Před dvěma sty lety se narodil geniální Charles Darwin .

15. 02. 2009 | 17:55
Přečteno 17233 krát
Minulý týden, přesně 12. února, uplynulo 200 let od narození jednoho z nejvýznamnějších vědců lidské historie, Charlese Darwina (je zajímavé, že ve stejný den se narodil také Abraham Lincoln). V letošním roce uplyne také 150 od prvního vydání základního Darwinova díla „O původu druhů prostřednictvím přirozeného výběru“).

Darwin s jeho geniálně jednoduchou evoluční teorií vysvětlující vznik nových druhů dvěma základními faktory (trochu zjednpodušeně řečeno (a) dědičností podmíněnou přirozenou variabilitou v rámci každého druhu a (b) přírodním výběrem nejživotaschopnějších variant) je možná intelektuálně nejvlivnějším vědcem moderní doby. Je tomu tak zjevně proto, že teorie vysvětlující vznik druhů přirozenými procesy je alespoň na první pohled v rozporu s doslovně chápaným biblickým stvořením, ale hlavně proto, že vysvětluje i vznik člověka přirozenou evolucí z živočišných předků podobných dnešním lidoopům. To mocně otřáslo některými do té doby „základními pravdami“ lidstva.

Darwin ovšem zdaleka nebyl první, kdo přišel s ideou evolučního vzniku druhů. Nejznámějším jeho předchůdcem byl Jean-Baptiste Lamarck, ale také Darwinův dědeček, Erasmus Darwin, a řada dalších. Tito předchůdci Charlese Darwina však mylně předpokládali, že se dědí vlastnosti získané během života (např. namáhají-li se systematicky určité svalové partie, přenese se nějak jejich posílení i na potomstvo; ostatně i Ch.Darwin toto vysvětlení zpočátku přijímal). Názor o dědičnosti získaných vlastností (tzv. „měkká dědičnost“) se běžně označuje jako lamarckismus (a čas od času se objevují neúspěšné pokusy o jeho moderní vědeckou rehabilitaci).

Poměrně málo se ví, že spoluobjevitelem „darwinismu“ je Darwinův mladší kolega Alfred Russel Wallace (1823-1913).
Dne 1. července 1858 byly totiž prezentovány v „Linnean Society of London“ podstatné výňatky z rukopisu Darwinova díla a současně obsáhlý Wallaceův dopis Darwinovi, ve kterém popisoval prakticky stejné závěry, ke kterým dospěl i on. Wallace a Darwin sice měli později určité vědecké spory, avšak nikdy nedošlo k žádnému konfliktu ohledně priority tohoto zásadního objevu. Ačkoli Wallace byl, možná trochu neprávem, vždy ve stínu slavnějšího Darwina, vždy byl jeho neúnavným podporovatelem; Wallaceovým nejcitovanějším dílem byla ostatně kniha „Darwinism“.



Darwin a Wallace

Přes značný odpor vědeckých i společenských konzervativců byla Darwinova-Wallaceova teorie poměrně rychle přijata a Darwin se stal celebritou. Jako takový je pochován ve Westminsterském opatství, v blízkosti hrobu Isaaca Newtona.

Darwinismu se dostalo obrovské podpory po objevení molekulárních principů dědičnosti a mechanismu vzniku dědičných variant (mutací). V současné době je evoluční biologie a vznik druhů v podstatě darwinovským mechanismem mezi odborníky naprosto dominantním názorem a nemají s ním problémy ani věřící, včetně Vatikánu. Dá se dokonce říci, že darwinismus (spolu s pozdějším zobecněním vývojového principu celého vesmíru na základě moderního kosmologického modelu) přispěl velice také k hlubšímu porozumění teologickým problémům a nutnosti řádné hermeneutické analýzy teologických textů. Mezi prominentními evolučními biology byla a je řada hluboce věřících, včetně duchovních (např. P.Teilhard de Chardin nebo Francisco Ayala).

Dnešní evoluční biologie nepochybně stále stojí na základních principech darwinismu (resp. dnes přejmenovaného na neo-darwinismus), rozrostla se však do obrovské šířky a ukazuje se, že na rozdíl od zjednodušeně chápaného darwinismu ji nelze redukovat na populární tezi o „boji o přežití nejschopnějších“. Strategie evolučního úspěchu mohou být rozmanité – nejen „přežití nejsilnějšího“, ale také např. určitá altruistická spolupráce mezi jedinci určitých druhů, nebo sázka na obrovské množství potomků, z nichž přežije jen nepatrný zlomeček.
Velmi zajímavé jsou také mechanismy výběru založené na sexuálních preferencích (o kterých psal už Darwin) – ukazuje se, že zásadní význam může mít třeba i to, jestli se ptačím samičkám více líbí samečci s červeným nebo žlutým kroužkem okolo oka.

Odpůrci darwinismu (stále kupodivu hojní, zvláště v USA) mu nadále vyčítají jeho údajnou bezbožnost, to, že je údajně teoretickým základem rasismu a negativní eugeniky nacistického typu, a také to, že to je prý pouze nedokazatelná hypotéza charakteru spíše ideologie nežli skutečné vědecké teorie.

Tito odpůrci (kreacionisté i někteří zastánci tzv. „teorie inteligentního designu“) považují v evoluční biologii za zcela falešné téměř všechno – zpochybňují veškerou paleontologii, dokonce i datování stáří hornin pomocí radioisotopových metod, uvádí, že celý darwinismus stojí na vědomých podvodech (piltdownský člověk, pár zubů pochybného původu, zfalšovaná Haeckelova embrya).

Jedním z jejich hlavních argumentů je, že že frekvence mutací je prostě příliš nízká, navíc velká většina mutací je škodlivá až fatální, takže údajný přírodní výběr nemá vlastně z čeho vybírat. S oblibou uvádí dokonce čísla, která podle nich dokazují, že už vznik velmi jednoduchého nového enzymu pomocí náhodných mutací je absurdně nepravděpodobný.

Dále uvádějí, že paleontologický záznam obsahuje příliš mnoho mezer a neposkytuje přesvědčivé „vývojové řady“ bez velkých mezer.
Poukazují na to, že údajně nebyl nikdy pozorován vznik žádného nového druhu a že není známo, jak by vůbec mohl vzniknout onen nejprimitivnější zárodek něčeho živého, s nímž by mohla evoluce začít pracovat.

Kreacionisté nemohou překousnout hlavně to, že by se člověk měl „vyvinout z opice“. Obvykle poukazují na údajnou zrůdnou ateistickou motivaci darwinistů – pokud je člověk jen zmutovaný živočich, není nad ním nikdo, komu se bude po smrti zodpovídat, zbavuje ho to odpovědnosti za špatné činy.

K těmto námitkám proti moderní evoluční biologii se vrátím v dalších článcích (tenhle je už zase příliš dlouhý).

Teď jen řeknu, že evoluční teorie nepochybně je pravou vědeckou teorií (narozdíl od „teorie“ kreacionismu), protože je „falzifikovatelná“ (t.j. můžeme si vymyslet situace resp. experimenty, které by ji vyvrátily). Tato teorie by byla vyvrácena např. pokud by se našla fosílie něčeho jako okřídleného hada, nebo slona s hlavou krokodýla, pokud by se ve stejné geologické vrstvě (např. prvohorní) pospolu našly např. zkameněliny trilobitů a medvědů, pokud by se objevil nějaký druh používající zcela odlišný genetický kód než všechny ostatní organismy, nebo pokud by se náhle přes noc ve Stromovce objevilo stádečko jednorožců. Všechny tyto úkazy by jistě mocně podpořily kreacionistický názor.

Nakonec upozorním na několik odkazů pro vážnější zájemce:

Anglické:

Stránky asi nejvýznamnějšího a nejvlivnějšího současného evolučního biologa (téměř darwinovského formátu), Richarda Dawkinse
Stránky o evoluci pro učitele
Další stránky o sporu kreacionismus vs. věda

České:

Stránky „Planetopia“
Kniha „Jak se dělá evoluce“ od našich předních odborníků
Základní učebnice evoluční biologie od J.Flegra
Poněkud kontroverzní, ale neobyčejně zajímavá a podnětná kniha J.Flegra „Zamrzlá evoluce“ o mechanismech přírodního výběru a některých potížích s tím spojených.

O zásadní kompatibilitě darwinismu (resp. moderní vědy vůbec) a „rozumně pojatého“ náboženství jsem už tady opakovaně psal, např. zde. Je pozoruhodné, že diskuse tam už běží více než rok a půl a zvláště v posledních dnech je opět velmi zajímavá...

Závěrem snad jen zopakuji, že odpor proti darwinistické evoluční teorii připadá dnes naprosté většině odborníků stejně pošetilý jako odpor proti heliocentrickému (resp. dnes daleko obecnějšímu) kosmologickému modelu ve „sporu“ s biblickým modelem geocentrickým.

Ať žije Charles Darwin!


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy