Zvyšte daně! Konečně rozumný nápad!

20. 08. 2009 | 07:43
Přečteno 20302 krát
Hned úvodem musím prohlásit - ano, tento článek píšu jako laik, který se svými ekonomickými znalostmi naprosto nemůže srovnávat s takovými experty, jako je např. P.Kohout, který zde píše na podobné téma. Očekávám tedy, že mi to zase bude po zásluze v diskusi mnohokrát připomenuto. Ale přesto si to troufnu...

Před týdnem se objevily informace o návrhu ministra financí zvýšit některé daně, aby se pokryla aspoň část hrozivého deficitu státního rozpočtu. V komentářích čtenářů pod příslušným článkem na Aktuálně.cz výrazně převažovaly až zuřivě odmítavé reakce. Čtenáři většinou navrhovali alternativy jako vyházet státní úředníky a policisty, snížit platy politikům, přestat podporovat “nemakačenky” apod. Jistě zajímavé a podnětné...

Já si naopak myslím, že je třeba pana ministra pochválit: zvýšení daní je zcela nezbytné - a bylo by žádoucí i kdyby žádná krize nebyla. Stát už mnoho let hospodařil neustále deficitně, a to přece rozhodně není v pořádku.
Situaci by jistě bylo možno řešit i snížením státních (resp. obecněji veřejných) výdajů. To bychom si ale pak museli říci, které služby dosud zabezpečované státem oželíme. Jistě by se hodně ušetřilo snížením sociálních dávek, důchodů, počtu policistů, učitelů nebo zavřením většího počtu nemocnic. Pro mnoho pravicových spoluobčanů zastávajících postoj “ať se každý postará sám o sebe” představují sociální dávky jakýsi trn v oku (předevčírem jeden takový komentátor horoval pro “omezování penězovodů na tzv. sociální programy“).

Určitě by se s tím také dalo nějak žít - na světě je přece mnoho zemí (zvláště v Africe a Asii), kde jsou státní výdaje na tyto položky nesrovnatelně nižší než u nás. Já (a řekl bych, že i velká většina našich občanů) bych ale dal přednost zachování a spíše rozšíření těchto státem zabezpečovaných služeb.

Je ovšem pravda, že velkým zdrojem úspor by mohlo být zefektivnění státu - je např. pozoruhodné, že máme nyní údajně o hodně více policistů a státních úředníků než tomu bylo za časů policejního a byrokratického komunistického Československa. A to nemluvím o proslulých cenách dálnic a jiných veřejných zakázek...
Nevím ovšem, jak onoho zefektivnění rychle docílit, když to zjevně žádná politická strana nevidí jako hlavní prioritu (a i kdyby měla, nevím, jestli by to uměla prakticky provést).

Vždycky mi bylo divné, že český stát vydává skoro na všechno menší procento HDP než většina vyspělých zemí - ať už je to věda, školství, zdravotnictví, kultura, armáda, důchody, atd. Nemohu nějak přijít na žádnou položku, na kterou bychom naopak vydávali relativně více (snad jen na ty dálnice...). Čím to může být?

Odpověď je docela jednoduchá - český stát přerozděluje prostě menší část HDP (tedy vybírá méně daní) než mnohé jiné země. Jak tady už před rokem uváděl J.Havel, na daních a povinném pojistném vybíráme méně, než je v EU běžné.
Průměr přerozdělování (složené kvóty) byl v EU 25 skoro 41 % HDP, Švédové a Dánové měli kolem 50%, Francouzi 48%, Britové 38%, zatímco my 34,5% (přibližné údaje z roku 2006).
Z velkých zemí EU přerozdělovali méně než u nás jen ve Španělsku a v Polsku, a dále v pobaltských státech, na Slovensku a v Irsku. Asi tři čtvrtiny obyvatel EU 25 měly relativně větší daně (včetně pojistného) než my. A to ještě uvažme, že HDP v západní Evropě je v paritě kupní síly o třetinu vyšší než náš, ale náklady skoro všeho se už pomalu vyrovnávají.

Je samozřejmě důležité, aby zvyšování daní nebylo kontraproduktivní, aby nebrzdilo rozvoj ekonomiky.
Myslím proto, že by se neměly zvyšovat daně firmám (i když jsou u nás ve srovnání s většinou jiných zemí také nízké).
Rozhodně bychom se ale měli vrátit k standardní progresivní dani z příjmu fyzických osob, která bez problémů funguje v naprosté většině vyspělých zemí a která je z hlediska solidarity těch bohatších morálnější (říkám to i přesto, že bych na to i já doplatil). Nemyslím, že vyšší zdanění (v podstatě celkově o několik procent) u těch, kteří vydělávají měsíčně několikanásobek průměru, by mohlo mít nějaký zvlášť negativní vliv na jakýkoli aspekt rozvoje ekonomiky. A jak říkáme my skromní lidé – každá miliarda dobrá!
Daleko důležitější a výnosnější by ovšem bylo několikaprocentní zvýšení DPH a spotřebních daní. Je to sice trochu asociální, ale zvláště pokud by se to provedlo v několika etapách, lidé by si na to jistě zvykli a do státního rozpočtu by to přineslo desítky miliard ročně. Nejsem sice expert, ale nevěřím, že by takovéto mírné „zdražení“ nějak zvlášť přispělo k prohloubení krize kvůli všeobecnému snížení poptávky (ačkoli tento argument z pravicových úst neustále slyšíme).
A určitě bychom měli přijmout co nejúčinnější opatření proti daňovým únikům, zvláště těm velkým - třeba pomocí nějakých Kajmanských ostrovů nebo Lichtenštejnska. Je nadějné, že se do boje s tímhle zlem se konečně pouští už řada evropských států - zapojíme se také?

Pokud jde o mě, velmi bych uvítal, aby před volbami všechny strany řekly, jak daně zvýší a jak se budou snažit o postupné odstranění deficitního hospodaření státu.
Před stranou, která bude říkat, že to není potřeba, bych se měl na pozoru.

***************************

Nakonec bych ještě chtěl velmi krátce komentovat některé pasáže z pojednání ekonomického experta P.Kohouta, který se vyjadřuje k podobnému tématu.

„Je naprosto nehorázné požadovat, aby daňový poplatník platil účty za vládní nehospodárnost“. „.....jejich rozmařilost „zatáhne“ občan.“

U pravicových spoluobčanů se často setkávám s názorem, že dnešní stát je cosi jako feudální pán, který poddaným násilím sebere část jejich peněz a ty pak rozmařile použije pro své vlastní potřeby nikterak nesouvisející s těmi plátci daní (finanční zabezpečení vládců a jejich příbuzenstva, stavba luxusních zámků, chov turnajových koní, nákup diamanty vykládaných monstrancí pro soukromé kaple, apod.).
Myslím, že tomu tak není...

„Když započteme i příjmy z majetku a tržby v podobě různých poplatků (což jsou vlastně také daně), dostáváme se k částce 1517,5 miliardy Kč neboli 41 procent HDP.
Za tyto peníze lze pořídit celkem komfortně fungující sociální stát s vyrovnaným rozpočtem.“

„Stát by se měl chovat ohledně svého vlastního provozu jako kterákoli firma v režimu krizového managementu: osekat zbytečné výdaje, propouštět,.....“

Promiňte, ale tohle mi připadá jako „argument z hospody“. Opravdu lze jen tak, od boku, říci, že komfortně fungující sociální stát lze pořídit z 1517,5 miliardy Kč? A co třeba z 1300 miliard? Nebo 800 miliard? A jak "komfortní"?
Docela by mě zajímalo, jak by postupoval P.Kohout, kdyby byl jmenován ministrem financí. Z čeho konkrétně by ušetřil těch 200 nebo více miliard v onom „rozmařilém“ státním rozpočtu? Koho by propouštěl - učitele, zdravotníky, policisty?
Co jsou ty „zbytečné výdaje“, které pan Janota nevidí?
Je fakt, že kdybychom třeba snížili na polovinu rozmařilé vyplácení důchodů a sociálních dávek (přes 460 miliard!), měli bychom problém vyřešen, n‘est ce pas?

V článku ing. Kohouta jsou ale jistě i pasáže, se kterými mohu nadšeně souhlasit, jako např.:

„...utržené tisíce miliard musí být vydávány efektivně, bez plýtvání a bez korupce.“, „....posvítit si na kriminalitu bílých límečků.“

.......
A úplně na konec:

Zaujalo mě, že k mému dnešnímu článku se objevil odmítavý diskusní příspěvek už o několik dní předem, pod Kohoutovým článkem. Onen diskutér pravil:

„Tohle je jasné každému, kdo se někdy staral o vlastní peníze, kromě sociálních demokratů ovšem a jejich věrného poskoka šaška Hořejšího.“

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy