném rozporu se zákony i věcnou povahou dosposud přijatých i plánovaných omezení (omezení nepochybně potřebných - nicméně přicházejících s křížkem po funuse). Všichni společně při tom lžou, resp. prokazují elementární neznalosti ve věcech, které by měli znát jako absolventi škol ekonomického zaměření i jako představitelé státu.

Více »

07. 10.

Annu Šabatovou do Senátu!

Jiří Zlatuška Přečteno 3552 krát

Anna Šabatová pro mne splňuje představy ideální senátorky. Svým celoživotním nasazením mnohokrát osvědčila oddanost základním hodnotám demokracie a obrany základních občanských práv, od níž ji neodradilo ani její vlastní uvěznění za letákovou akci proti komunisty manipulovaným volbám v době počínající normalizace během jejích brněnských studií filosofie a historie.

Více »

17. 03.

Selhání vrchního velitele Zemana

Jiří Zlatuška Přečteno 6211 krát

Americký Pentagon dodává pro boj s COVID-19 pět milionů respirátorů a dalších ochranných pomůcek pro to, aby byli zdravotníci v první linii boje s koronavirem v bezpečí. Dodá také 2000 specializovaných dýchacích zařízení a otevře 16 svých laboratoří pro zabezpečení testování obyvatel.

Česká armáda zjevně podobně připravená není. Prezident Miloš Zeman jako její vrchní velitel sedí v Lánech zalezlý snad někde v botníku*) a o lékaře ani občany se v této věci nestará.

Věrchuška z Hradu má přitom někde ve skladech 695 masek, které si – nejspíš na základě svých privilegovaných informací o fatální nepřipravenosti resortu zdravotnictví i obrany – nakoupila proti koronaviru údajně kvůli „styku s turisty z celého světa“.

Více »

14. 03.

Nestydatý Junior z rodiny zatížené napomáháním Holocaustu

Jiří Zlatuška Přečteno 14731 krát

Přirovnání přijímání evropské legislativy k židovským transportům je zvlášť nechutné kvůli tomu, kdo je vyslovil:

Václav Klaus junior je vnukem Štefana Mištiny, který se sám — jak již před šesti lety dokumentovaly na základě archivních dokumentů Lidové noviny (Klausův tchán pracoval u tajné policie fašistického Slovenska) — za svého působení na postu vedoucího cenzurního oddělení Ústředny státní bezpečnosti Slovenského štátu v roce 1940 podílel na deportacích slovenských Židů do koncentračních táborů i na krádežích financí slovenských židovských organizací.

Za své rodiče nebo prarodiče sice nikdo nemůže, ale s takto temnou rodinnou historií a jejím přímým podilem na obětech Holocaustu by měl Junior zalézt do kouta a kajícně mlčet, nikoli tyto oběti zneužívat pro artikulaci svých absurdních politických postojů.

Více »

22. 01.

Kvalita vysokých škol versus karenční doba?

Jiří Zlatuška Přečteno 6903 krát

Poslanecký návrh novely zákoníku práce, v němž předkladatelé původně chtěli především zrušit karenční dobu, byl zamítnut Senátem PČR a Poslanecká sněmovna o něm bude hlasovat znovu. Pokud většinou 101 hlasů sněmovna Senát přehlasuje, nepůjde jen o karenční dobu, ale také o krok poškozující snahy o zkvalitňování vysokého školství. Součástí návrhu se totiž stal i poslanecký návrh výrazně usnadňující praxi tzv. létajících profesorů, tedy melouchaření akademiků na dalších vysokých školách a často i tunelování know-how jejich „domovských“ vysokých škol ve prospěch vysokých škol, na kterých si přivydělávají. Když byla novela v Poslanecké sněmovně 31. října 2018 přijímána hlasy vládní většiny (ANO, ČSSD, KSČM) a Pirátů, bylo možné vycházet z toho, že se přílepek poslanců Raise a Válkové, do novely dostal jako věc, která může být vysokými školami přijímána pozitivně. To však neplatí v situaci, kdy byli poslanci na nežádoucí efekt na kvalitu vysokých škol explicitně upozornění Českou konferencí rektorů: v hlasování na schůzi Poslanecké sněmovny dnes začínající tak půjde o to, zda poslanci 101hlasnou většinou potvrdí poškozování kvality vysokých škol.

Více »

29. 06.

Snění o návratu na špičku Evropy „jako za Masaryka“? Leda blouznění z horečky.

Jiří Zlatuška Přečteno 9455 krát

Slib premiéra Babiše vrátit Českou republiku „na špičku Evropy, kde jsme byli za Masaryka“, je absurdním výrokem zejména tváří v tvář skutečnosti, že při jmenování vlády na Hradě deklaroval jako primární úkol dneška boj s migrací. Nejde jen o špatně vynakládané úsilí na boj s nebezpečím, kterému fakticky nečelíme, či o zjevný paradox toho, že boj s migrací deklaruje premiér, který (ekonomickým) migrantem sám je (přičemž samém faktu, že i lidé zde nenarození to mohou dotáhnout vysoko, by nic samozřejmě špatného nebylo), ale především o pomíjení toho, nakolik úspěch první republiky sám stál i na diverzitě a opaku etnické homogenity, u Masaryka samého pak třeba i na tom, že „Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným.“

Více »

08. 05.

Když hlupáci testují školní děti

Jiří Zlatuška Přečteno 6608 krát

Polemiky kolem deformačních efektů plošného testování a standardizace ve školách, jsou u nás živeny především těmi příklady v celostátních zkouškách, ve kterých znovu a znovu vyplouvají na povrch absurdních detaily svědčící o profesní demeci části těch, kdo se na podobě a obsahu testů podílejí. Letos se to projevilo v extrémní podobě u přijímacích testů na osmiletá gymnázia. Nejde o relativně bagatelní důsledek jedné chyby v nich, jako především o to, že ze sdělení ředitele CERMATu vyplývá, že pro posouzení látky páté třídy základní školy z češtiny jsou třeba hned dvě komise (které si navíc správné odpovědi stejně jako personál CERMATu nevšimnou), jako i fakt, že přímo tento ředitel nezvládá jinou tomu věku odpovídající látku, totiž shodu přísudku s podmětem, a při „vysvětlování“ této chyby tvrdí, že dopis (ředitelům gymnázií) psal v časovém tlaku (což je ovšem situace odpovídající tomu, jak píší své testy páťáci i další, kteří jsou jeho testům vystaveni v mnohem stresujícnějším kontextu, který se netýká jen oznamování jejich vlastní chyby, ale vyřazovacích zkoušek rozhodujících o jejich další životní dráze).

Více »

13. 04.

Preferuje Fialova ODS v české vládě nácky před socialisty, nebo sní o tom, že se může uplatnit jako klempíř?

Jiří Zlatuška Přečteno 7359 krát

Preference mezi pravicí a levicí vcelku přirozeně určují preference pro různá složení koalic, ze kterých vzchází vlády, podobně důraz na demokratičnost stran, které ve vedení státu působí. Je ovšem ovšem zvláštní, když „demokratická“ pravice jako ODS pod taktovkou svého předsedy propadá pravo-levému vidění natolik, že preferuje náckovskou SPD před levicovou ČSSD. Nebo věc stojí tak, že se jen trochu krypticky hlásí o pozornost a chce být také při tom?

Více »

23. 03.

Chátrající paměť hradního kvislinga

Jiří Zlatuška Přečteno 12643 krát

Rozhovor prezidenta Zemana „Nedovolím český Majdan“ v MFDnes 22. 3. poskytuje coming out českého prezidenta v pozoruhodné poloze. Tezí „Nedovolím český Majdan“ se Miloš Zeman sám od sebe připodobňuje k sesazenému proruskému prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Vykresluje tím sám sebe jako proruského kvislinga na Hradě. Svým „nedovolím“ — včetně odporu respektovat „ulici“ — také nespokojené české veřejnosti zřejmě naznačuje, že by narozdíl od Janukovyče byl ve střelbě proti vlastnímu národu důslednější a neprohrál by.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy