Archiv článků: prosinec 2021

31. 12.

Tři nevinné politické střípečky

Jan Dvořák Přečteno 1158 krát

Zmínka bude o ministru, který z péče o plné sýpky přesedlal na minisetrstvo dávek, o expremiérovi Babišovi, jenž se na roli opozičního vlůdce vybavil i novým outfitem, a zastihneme i Dědu Mráze, kterého starý zvyk málem zavedl tam, kam letos chodit neměl.


Více »

30. 12.

Jak na Fialovu energetickou žebrotu

Jan Dvořák Přečteno 1591 krát

Našlo se mnoho pochybovačů o tom, zda „traktorista“, „bankéř“ a „ajťák“, takto ministři sociálních věcí, průmyslu a financí, spolu s politologickým premiérem dostojí slibu a ještě do Silvestra důstojně vyřeší postavení lidí, kteří nemají na energie.

Více »

29. 12.

Děda Mráz a děda Mrazík – zavržený a milovaný

Jan Dvořák Přečteno 1258 krát

Nemusíte mít prognostickou genialitu Miloše Zemana ani mimořádnou zkušenost paní Spáčilové, abyste si troufli odhadnout, co bude na obrazovkách tři dny před koncem roku bezkonkurenčním trhákem.

Více »

28. 12.

O silvestrovském putování Omikronu

Jan Dvořák Přečteno 1100 krát

Obrovská sledovanost zajisté podnítila televizní pohádkáře k nesnadnému vymýšlení další zkazky podobné té o putování prince a princezny tam a zpět časem, jak tomu bylo na ježíška letos.

Více »

27. 12.

Babišův kostlivec

Jan Dvořák Přečteno 1933 krát

Premiér Fiala právě načal druhý týden svého „vládnutí“, a tak by se mohlo zdát, že už se ve Strakovce zabydlel, že pracovna šéfa vlády a strany vyhlíží podle jeho vkusu.

Více »

26. 12.

Vyznat se ve štědrovečerní pohádce každému dopřáno nebylo

Jan Dvořák Přečteno 2150 krát

Štědrovečerní premiéry televizních pohádek jsou pod neobyčejně silným drobnohledem. Nikoli však dětí, jak by se dalo čekat, ba ani jejich rodičů ve středním věku.

Více »

24. 12.

Hoj, ty štědrý večere: Popelka na několik způsobů a jedno povzdechnutí génia

Jan Dvořák Přečteno 2364 krát

Ve stínu klasických Tří oříšků pro Popelku, jež budou mít obvyklé vánoční pre v mnoha evropských televizích a samozřejmě i u nás, zůstává premiérově v kinech uváděná norská verze tohoto českého národního skvostu.

Více »

23. 12.

Premiérova rotopedická jízda

Jan Dvořák Přečteno 1575 krát

Premiér vešel do pracovny. Nesl ramínko s oblekem, které pověsil do skříně a pak si sundal tmavý kabát. Pod ním byl v bundě a teplácích. Jakoby se zapomněl po ranním běhání převléct.

Více »

21. 12.

Z čeho premiéra bolí hlava?

Jan Dvořák Přečteno 1531 krát

Premiérovi se rozbušilo srdce a začala ho bolet hlava. Nebylo to následkem nějaké abnormální fyzické námahy – že by například vlastnoručně přestěhoval Babišovu pověstnou, a už vyprázdněnou registračku na „složky“, z jednoho rohu pracovny na druhý.

Více »

20. 12.

První ne-premiérovo pondělí

Jan Dvořák Přečteno 1486 krát

Říká se, že stěny mají uši. V provedení de-luxe mají i oči. Proto je poněkud neetické, avšak státo-bezpečnostně nevyhnutelné, takto sdílet soukromí i s nejvyššími ústavními činiteli.

Více »

19. 12.

Profesor Válek není žádný slepý rozvolňovač

Jan Dvořák Přečteno 2078 krát

Ve dvou ze tří celoplošných televizí byla před nedělním obědem, během něho i po něm, podrobná řeč s představiteli nové vlády o pandemii. Povídalo by se o ní jistě i na Nově, ta však trestuhodně s takovým populárním formátem už řadu let absentuje.

Více »

18. 12.

Ohledně Covidu už žádný příkazový komunismus – razí vláda

Jan Dvořák Přečteno 1403 krát

Hostinskému Palivcovi se ulevilo, když se v pátečním podvečeru z televizních zpráv dověděl, že éra babišovských komunistických zákazů skončila.

Více »

17. 12.

Prezident Zeman demonstroval zdravou mysl

Jan Dvořák Přečteno 1681 krát

Pro někoho překvapivý obrat prezidenta Zemana vůči Fialovu provokativnímu nominování (rusofoba, chinofoba, V4foba,Izraelfoba a Sudetendeutsche Landsmannschaft fila) Jana Lipavského na post šéfa MZV, mělo vysvětlit původně na středu plánované zveřejnění Zvlátního prohlášení Hradu.

Více »

16. 12.

Odkopaná Pekarová

Jan Dvořák Přečteno 4637 krát

Aktivistická předsedkyně Sněmovny dala hlučně najevo, co můžeme (také) od pětikoalice čekat. Rázně zkritizovala aktuální personální změnu ve funkci ředitele zpravodajství Českého rozhlasu.

Více »

15. 12.

Zahrála si s prezidentem umělá inteligence?

Jan Dvořák Přečteno 1497 krát

Lány se v posledních osmačtyřiceti hodinách otřásají v základech bezprecedentním skandálem. Týká se údajného obratu Miloše Zemana ve věci jmenování Jana Lipavského ministrem.

Více »

14. 12.

U nich v Kocourkově

Jan Dvořák Přečteno 1343 krát

Nejsilnější politická strana, jež ne – dávno vyhrála v Kocourkově volby, už získala pro svého předsedu starostenské křeslo, a volba radních je na spadnutí.

Více »

13. 12.

Hádanka pro pamětníky

Jan Dvořák Přečteno 1698 krát

Pondělní překvapivé oznámení premiéra Fialy, že prezident ustoupil od snahy blokovat jmenování vlády kvůli jemu nesympatickému bakaláři, který se chce punktovat se Sudeťáky, ale zato s našimi osvoboditeli nikoli, vyvolalo mezi příznivci Miloše Zemana vážné pochybnosti, zda se jeho zdravotní stav nezhoršil.

Více »

13. 12.

Audience (ne podle Havla, ale podle Zemana)

Jan Dvořák Přečteno 1630 krát

V pondělí odpoledne má dojít ke klíčovému jednání premiéra s prezidentem. Pan profesor Fiala jakoby v pozici adoptivního otce osmnácti dětí se zeptá ředitele Zvláštního ústavu, jak prospěli v přijímacích zkouškách.

Více »

12. 12.

Fialova osmnáctka před sklem

Jan Dvořák Přečteno 1106 krát

Zlé jazyky tvrdí, že kdyby opravdu bylo podle prezidentova gusta, vlak by nejel aspoň přes dvě třetiny ministerských kandidátů, což by ovšem znamenalo, že každý šéf partaje by pak řídil minimálně tři resorty. A to by bylo moc.

Více »

11. 12.

Zděšení z počtu nově nakažených!

Jan Dvořák Přečteno 2073 krát

Den co den nižší počet lidí nově nakažených covidem je na jedné straně zadostiučiněním odcházející vládě, že vyhlášená opatření a očkování zabrala - na druhé straně to však znamená velkou politickou „ránu“ pro nástupce ve Strakovce.

Více »

10. 12.

Nemístné nařčení předsedkyně Sněmovny

Jan Dvořák Přečteno 2093 krát

Markéta Pekarová Adamová se v posledních dnech stala předmětem mediálního honu na svoji osobu. Nikoli snad kvůli chybnému řízení Sněmovny nebo případně utajované vzpouře proti ní ve stranickém vedení.

Více »

09. 12.

Není za průtahy se jmenováním vlády něco jiného?

Jan Dvořák Přečteno 1943 krát

Přísloví „Co se vleče, neuteče“, má svoji červenou linii, a pak už platí, že něco uteče. Anebo přeteče.

Více »

08. 12.

Leskuplný návrat doktora Ratha

Jan Dvořák Přečteno 1423 krát

Vypadá to, že ještě do Vánoc by mohl doktor Rath opustit brněnský žalář a vrátit se do své milované vesničky poblíž stověžaté Prahy.

Více »

07. 12.

Pojede, anebo nepojede Zemanův „Lány Express“ přes Lipavského?

Jan Dvořák Přečteno 1436 krát

Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho, ani vy – zpívával druhdy nejzlatější český slavík, a měl hlubokou pravdu. Kdo by se nadál, že prezident se už vyhoupl za poločas seriálu přezkumů Fialových kandidátů na ministry.

Více »

06. 12.

"Bláznění“ z pandemie, přiměřená reakce?

Jan Dvořák Přečteno 1389 krát

Když den co den čtete a slyšíte, jak kdekdo propadá depresím z dosud „pouhých“ dvou let trvajcí pandemie covidu, a u psychologů a psychiatrů je plno, neubráníte se pohledu do historie.

Více »

06. 12.

Tři oříšky nemusí být staromilsky jen pro dívku Popelku, ale i pro mladíka

Jan Dvořák Přečteno 1505 krát

V posledních dnech se v médiích a v četných diskusích na sociálních sítích „propírá“ dosud takřka nikým neviděná norská verze slavných Tři oříšků pro Popelku.

Více »

05. 12.

Mikuláš - Covidáš, ztratil plášť..

Jan Dvořák Přečteno 1580 krát

I takto by se dala aktualizovat známá říkánka, která v původním znění – tedy, že plášť nechal někde Mikuláš a sukni u někoho zapomněla Mikuláška Anděla - bude se právě v nedělní podvečer ozývat v nejedné domácnosti.

Více »

04. 12.

Kancléř se dostal do elitního klubu K 260

Jan Dvořák Přečteno 2068 krát

Ačkoli hradně-lánský kancléř Mynář si obvykle osobní záležitosti nechává pro sebe a nezatěžuje jimi prezidentovu státnickou mysl, učinil výjimku.

Více »

03. 12.

Policie při kontrolách v lokálech nezná bratra

Jan Dvořák Přečteno 1569 krát

Očividně dosluhující ministr vnitra a politický skorodůchodce Hamáček reagoval na kritiku, že policie „covidové“ kontroly spíše markýruje a je příliš benevolentní, podrážděně.

Více »

02. 12.

Jana Černochová před plexisklem

Jan Dvořák Přečteno 2299 krát

Abeceda je neúprosná. Ve středu odpoledne došlo i na Janu Černochovou, kandidátku na ministryni obrany, aby se dostavila do Lán k pohovoru s prezidentem.

Více »

01. 12.

Milión chvilek pro očkování

Jan Dvořák Přečteno 1328 krát

V domácích poměrech se dalo očekávat, že ambiciózní výzva skupiny lékařů naočkovat milión lidí během jednoho týdne, bude vzápětí kdekým zpochybněna jako nereálné velikášství.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy