Archiv článků: srpen 2011

30. 08.

Prezident Klaus dělá stejnou chybu, jakou vyčítá Západu

Karel Hvížďala Přečteno 11815 krát

Sobotní Právo zveřejnilo obsáhlý a pozoruhodný rozhovor komentátora Alexandra Mitrofanova s Václavem Klausem s názvem Dluhová krize je jen vršíčkem ledovce, v němž prezident na vysoké úrovni analyzuje jako zodpovědný státník hlubší důvody krize evropské civilizace.

Více »

28. 08.

Česká televize v naději (nebo před krachem)

Karel Hvížďala Přečteno 4721 krát

Toto staročeské označení pro těhotenství jsem si vypůjčil pro označení stavu České televize, která stojí bezprostředně před volbou nového ředitele. Kdyby se však volba nepovedla, mohli by zvítězit ti, co by ji nejraději zrušili, jako se to de facto povedlo v Maďarsku premiéru Orbánovi.

Více »

26. 08.

Norsko po atentátu a román Smrtelný

Karel Hvížďala Přečteno 10462 krát

Norsko po teroristickém atentátu, při kterém v Oslu bylo zabito 22. července 2011 osm lidí a na nedalekém ostrově 69, dodnes truchlí. Mezi truchlícími je i osmatřicetiletý spisovatel Thomas Enger, který krátce před hrůzným činem atentátníka zveřejnil svou první knihu. Enger vydal knihu sice již v roce 2009, ale teprve po 22. červenci se stal bestsellerovým autorem, protože jeho fikce se po tomto hrůzném činu přiblížila skutečnosti. Čtenáři v jeho románu hledali odpověď na to, co se vlastně stalo. Navíc Skandinávci milují své kriminální autory, protože v jejich pohádkově nevinné krajině odkrývají čtenářům netušené propasti.

Více »

25. 08.

Maďarsko: konec veřejnoprávních médií

Karel Hvížďala Přečteno 3647 krát

V České republice se za pár dní bude volit nový generální ředitel České televize, která, jako veřejnoprávní instituce či stanice veřejné služby, má nezastupitelnou roli při vzniku veřejného mínění: zastupuje všechny občany a nejen straníky. Jaká ohrožení nás mohou čekat, uvidíme, když se podíváme do Maďarska. Tam se ve veřejnoprávních médiích začalo z úsporných důvodů propouštět, ale tato akce se velmi rychle proměnila v politickou čistku: z 3 200 zaměstnanců má odejít 550 nepohodlných novinářů. Médií se brutálně zmocnil Viktor Orbán a jeho strana Fidesz, která má v parlamentu většinu. Z televize odcházejí tak výrazné postavy jako László Benda, Antónia Mészárosová, Görgy Nej, Péter Nyárádi, Nóra Winklerová či András Siklós. Vyhozeni byli i všichni, kteří protestovali v minulém roce proti novému tiskovému zákonu. Například Antónia Mészarosová před tím dlouho pracovala v BBC a byla hvězdou večerních politických talkshow. Odejít musela hlavně kvůli tomu, že dobře dělala svou práci: premiéru Orbánovi kladla nepříjemné otázky. To je samozřejmě její povinnost. Jenže výsledek pana Orbána nemohl potěšit: sledovanost večerních zpráv na stanici M1 klesla na historické minimum, dívá s na ně už jen 300 tisíc diváků.

Více »

23. 08.

Čeští fašisté za první republiky a dnes

Karel Hvížďala Přečteno 9182 krát

Podíváme-li se v širším kontextu na naší současnou neutěšenou politickou situaci, můžeme konstatovat, že jisté paralely s první republikou jsou nepřehlédnutelné. Po hospodářské krizi a po smrti Antonína Švehly v roce 1933, kdy se do čela agrární strany dostal Rudolf Beran, došlo k výrazné pravicové orientaci této strany.

Více »

21. 08.

Přijde po Kaddáfím občanská válka?

Karel Hvížďala Přečteno 8134 krát

Jak se předpokládalo, jakmile po setmění v sobotu 20. srpna 2011 skončil ramadán, vypuklo v Tripolisu povstání proti Muammaru Kaddáfímu. Podle agenturních zpráv hned po jeho vypuknutí Kaddáfí s celou svou rodinou Tripolis opustil v doprovodu elitních vojáků směrem k alžírským hranicím.

Více »

18. 08.

O konci politiky

Karel Hvížďala Přečteno 8884 krát

Krize eura, problémy se zadlužením a náladové burzy. Vlády se sice snaží něco proti krizi podnikat, jenže jejich politika je příliš pomalá a nedokáže držet krok s tím, co se v naší civilizaci děje. S touto tezí vstoupil do diskuse například esejista Klaus Segbers.

Více »

16. 08.

Petr Nečas opakuje Topolánkovu chybu

Karel Hvížďala Přečteno 6644 krát

I tak by se dala komentovat snaha premiéra zabránit vydání neoficiálního šéfa strany Věci veřejné a poslance Víta Bárty policejnímu stíhání. Alespoň právě o tom psaly Hospodářské noviny. Nejmenovaný člen grémia Občanské demokratické strany jim citoval premiéra: "Jde podle mého názoru o politickou kauzu, a to by mohl být nebezpečný precedens, dovolit, aby do dění uvnitř politických stran zasahovala policie." Tato slova jim potvrdily i dva další zdroje a sám premiér to nedementoval, což znamená, že připustil, že vládnout je víc, než být čestný, mít důvěru a tudíž i legitimitu. Připomeňme, že Vít Bárta je podezřelý z uplácení svých poslanců: měl si vysokými doplatky k poslaneckým platům kupovat jejich loajalitu.

Více »

11. 08.

Před padesáti lety vyrostla Berlínská zeď, symbol studené války

Karel Hvížďala Přečteno 15941 krát

Dne 9. listopadu 2009 uplynulo přesně dvacet let od pádu Berlínské zdi a tuto sobotu uplyne padesát let od doby, kdy ji výhodní Němci začali stavět. Stalo se tak v neděli 13. srpna 1961 v jednu hodinu v noci. Od toho dne byl rozdělen Berlín osmadvacet let. Tehdy začala stavba 165,7 kilometrů dlouhé zdi, která oddělovala americký, anglický a francouzský sektor od zbytku města, kde byli Rusové. V průběhu let se stále vylepšovala, nakonec šlo o dvě zdi, kvůli kterým byla zbořena řada domů. V meziprostoru byly samostříly, zoraný pás a silnice pro policejní hlídky. Dnes na jejím místě najdete jen bílou vydlaždičkovanou čáru. Berlínská zeď byla velkou jizvou na Evropě, která celému světu připomínala, že druhá světová válka ještě neskončila, nebyla podepsána mírová smlouva s poraženým Německem ani nebyl kodifikován zvláštní statut pro Berlín, jen se žhavá válka proměnila na studenou.

Více »

09. 08.

Nebojme se Klause, ale klausismu

Karel Hvížďala Přečteno 14371 krát

"Prague Pride není projevem homosexuality, ale homosexualismu, kterého se -stejně jako řady dalších módních "ismů" - velmi obávám". Tuto prezidentovu větu bychom mohli parafrázovat a říci: Nebojme se Václava Klause, ale velmi nebezpečný je klausismus.

Více »

07. 08.

Paroubkova reálná šance: pomsta

Karel Hvížďala Přečteno 4090 krát

Naděje Jiřího Paroubka, že jeho nová strana nebo strana, ke které by se připojil, by mohla hrát nějakou výraznější roli v české politice, je asi stejně velká, jako že zbohatne psaním knih. I kdyby se jeho strana nakonec do parlamentu dostala, její koaliční potenciál bude velmi malý či jednání s ČSSD hodně obtížné, takže jediný reálný výsledek jeho snažení by byl v tom, že oslabí dál sociální demokracii. Té již při minulých volbách Miloš Zeman vzal něco přes čtyři procenta hlasů a ještě něco ubrala i Jana Bobošíková. Spíš než o reálný kalkul, jde tedy v případě Jiřího Paroubka o akt pomsty a ten je vždy trochu oslepující: zabraňuje mu vidět situaci realisticky.

Více »

05. 08.

Proč měl dostat cenu Quadriga Putin

Karel Hvížďala Přečteno 5230 krát

Cenu Quadriga v podobě zlaté sošky čtyřspřeží uděluje každoročně sdružení Werkstatt Deutschland v den výročí sjednocení Německa osobnostem, které projevily občanskou odvahu nebo svým působením prokázaly průkopnického ducha. Z Čechů dostal v minulosti cenu Václav Havel a Šimon Pánek.

Více »

02. 08.

Ohrožení nepředstavuje levice, ale systém

Karel Hvížďala Přečteno 8779 krát

V zaběhnuté a staré demokracii změna pravicové vlády za levicovou by neměla znamenat nic zásadního a byla by logickou reakcí na tvrdé reformy, které musí přijít po každé krizi. Proto výsledky průzkumu agentury Factum Invenio z minulého týdne, podle kterých, kdyby se volby konaly v červenci, získala levice nejvíce přívrženců, nepředstavují žádné překvapení. Otázka ale je, jestli totéž platí u nás.

Více »

01. 08.

Rupert Murdoch a Anders Breivik: Co mají společného?

Karel Hvížďala Přečteno 6733 krát

V minulých dnech jsme byli svědky dvou příkladů, jak internet mění svět. Mediální baron Rupert Murdoch nemusel ve Velké Británii zastavit nejprodávanější nedělní bulvár News of the World kvůli tomu, že měl velkou moc a manipuloval s politiky, ale jak ukázaly poslední analýzy: krach jeho bulváru zavinili obyčejní lidé. Angličané bulváru tolerují leccos, pokud jeho oběťmi jsou fotbalisté, herci, rockeři nebo politici, ale jakmile zjistili, že se pan Murdoch začal zajímat i o obyčejné lidi, jako byla třeba rodina zavražděné dívky, rozzlobili se.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy