Jsme jako indická restaurace. Knedlíky u nás nehledejte

22. 06. 2023 | 17:04
Přečteno 1950 krát
Jaké to bylo založit první soukromé gymnázium v porevolučním Československu? Na čem v současnosti staví své vzdělávání Scioškoly? Proč nejsou pro každého? A v čem jsou naopak inspirací ostatním? Otevře někdy i Scioškolka? Které projekty se ve Scio nepovedly? Proč je někdy větší problém s rodiči než s učiteli? Na to vše se v podcastu Mozaika vzdělávání vyptával Marek Adler.

Ondřeji, jak se dostal k oblasti školství?

To byla náhoda, že ještě během studia na matfyzu na nástěnce byla vývěska, že na gymnáziu Na Zatlance hledají někoho za paní učitelku, která šla na tři neděle do lázní. My jsme tam s kolegou přišli, že bychom to teda vzali. Byla to děsná legrace, užívali jsme si to a už jsme u toho zůstali. Zajímavostí je, že jsem měl ve třídě Pavla Béma a Veroniku žilkovou. Oba si mě dodnes pamatují a vyprávějí historky, co jsme je učili..

A jak dlouho jsi vyloženě učil?

Brali jsme různé záskoky podobného typu a v Praze jsem učil možná na deseti patnácti středních školách. Ale to bylo vždycky krátkodobé od 14 dnů do šesti neděl. Pak jsem byl rok v Chebu a tam jsem učil jako řádný učitel. Ale to je dávno, pamatuji si, že když jsem učil v Chebu, tak zemřel Brežněv.

Co tě kdysi přivedlo k založení PORGu?

Tobě v té době, v roce 1989, bylo, nevím kolik let..

…3 roky…

… takže si to nepamatuješ a nemáš zážitek z té úžasné Euforie v roce 89 a 90, kdy se každý snažil nějak přispět k budování nové společnosti. Já jsem měl takové dva nápady, Jedna možnost byla, že bych se dal na politiku, a druhá možnost byla, že založíme nějakou školu, která bude jiná, bude odříznutá od komunismu. Rozhodnutí založit školu bylo významnější, než se pustit do politiky a za to rozhodnutí od té doby děkuji Pánu bohu. Zároveň jsme se rozhodli založit osmileté gymnázium a dneska říkám, že mám máslo na hlavě, když kritizují osmiletá gymnázia, protože jsem taky jedno založil. Otevírali jsme 1. září v roce 1990 a všechny práce jsme začali v době, kdy ještě vůbec nebyl žádný zákon, který by umožňoval vznik soukromých škol.

30 let a cesta od PORGu ke Scio, kde Scioškoly jsou přeci jen trochu jiný typ škol než byl ten PORG. Jak k tomu došlo?

Ukázalo se, že nejsem člověk, který umí věci vylepšovat, udržovat nebo opakovat. Nebavilo mě, když jsem už podruhé začal hledat, kam pojedou děti na nějakou zahraniční výměnu. Mě baví ty věci vždycky poprvé a podruhé už moc ne. Takže od té doby co jsem založil Pork, jsem rozjel desítky různých projektů. Některé zkrachovaly, některé se rozjely, ale bavil mě vždycky rozjezd a pak už jsem je vždycky předal někomu jinému. Ve Scio jsme začali ve třech a dneska je to asi 60 lidí, bez Scioškol. To je dalších 350 lidí.

Jaké projekty vám nevyšly? Přece jenom v tom vašem trochu start-upové pojetí se musí stávat, že možná dokonce polovina projektů nevyjde.

Co polovina, to možná i třeba víc. Jeden extra neúspěšný projekt, který nás z těch neúspěšných stál asi i nejvíc peněz, byl Maják v bouři. Ten jsme spustili v roce 2009, když se zavedly dokonce tři přihlášky na střední školu a my jsme celkem tušili, že to bude čurbes. Vyvinuli jsme proto software a celé pojetí přijímací zkoušek, o kterým se dneska mluví, že bude dělat Cermat. To znamená, podávají se přihlášky s preferencemi, každá škola pak dodá pořadí uchazečů, systém vše setřídí a nemusí se dělat žádná druhá kola a odvolán. Měli jsme to celé připravené, nabízeli jsme to všem krajům, ministerstvu, ale nikdo to kromě Prahy nechtěl. Já jsem vždycky říkal, že naše školy stojí trochu mimo systém, ale kolega v Brně Vítek Dohnal říká, ony nestojí mimo systém, ony stojí před tím systémem. My jsme před-systémoví. My jsme ve Scioškolách už zrealizovali i Strategii 2030 a dokonce jsme ještě dál. A tak to bylo i s Majákem, kde jsme byli o 14 let před systémem.

Když máte základní a střední školy nenapadlo vás také začít už v předškolním věku a otevřít mateřskou školu?

Velmi častá otázka. Lidi se na to ptají a samozřejmě jsme o tom přemýšleli, ale nakonec to skončilo u toho, že soukromých školek je dost A my nemáme žádnou příležitost, abychom přišli s něčím inovativním. Scioškoly fungují hodně jinak než běžné školy, přinášejí něco nového, zatímco v mateřských školách jsme neviděli žádný nápad na nějakou inovaci.

Mají rodiče vždy jasnou představu, do jaké školy dávají své dítě, pokud se rozhodnou pro Scioškolu?

Často dostávám otázku jestli je Scioškola pro každé dítě. Odpověď je ano, je pro každé dítě, ale zdaleka není pro každého rodiče, protože rodič který chce aby, děti uměly vyjmenovat Přemyslovce, tak ten k nám prostě nepatří a my vynakládáme hodně velké úsilí na to, abychom se takovým rodičům vyhnuli. A abychom jim to vysvětlili včas, protože když se nám tam takoví rodiče pak dostanou, jsou s tím jenom potíže. Pro ně, pro nás a hlavně pro děti. Máme takovou metaforu, že jsme jako indicka restaurace – vaříme ze skvělých surovin, ale vaříme hlavně rýži a to jídlo občas pálí. A když si pak nějaký rodič vzpomenete, že chce knedlíky, je to potíž. My mu vysvětlujeme, že knedlíky neděláme. Někteří rodiče jsou rozumní a řeknou, no tak já hlavně potřebuji, aby to bylo z těch čerstvých surovin, bez knedlíků to vydržím; někteří rodiče řeknou, dobře, já fakt chci ty knedlíky a jdou jinam; nejhorší jsou ale rodiče co furt chodí po škole a říkají, že chtějí knedlíky. Představ si že někdo chodí do indické restaurace, tam si dá jídlo a furt obtěžuje personál, že by chtěl knedlík, personál mu vysvětlil, že knedlíky nedostane, ale on tam druhý den přijde zase a zase chcete knedlík.

Zkusím rozvinout tuto metaforu a přetočím to na vaše průvodce. Ty personál do vaší indické restaurace hledáš na trhu s dostatkem českých kuchařů. To taky nemusí být úplně jednoduché. Protože když je to učitel, tak přichází s úplně jiným backgroundem, a když to není učitel, může to mít zase jiná úskalí úskalí.

My máme výhodu, že jsme pořád hrozně malí. V září budeme mít 2 tisíce žáků. Na všech základních školách je milion dětí, takže jsme na dvou promile a to se týká i učitelů. Zároveň jsme hodně vidět, takže se k nám hlásí hodně lidí, na místa ředitelů bereme každého 80. a na místa průvodců zhruba každého 15. Hlásilo se k nám celkově už asi pět tisíc uchazečů a z nich jsme vybrali 350. Z těch pěti tisíc byla asi polovina s pedagogickým vzděláním ale z těch, které jsme si vybrali, už jenom necelá třetina. Ne že bychom se jim vyhýbali, jen to hraje malou roli. Vedle toho máme hodně skautských vedoucích, což je skvělá kvalifikace.

Co je to tvoje světýlko na konci tunelu, nějaká naděje, že zažijeme v blízké budoucnosti posun v oblasti veřejného školství?

Mně se zdá, že největší problém ve školství jsou rodiče. Znám spoustu případů, kde by učitelé chtěli něco inovovat, přestat známkovat, zavést Hejného metodu a rodiče jsou ti, kdo to zarazí a nechtějí. Ta moje naděje je v tom, že názory rodičů jsou poměrně labilní a stačilo by docela málo, aby velká část rodičů své názory změnila. Oni nemají úplně pevné názory, mají jenom nějakou svoji zkušenost. A pokud bychom jim ukázali i jiné možnosti a přínosy, které by změna ve školství mohla přinést jejich dětem, tak si myslím, že by to přijali.

(CELÝ PODCAST ZDE)

Podcast Mozaika vzdělávání skládá z jednotlivých střípků učitel, lektor a kouč Marek Adler. Na pomoc si zve inspirativní osobnosti sdílející své jedinečné zkušenosti, pohledy a názory. Spolutvůrci se stávají nejen učitelé, lektoři a další pedagogičtí pracovníci, ale také rodiče, žáci, úředníci či politici. Oblast zájmu není omezena jen na české školství, v centru pozornosti stojí proces učení ve všech jeho podobách.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy